Молодим архітекторам показали Полтаву, яку вони будуть робити комфортнішою

Новини
22 вересня 2014 о 18:401785 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Молодим архітекторам показали Полтаву, яку вони будуть робити комфортнішою
21 вересня у Полтаві відбулася екскурсія для учасників воркшопу «Комфортне місто», метою якої стало знайомство молодих архітекторів із проблемами інфраструктури і візуального вигляду Полтави.

Екскурсоводом заходу став молодий архітектор Артур Ароян. На початку він пожартував, що раніше проводив подібні екскурсії для гостей Полтави, а тепер робить це і для самих її мешканців.

Молодим архітекторам показали Полтаву, яку вони будуть робити комфортнішоюАртур Ароян

Бажаючих послухати і помандрувати центром міста набралося кілька десятків. Це – молодь, яка приймає участь у двотижневому воркшопі «Комфортне місто» від урбан-платформи «Citylab». Протягом цього часу вони розіб’ються на команди і напрацьовуватимуть ідеї для нашого міста.

Екскурсія розпочалася біля пам’ятника Келіну, звідки перейшла у Березовий сквер, далі – до Краєзнавчого музею і закінчилася Корпусним парком. Під час своєї розповіді Артур звертав увагу учасників проекту на ті проблеми нашої інфраструктури, яким би не завадило переосмислення і вирішення: засилля реклами, проблеми пошуку відповідальних за те чи інше рішення у містобудуванні, заклади торгівлі, які псують історичне обличчя міста і відповідно його туристичний потенціал, та багато всього іншого.

Молодим архітекторам показали Полтаву, яку вони будуть робити комфортнішою

Крім того, екскурсія містила в собі краєзнавчу інформацію, яка цікава навіть неспеціалістам. Багато уваги приділено було архітекторам, без яких сучасне обличчя Полтави важко уявити – Василь Кричевський, Лев Вайнгорт, Валерій Трегубов.

Особливо цікаво було спостерігати за перехожими, які зі здивуванням дивилися на групу молоді, що слухає лектора. Для полтавців ще й досі незвично бачити екскурсії на вулицях міста. Надто мало ми вкладаємо сил і ресурсів у розвиток туристичного потенціалу міста, ніби соромимся показувати Полтаву для інших. А такі екскурсії показують, що розповісти є про що.

Молодим архітекторам показали Полтаву, яку вони будуть робити комфортнішою

Наприкінці Артур побажав учасникам проекту успіху:

– Я дивуюся як багато вдавалося радянським архітекторам. При тому, що за деякі свої рішення вони могли потрапити «на заготівлю снігу до Сибіру». Багато чого їм не вдавалося добитися, але й те, чого вони досягли – гідне пошани, – говорить екскурсовод. – Вони подарували нам ту Полтаву, якою вона є зараз і наша задача – зробити її ще кращою.

Молодим архітекторам показали Полтаву, яку вони будуть робити комфортнішоюНаступним етапом воркшопу стане розбиття учасників за кількома напрямками роботи і напрацювання ідей комфортного міста у командах.

Роман Повзик