Володимир Ярошенко. Якби я був мером міста

Конкурси
9 червня 2014 о 11:0549633 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Володимир Ярошенко. Якби я був мером міста
У рамках конкурсу «Народної журналістики» публікуємо роботу першого учасника.

Нагадаємо, автори кращих матеріалів, за версією редакції «Коло», отримають премію.

Якби я був мером міста

Володимир Ярошенко. Якби я був мером містаВолодимир Ярошенко. Фото з сторінки у Фейсбуці

Живучи все своє життя в Полтаві, я так і не зрозумів, що у нас останні роки робить мер. Які його досягнення та результати?

Гречки наче вже наїлись. Цукор для підсолоджування теж закінчився. Вже час якось розвиватись.

Якби я був мером міста, то в основу роботи поклав би ідею: «Моє місто - моя гордість». Я хочу, щоб про Полтаву говорили, як про Львів. Не потрібно робити пародію на Львів – треба розкрити Полтаву, як самодостатнє місто. Потрібно, щоб полтавці та гості міста хотіли жити лише в Полтаві, та повертатись з подорожей з думкою: «А вдома таки краще».

Будучи мером, поставив би для виконання такі завдання:

  1. Створити такий мікроклімат в місті, щоб містяни звикли до комфорту і не згадували чи є в місті влада. Щасливі люди не повинні думати про політиків.
  2. В кожному мікрорайоні має бути поле для баскетболу, футболу, волейболу та інше. Створити велодоріжки та веломаршрути по всьому місту. Збільшити кількість спортмайданчиків. Спорт має стати максимально доступним для найбідніших верст населення.
  3. Підтримка у стані та, у разі необхідності, збільшення дитячих майданчиків.
  4. Зробити місто більш привабливим для туристів. Створити тематичні кафе, ресторани. Організовувати фестивалі.
  5. Покращити екологічну справному ситуацію в місті за рахунок озеленення та оптимізації руху громадського транспорту. Приділити увагу ландшафтному дизайну.
  6. Посилити роботу наявних комунальних служб, шляхом збільшення працівників. Зокрема в частині оперативного прибирання міста. На ранок після свята або завірюхи, місто має сяяти від чистоти.
  7. «Бабусям – лавочки, дідусям – доміно». Створення умов для комунікації людей похилого віку.
  8. Створити привабливий клімат для ведення бізнесу. Залучення інвестицій. Сприяння створенню робочих місць.
  9. В тісній співпраці з підприємцями, забезпечити чистоту та охайний вигляд будівель, озеленення прибудинкових територій. Підприємець має звикнути, що його підприємство/магазин та прилегла територія мають гармонійно вписуватись у місто.
  10. Налагодити дружній міжособистісний взаємозв’язок з представниками прокуратури, СБУ, МВС та податкової адміністрації, для забезпечення важелів впливу на всі прошарки громади міста.
  11. Створення керівного апарату з максимальним ущільненням повноважень. Ліквідація посади заступника. Керівники управлінь безпосередньо підпорядковуються меру. Максимальне об’єднання відділів, для зменшення бюрократичної тяганини. Керівник управління повинен бути готовим серед ночі відповідати меру на робочі питання і володіти ситуацією в місті.

Стосовно фінансування проектів: те, що у нас суспільство корумповане – це стало нормою, та є така ймовірність, що навіть якщо чиновник не буде просити хабара, йому все одно його будуть нести, тому пропоную трансформувати хабарі у благе діло. Якщо підприємець несе хабар, то відразу має бути запропонований міні проект, куди він має його вкласти. Наприклад, оновити лавочки або урни для сміття в парку, або висадити декілька дерев у слабо озеленених районах міста. Можливо такий підхід здасться комусь наївним, але вище я згадував про відносини з правоохоронцями. Серед керівників правоохоронних органів є багато адекватних людей. Якщо правоохоронці побачать, що мер і його заступники не мають особистої вигоди чи прибутку з подібних операцій, то я більш ніж впевнений, що вони забезпечать підтримку.

Далі має піти ланцюгова реакція. Чутки по місту дуже швидко поширюються і зросте вірогідність, що люди котрі мають гроші почнуть його вкладати в благоустрій.

З приводу вандалів, які будуть це руйнувати – правоохоронці нам в поміч, там теж є патріоти міста.

При вдалому доборі кадрів, на відчутний результат можна вийти за 2-3 роки.