У Полтаві розмалювали пам’ятник Небесній сотні: що загрожує вандалам

Новини
Надія Труш13 червня 2014 о 09:301987 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві розмалювали пам’ятник  Небесній сотні: що загрожує вандалам
До міліції ще не надходила заява щодо вандалізму.

Постамент колишнього пам’ятника Леніну, до сьогодні – прикрашений патріотичним малюнком та віршами пам’яті «Небесної сотні», забруднили жовто-чорною фарбою з балончика. Замість національної символіки на монументі видніється напис "Русь".

В міліції в діях вбачають як мінімум дрібне хуліганство. Але стаття може бути й серйозніша, за словами Юрія Сулаєва, речника УМВС в Полтавській області. Проте, щоб почати розслідування факту вандалізму, потрібна заява від комунальних служб та переконатися, чи мав юридичний статус.

– Визначити, яке покарання може бути тим, хто розмалював пам’ятник Небесній сотні, можна лише після оцінки слідства, – говорить Юрій Сулаєв. – Якщо дрібне хуліганство, то покарання буде адміністративним – штраф (стаття 179 Адміністративного кодексу). Якщо ж визначать, що дії підпадають під кримінальну відповідальність, покарання може бути від штрафу до обмеження волі на строк до 5 років. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років. А якщо буде визначено, що ці дії скоїла група людей, то покарання може бути таке: обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк до 4 років. Але наголошую, що спершу потрібно визначитися зі статусом пам’ятника. Який статус зараз в пам'ятної споруди "Небесній сотні", потрібно з'ясувати в місьвиконкомі.

Раніше неподалік пам’ятника була камера спостереження, але чи є вона зараз, в міліції відповідають так:

Думаю, камера є. Але потрібно уточнити в якому стані. Камери також на балансі міськвиконкому, – зазначив речник обласної міліції.

Читайте також

Пам’ятник Небесній Сотні у Києві можуть створити за ідеєю полтавців

Позначення:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter