У Полтаві скаржаться на три виші

Освіта
Надія Труш18 листопада 2015 о 12:202171 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві скаржаться на три виші
В Україні створили сайт, щоб слідкувати за порушеннями у вишах.

В Україні створили сайт, щоб слідкувати за порушеннями у вишахВ Україні створили сайт, щоб слідкувати за порушеннями у вишах. Фото – ogo.ua

Відтепер кожен студент, викладач або небайдужий може повідомити про порушення законодавства у виші й назавжди занести його в базу сайту.

В Україні створено онлайн-ресурс, який публікуватиме та зберігатиме інформацію про порушення прав студентів та викладачів в університетах, а також про факти отримання хабарів, неправильно проведених процедур виборів чи конкурсного відбору, незаконного звільнення, перенавантаження викладачів тощо.

Презентували новий для держави проект 16 листопада фахівці Аналітичного центру CEDOS.

У CEDOS зазначають, що увага суспільства до порушень прав студентів та викладачів в університетах прикута лише у крайніх випадках, і більшість порушень залишаються невідомими. Створення сайту Profrights.org спрямовано на виправлення такої ситуації.

– Тепер ті, хто хоче висловитись, але боїться сказати або ж їх не чують, разом можуть вплинути на формування громадської думки про ВНЗ. Ми створюємо сукупну та зручну базу правопорушень у ВНЗ, зібрану в одному місці. Ця інформація назавжди зберігається плямою на репутації ВНЗ, яку можуть легко знайти вступники, спонсори, нові викладачі, – зазначив Єгор Стадний, виконавчий директор CEDOS.

Станом на 18 листопада на сайті зареєстровано уже 212 заяв.

В Україні створили сайт, щоб слідкувати за порушеннями у вишах

Три заяви стосуються полтавських навчальних закладів. Згадується Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Полтавська державна аграрна академія, Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка. Усі три скарги стосуються відсутності штатних розписів. А це є порушенням пункту 4 частини 4 статті 79 Закону України «Про освіту».

Кожен виш матиме можливість надати докази того, що правопорушення усунуто. Після цього порушення в базі отримає спеціальну позначку. Тобто таким чином відбуватиметься стимулювання керівництва вишу вирішувати проблеми та дотримуватись законів.

Інформація про порушення в університетах України формуватиметься з відкритих даних та з повідомлень користувачів. Усі повідомлення проходитимуть ретельну перевірку. Проект реалізується за підтримки Національного фонду за демократію (National Endowment for Democracy, NED).

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter