У Полтаві відбувся перший відкритий чемпіонат зі скелелазіння та боулдерінгу

Новини
Олег Апостолов24 січня 2015 о 19:031952 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відбувся перший відкритий чемпіонат зі скелелазіння та боулдерінгу
Участь у змаганнях узяли понад 50 спортсменів з Полтавщини та інших регіонів України.

У Полтаві відбувся перший відкритий чемпіонат зі скелелазіння та боулдерінгу

24 січня у Полтаві на скеледромі «ON-SITE»,розташованому у спорткомплексі Полтавського університету економіки й торгівлі, відбувся відкритий чемпіонат Полтавської області з боулдерінгу.

Боулдерінг – різновид спортивного скелелазіння, що полягає у проходженні коротких, проте досить складних трас. На відміну від інших видів скелелазіння здійснюється без використання мотузок, карабінів та інших страхувальних пристосувань. Щоб зменшити ризик отримання травми від падіння, скелелази не піднімаються вище, ніж 3-5 метрів над землею, а для страховки використовуються спеціальні мати.

Для участі у змаганнях зареєструвалося 57 спортсменів – з Полтави, Гадяча, Кременчука, Дніпропетровська, Харкова та інших міст України. Незважаючи на географічну прив’язку, формат чемпіонату дозволяє участь також представникам інших регіонів країни.

- Сьогоднішній захід – перший відкритий чемпіонат Полтавської області зі скелелазіння та боулдерінгу, – говорить Юрій Ткаченко,президент альпклубу «Ірбіс» та один з організаторів змагань. – Це для нас – велика перемога, тому що цей вид скелелазіння не ще не був представлений у Полтаві та області. Скелелазний стенд ми збудували своїми силами за сприяння спонсорів, а сьогодні вже маємо офіційні змагання на досить високому рівні.

Загалом на полтавському скеледромі представлено 23 траси,а змагання складаються з двох етапів. Перший – кваліфікація, після якої шість спортсменів, що покажуть найкращий результат, пройдуть до другої й завершальної частини – фіналу.

- У фіналі буде представлено чотири траси доволі високого рівня складності, а кожному учаснику відводитиметься по чотири хвилини на її проходження. Переможці будуть нагороджені медалями, клубними грамотами та подарунковими сертифікатами на туристичні товари від одного з полтавських спеціалізованих магазинів, – розповів Юрій Ткаченко.

Організатори змагань подякували адміністрації Полтавського університету економіки та торгівлі за сприяння проведенню заходу та наголосили: альпінізм та скелелазіння – це високоінтелектуальний вид спорту та, аби досягти в ньому успіху, необхідно мати не лише силу й витривалість, а й певні знання з фізики й хімії.

- Одна справа – заняття в спортзалі, інша – коли людина виїжджає на природний рельєф. Потрібно завжди пам’ятати, що скелі «живі»: перепади температур, вологість, – говорить кандидат у майстри спорту зі скелелазіння та альпінізму Наталя Ричкова. – Плюс - специфіка вибору спорядження – потрібно знати, як це перевіряється. І взагалі: щоб дорости до високого рівня, спортсмену-скелелазу потрібно постійно удосконалюватися не лише фізично, а й розумово.

Як розповіли скелелази-професіонали, в Україні інтерес до цього виду спорту невпинно зростає - відкриваються нові секції, клуби, проводяться змагання.

- Щоправда,є одна складність: раніше наш вітчизняний альпінізм «базувався» на поїздках до Криму та на Кавказ. Зараз же, у зв’язку із міжнародною ситуацією, така можливість, на жаль, відпала. Доводиться переключатися на Європу та Грузію. Це те, що стосується альпінізму. Стосовно скелелазіння – районів для занять вистачає і в Україні, - говорить уродженець Гадяча Анатолій Оченаш . Анатолій – майстер спорту з альпінізму та скелелазіння, до того ж – дворазовий чемпіон світу з альпінізму. Останні роки спортсмен живе та тренується у Харкові, однак є частим гостем у Полтаві.

Участь у відкритому чемпіонаті Полтавської області з боулдерінгу узяли представники обох статей та різних вікових груп. Спортсмени переконують: скелелазіння не є аж таким небезпечним, як вважають більшість обивателів, та підкреслюють – цей вид спорту, на відміну від багатьох інших, розвиває усі групи м’язів

- Скелелазінням я займаюся чотири роки та, звісно ж, вирішила узяти участь у цих змаганнях – говорить полтавка Юлія. – Скелелазіння для мене – це дуже важливо. Тішить, що у нас у Полтаві є скеледром. Хотілося б, щоб якомога більше молоді долучалося до занять спортом та вело активний та здоровий спосіб життя. Скелелазіння – одна з таких можливостей. – додала вона

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter