Мандруємо Україною: про маловідомі фестивалі

Новини
23 квітня 2014 о 15:472891 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мандруємо Україною: про маловідомі фестивалі
Пропонуємо читачам «Коло» огляд фестивалів, які проводять в травні. Повірте, в Україні чимало місць для мандрівок та проведення дозвілля.

Гастрономічний фестиваль вина та меду «Сонячний напій»

Мандруємо Україною. Маловідомі фестивалі

Травень, місто Ужгород, Закарпатська область.

Традиційно на початку травня Ужгород запрошує мешканців та гостей Закарпаття скуштувати натурального вина та меду на фестивалі «Сонячний напій».

У фестивалі беруть участь кілька десятків виноробів краю. В старовинних королівських підвалах (відомі під назвою «Совине гніздо») можна безкоштовно продегустувати понад 50 якісних і «правильних» вин, купажні вина на основі європейських сортів винограду та ексклюзивні авторські купажі (наприклад, «Чорного принца», «Сонце в бокалі», «Космічне», «Жужіка ти солодка»).

Фестиваль приділяє велику увагу культурі споживання вина – організатори обіцяють подбати про скляні келихи з атрибутикою свята замість пластикового посуду. Під час фестивалю спеціально створена дегустаційна комісія обиратиме найкращі вина – винороби отримають золоті, срібні й бронзові відзнаки.

У медових павільйонах, що розташовуються навколо льохів, бджолярі пропонують найпопулярніші медові продукти – квітковий, липовий мед, пилок, віск, медові соти і навіть медовуху.

Історичний фестиваль «Середньовічний Хотин»

Мандруємо Україною. Маловідомі фестивалі

Травень, місто Хотин, Чернівецька область.

Під час травневих вихідних Хотинська фортеця на 4 дні перетворюється на середньовічне містечко. Наймасштабніший в Україні історичний фестиваль «Середньовічний Хотин» об’єднує любителів історичної реконструкції з України, Росії, Білорусі, Молдови і Татарстану. За звання кращого у різних номінаціях змагаються понад 300 учасників.

Серцем фестивлю є лицарські бої, які відбуваються під відкритим небом на спеціально підготовленому ристалищі.

Гості фестивалю мають можливість побачити жінок, вдягнених у стилі XV століття, лицарів із справжньою зброєю, середньовічні змагання, бугурти і справжню облогу фортеці. Тут можна насолодитися грою флейти, гуслей та волинки, сфотографуватися із бійцями в автентичних обладунках, навчитися стріляти з лука, взяти участь в інтерактивних іграх для дітей та дорослих.

Історичний фестиваль «Срібний Татош»

Мандруємо Україною. Маловідомі фестивалі

Травень, смт Чинадієво, Закарпатська область.

Якщо після галасливих травневих вихідних вам захочеться відпочити душею у дружньому товаристві, поніжитися на сонечку, послухати музику, тоді запрошуємо на єдиний в Закарпатті середньовічний фестиваль «Срібний Татош» – свято краси, шляхетності, лицарства та романтики.

Щоб відтворити дух старовини, до фортеці Сент-Міклош, що в Мукачевському районі, з’їжджаються лицарі з України, Словаччини та Угорщини. Кожна команда демонструє певну епоху. Прикрасою дійства є рицарські поєдинки – контактні бої без жодної театральності чи компромісів. Між боями лицедії розважають публіку танцями, а музиканти діляться у баладах давніми історіями минулих часів.

На фестивалі готуватимуться смачні страви за старовинними рецептами. У вечірній час пітьму розжене вогняне шоу та звуки середньовічних музик.

Історичний фестиваль Porta Temporis та кубок повітроплавання

Мандруємо Україною. Маловідомі фестивалі

Травень, місто Кам’янець-Подільський, Хмельницька область.

«Ворота часу» – такий переклад з латини має назва молодого фестивалю, який отримав статус міжнародного. В його основі – події періоду Литовської доби – розгром татар українсько-литовськими військами в битві під Синіми Водами (1362 рік).

Особливість та відмінність цього фестивалю від інших подібних історичних реконструкцій – це можливість штурму оригінального середньовічного фортифікаційного укріплення «Руської Брами» (XV-XVIII століття). Окрім цього, на гостей чекають традиційні компоненти історичного фестивалю: показові лицарські турніри, змагання лучників, ремісничі майстер-класи та уроки середньовічного танцю, виступи вуличних театрів, тематичний музичний супровід.

Також у травні в місті проходить спеціалізований фестиваль «Кубок Поділля з повітроплавання». Пілоти змагають із вітром та один з одним, в небо підіймається понад десяток повітряних куль з України та з-за кордону.

Історичний фестиваль «Русь Пересопницька»

Мандруємо Україною. Маловідомі фестивалі

Травень, село Пересопниця, Рівненська область.

Із сучасності у Середньовіччя перенесуть вас організатори історичного фестивалю «Русь Пересопницька». Саме тут, у центрі Пересопницького князівства, яке контролювало шляхи з Волинського до Київського князівств, в ХVІ стітті була написана визначна пам’ятка – «Пересопницьке Євангеліє». Все дійство фестивалю відбувається на території культурно-археологічного центру «Пересопниця». Ексклюзивною подією свята є пишна церемонія одруження галицького князя Ярослава Осьмомисла (Мудрого) з княжною Ольгою із Суздаля. Такого дійства ви більше ніде не побачите.

Етнографічний фестиваль «Проводи отар на полонину»

Мандруємо Україною. Маловідомі фестивалі

Травень, cмт Міжгір’я, Закарпатська область.

Проводи отар відзначають на Міжгірщині з давніх-давен. Дійство розгортається в одному з наймальовничіших куточків області – на Синевирському перевалі. Тут, на тлі гірських краєвидів, проходять масові народні гуляння.

Під звуки трембіт вівчарів проводжають на полонину. На святковому майданчику відбуваються виступи творчих колективів, майстер-класи з ковальського мистецтва, традиційне приготування продуктів вівчарства (сиру, вурди та бринзи), виставки-продаж виробів народних умільців, спортивні змагання, ігри та розваги. Обов’язково запалюють традиційну вівчарську ватру – цей магічний вогонь покликаний відлякувати від отар усіляку звірину, злих духів та додавати тепла і затишку.

Підготувала Юлія Деркач

Позначення:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter