На Полтавщині відомі та небайдужі відроджуватимуть унікальну школу

Новини
Ніна Король3 червня 2016 о 10:011735 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині відомі та небайдужі відроджуватимуть унікальну школу
У суботу, 4 червня, на Лохвиччині активісти проведуть толоку заради відродження унікальної споруди – сторічної школи.

Земська школа в Христанівці. Фото: 1ua.com.ua

Наразі на 15 годину у мальовничому селі Христанівка заплановане прибирання приміщення школи, яка понад 20 років стоїть занедбана: немає ні вікон, ні дверей. Серед запрошених – письменники та відомі журналісти, співробітники Василівської сільської ради, спільнота Школи Лохвицького Земства та представники Видавництва Старого Лева.

Оксана Олійник на чолі ініціативної групи, до якої входять люди різноманітних спеціальностей (культуролог, філософ, дизайнер, програміст, журналіст, соціолог, соціальний педагог, активісти з інших ініціатив, тощо), прагне створити в цьому приміщенні культурно-освітній центр, який працюватиме як на благо місцевої громади, так і у всеукраїнському масштабі.

– У планах – проводити заняття для дітей, лекції фахівців практичного спрямування для дорослих, концерти, виставки та кінопокази. Моя мрія – створити на неповторних полтавських кручах центр, у який приїздитимуть дорослі та діти з усього світу. Щоб обмінюватися знаннями, мати можливість глибокого занурення в освітній та мисленнєвий процес, насолоджуватися простором та незіпсованою красою моєї «піднебесної Христанівки». Адже я вірю, що коли люди зустрічаються – народжуються ідеї, взаєморозуміння та можливість плідної взаємодії», – говорить Оксана Олійник, активістка, культуролог за освітою.

Школа розташована на мальовничих кручах над річкою Сулою. Збудована в 1914 році і спорожніла в 1995. Вона одна з півсотні шкіл, що збереглися на Полтавщині. Оксана розповідає, що будівля зведена за проектом відомого художника Опанаса Сластьона, котрий розробив споруди, які «відповідали б народному смаку і набули рис національної своєрідності» (як закликала в той час письменниця Олена Пчілка). Серед характерних рис – великі двері та вікна шестикутної форми, які в народні називали «шевченковими».

Серед сюрпризів заходу – за сприяння Видавництва Старого Лева на толоку завітають дитячі письменники. Підтвердила свою участь авторка дитячої новинки «Слон на ім`я Ґудзик», переможниця конкурсу Книга року BBC, письменниця Леся Воронина.

Також на запрошення наших однодумців обіцяє приїхати і письменник та видавець Сергій Пантюк. Можливо, долучиться і журналістка та телеведуча Ольга Герасим’юк.

Спільнота Школи Лохвицького Земства займається фотодокументацією шкіл, що вціліли. Крім того, до проекту вдалося залучити фахових науковців – архітектора Івана Бикова та його команду. Фахівці нині почали виготовляти проектну документацію, необхідну для надання школам статусу архітектурних пам’яток.

– Нині ми знайшли, сфотографували і нанесли на карту 43 школи. В процесі пошуків ми зустріли (і продовжуємо зустрічати) небайдужих до цих шедеврів людей. Вадим Назаренко почав заповнювати школами Вікіпедію. Іван Биков готує облікові картки, для того, щоб оформити статус пам’яток. Олена Задорожна допомагає доносити інформацію до держслужбовців. Микола Лисенко вішає таблички з попередженнями на закинутих школах свого Чорнухинського району. Ніна В’язовська – активістка, працювала в цих школах. Олег Ковган добився того, щоб приміщення школи в Харсіках взяла на баланс сільська рада. Марина Франчук готує прес-матеріали. Оксана Олійник працює над грунтовним проектом, який цілком може стати новою концепцією, яка здатна вдихнути життя в занедбані школи», – розповідає Максим Іванов.

Після толоки обіцяють пригощання смачною кашею, домашнім хлібом, налисниками та молоком.

Нагадаємо, ми писали про Оксану Олійник, вона мама двох маленьких хлопчиків, котра продовжує боротись із раком.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter