Що потрібно покупцю знати про магазинні ваги

Новини
Надія Труш8 листопада 2014 о 13:421443 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що потрібно покупцю знати про магазинні ваги
Практично щодня кожному з нас доводиться купувати той чи інший товар «на вагу», тож щоразу ми ризикуємо стати жертвою обважування.

Що потрібно покупцю знати про магазинні ваги

І хоча на перший погляд нестачу 100 грамів під час покупки не помітиш, так само, як і сотня кілограмів «не зробить погоди», коли йдеться про багатотонний вантаж, якщо ж користуватися послугами недобросовісних продавців постійно, за рік набіжить дуже відчутна для бюджету сума, переконують у ДП "Полтавастандартметрологія".

Саме тому відповідно до Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» усі ваги, які використовуються під час торгівельно-комерційних операцій, підлягають обов’язковій повірці один раз на рік. Якщо зважувальний пристрій не пройшов цю процедуру, він не повинен бути допущеним до експлуатації.

В суспільстві склалася думка, що електронні ваги гарантують покупцеві чесне зважування. Миттєвий результат на табло, неможливість вплинути на нього за допомогою магніта чи спеціальних «полегшених» гирь, вселяють у споживача впевненість, що обману ніяк бути не може. Та це не зовсім так, хоча можливостей ошукати за допомогою механічних вагів значно більше, все ж знаходяться умільці, яким вдається переналаштувати й електронний зважувальний пристрій з вигідною для продавця похибкою.

До того ж, будь-якій техніці за час багаторічної експлуатації властиво виходити з ладу і це далеко не завжди відразу помітно «неозброєним оком». Більше того, нелегально ввезені на територію України ваги, можуть не відповідати ні санітарно-гігієнічним вимогам, ні вимогам по техніці безпеки. Іх доволі часто виготовляють з токсичних матеріалів, а конструкція деяких виробів не гарантує захист людини від дотику до струмопровідних частин і є небезпечною для життя користувачів.

пам’ятайте, усі ваги, які використовуються у торгівлі, повинні успішно пройти державні випробування, після чого вони заносяться до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, допущених до використання в Україні.

При цьому на маркування наносять спеціальний знак держреєстру у вигляді великої букви «С» та маленької букви «у». Ну і звичайно ж, добросовісний господар торгівельного закладу ніколи не стане уникати повірки, якщо йому нічого приховувати від своїх клієнтів.

На електронних вагах повірочне клеймо ставиться знизу і якщо у споживача виникають сумніви у достовірності результатів зважування, його зобов’язані йому продемонструвати. Пересвідчитися, чи повіреним зважувальним пристроєм користується продавець, можна, якщо придивитися, чи є на вагах пломба з відтиском повірочного тавра. На ній має зазначатися й дата останньої повірки.

Пломба – це не просто наочне підтвердження того, що ваги перевірялися на точність, вона ще й закриває доступ до механізму їх переналаштування. Тому обважувати покупців з допомогою такого пристрою вже не так просто. Отже, запам’ятайте, на боковій поверхні будь-яких«правильних» вагів має бути табличка з обов’язковим зазначенням компанії-виробника, заводського номеру, року випуску, ціни повірочної поділки, найвищої межі зважування «Мах = …», знаку держреєстру.

Крім того, повірені ваги повинні бути опломбовані, пломба має бути цілісною, відтиск тавра чітким, а строк його дії не перевищувати один рік.

Під час проведення зважування чітко має бути видно всі цифри на табло. Не бійтеся відстоювати свої права: при можливості переважуйте товар на контрольних вагах та беріть товарний чек.

У випадку обважування необхідно звертатися в Держінспекцію з питань захисту прав споживачів. Якщо при розгляді скарги, факт обважування буде підтверджено, це є підставою для звернення скаржника до суду. В разі доведеного обважування продавець зобов’язаний повернути гроші.

Згідно чинного законодавства (частина 1 статті 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення) обважування покупців карається штрафними санкціями у розмірі від 2 до 15 неоподаткованих мінімумів, це від 34 до 255 гривень.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter