Все, що потрібно знати, купуючи ковбасу

Новини
Надія Труш29 червня 2014 о 15:0045464 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Все, що потрібно знати, купуючи ковбасу
На маркуванні усіх ковбасних виробів, які представлені у торгівельній мережі, зазначається сорт, до якого вони належать.

Але далеко не всі розуміють, що «сортність» ковбас свідчить не про їхні смакові властивості і тим більше не про свіжість, а йдеться саме про склад ковбаси, переконують у "Полтавастандартметрології". Тому до вашої уваги поради, як обрати корисний і смачний продукт.

все, що требафото www.ogo.ua

Варена ковбаса вищого сорту не повинна містити замінників м’яса. В ковбасі першого сорту його повинно бути не менше 70%, також допускається наявність білкового стабілізатора. В ковбасі другого сорту має бути 60% м'яса і 40% добавок. Напівкопчені ковбаси вищого сорту повинні містити 100% м'яса. Першого сорту - 90% м'яса і 10% борошна пшеничного чи продуктів сої. У другосортних виробах відповідно значно менше м’яса і більше добавок.

Як обрати якісну ковбасу

В Україні ковбаси виготовляють за ДСТУ 4427:2005 "Ковбаси сирокопчені та сиров'ялені. Загальні технічні умови", ДСТУ 4433:2005 "Ковбаси смажені. Загальні технічні умови", ДСТУ 4435:2005 "Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови" та ДСТУ 4436:2005 "Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хлібці м'ясні. Загальні технічні умови", а також за технічними умовами виробника, вимоги в яких мають бути не нижчими, ніж ті, що передбачені державними стандартами.

Якщо йдеться про традиційні види ковбас, добре відомі ще з часів Радянського Союзу, як-то «Московська», «Одеська», «Молочна», «Докторська», то змінювати їхню рецептуру заборонено. Тому вони мають виготовлятися лише за державними стандартами і не містити в назві словосполучень на зразок «Московська-особлива», «Молочна-люкс» тощо. Така видозмінена назва вже красномовно говорить, що виробник не дотримався традиційної рецептури.

Фальсифікація ковбас може відбуватися не лише шляхом підробки продукції відомих торгівельних марок, а й за рахунок заміни натурального м'яса емульсією (меленими шкірами, сполучними тканинами, субпродуктами). До речі, у Європі виробників зобов'язують вказувати на упаковці точну кількість та сортність м'яса, спецій та інших компонентів. До того ж, там діють й конкретні вимоги до того чи іншого виду м’яса, яке аж ніяк не може бути замінене перемеленими відходами.

Навіть якщо на упаковці написано, що ковбасу виготовили на Полтавщині – не поспішайте її купувати

Якщо на маркуванні зазначається «продукт м’ясовмісний» чи «продукт м’ясорослинний» - перед вами «імітатор» ковбаси, в якому м’яса зовсім обмаль. Напис «рослинний білок» свідчить про наявність сої, крохмалю чи рослинної клітковини. Все це добре поглинає вологу, а отже дозволяє суттєво збільшити вагу виробів, а м’яса там небагато. Створити іллюзію якісного продукту допомагають інші добавки (підсилювачі смаку, ароматизатори, барвники тощо). Варто врахувати й той факт, що навіть якщо на маркуванні написано, що ковбасу виготовлено лише з м’яса і на Полтавщині, насправді сировина для неї в замороженому вигляді могла приїхати Китаю, Аргентини, Бразилії.

Звичайно, чим нижчий сорт ковбаси, тим вона доступніша за ціною для найменш забезпечених споживачів.

Топ-поради від "Полтавастандартметрології"

– Уникайте готових нарізок у вакуумній упаковці, в такий спосіб спритні махінатори намагаються дати цьому продукту «друге життя»;

– варто знати, що навіть дорогі делікатеси - окости, корейки, балики тощо теж далеко не завжди стовідсотково складаються з м'яса, хоча й коштують дорого. В цю смакоту іноді додають воду. Інший спосіб – шприцювання: в кожен шматок делікатесу роблять безліч уколів, впорскуючи всередину м'язової маси воду зі спеціями. В результаті він стає важчим більш ніж у два рази.

Читайте також

Правда про морозиво: купуємо не шкідливу прохолоду

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter