Сергій Каплін виступив проти газовидобутку на Полтавщині

Суспільство
Надія Труш1 червня 2016 о 12:461766 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сергій Каплін виступив проти газовидобутку на Полтавщині
За годину до початку сесії Полтавської облради жителі області влаштували мітинг, аби захистити свої землі від свавілля видобувачів, як пояснюють самі учасники акції.

1 червня перед будівлею Полтавської облради відбулася акція протесту проти гідророзриву пласта на Полтавщині.

Початок мітингу був оголошений на 9-ту годину. Однак, в призначений час на площі біля Полтавської облдержадміністрації були лише журналісти. А вже ближче до десятої години перед входом у облраду з’явилися намети «Партії простих людей Сергія Капліна», а ще через деякий час підійшли кілька десятків людей із партійними прапорами. І вже за пару десятків хвилин до початку сесії на площі, можна сказати, розпочався повноцінний мітинг.

Сергій Каплін виступив проти газовидобутку на Полтавщині

Усе відбувалося за уже перевіреними часом традиціями: партійна символіка, промовисті гучні плакати. Щоправда, учасників акції виявилося небагато, не більше кількох десятків, хоча в цей на площі перебувала приблизно сотня людей. Справа у тому, що одночасно із мітингом, який організували «прості люди», протестували ветерани МВС, вимагаючи перерахувати їм виплати, враховуючи реформу поліції. За день до початку акції протесту щодо «газового питання» повідомлялося, що на площі збереться понад три сотні людей. До слова, ветерани МВС не підтримали акцію «простих людей».

Учасники акції майже не могли пояснити, чому прийшли мітингувати

Учасники акції протесту проти гідророзриву пласта в Полтавській області тримали у руках плакати, написи яких свідчать про те, що нібито полтавської краю загрожує екологічна катастрофа. «Полтавщині не потрібні землетруси!», «Не труїть моїх дітей!», «Гідророзрив – убивця грунтів», «Нам не потрібні мутанти», «Укргазвидобування – лапи геть від Полтави», «Не перетворюйте Полтавщину на зону відчуження», « Екокатастрофі – Ні!», «Не дамо нас витруїти» – плакати у руках людей свідчили про те, що вони знають і упевнені в тому, що їх чекає лихо. Утім, як виявилося, люди слабо розуміють заради чого приїхали з різних районів у обласний центр.

Сергій Каплін виступив проти газовидобутку на Полтавщині

Виявилося, люди не до кінця розуміли, навіщо прийшли під адмінбуділю: вимагати не допустити гідророзривів пласта на свердловинах області чи вимагати, аби видобуте із надр землі Полтавської області працювало на місцевий бюджет. Принаймні, такий висновок можна зробити, поспілкувавшись із самими протестувальниками.

– Ми прийшли відстояти свою землю, щоб не копали у нас газ. Нам землетруси не потрібні, – відвертаючись від журналіста, говорить жінка, тримаючи промовистий плакат з проханням не труїти її дітей. – Все, більш нічого не скажу.

Звідки саме приїхала, не розповідає, говорить, що з Полтавської області. Її сусідка так само небагатослівна.

– Прийшли відстояти нашу землю, – коротко відрізала жінка. На прохання назвати хто саме хоче забрати землю та збирається влаштувати там землетрус, відповідає відмовою будь-що пояснювати.

Ще одна із учасниць, яка приїхала з Пирятинщини, виявилася більш контактною:

– Ми зібралися, щоб захистити полтавську землю, щоб не було катаклізмів при гідророзриві землі, при видобутку нафти.

Журналістка поцікавилася, звідки мітингувальники мають інформацію, що видобуток нафти і газу прирікає Полтавщину на екологічну катастрофу. Одна із учасниць акції, киваючи головою у небо, говорить, мовляв, це видно по погоді.

– Ми хочемо захистити свою землю, щоб залишити своїм дітям щось після себе, – говорить ще одна із учасниць протесту. До речі, на акції були більшість жінок. – Ми не хочемо, щоб лізли на нашу землю і крали в нас нафту. А щоб йшли гроші у наш бюджет.

Жінка тримає у руках плакат із написом «Не перетворюйте Полтавщину на зону відчуження». На прохання пояснити суть напису, з яким вийшла під стіни обласної влади, говорить так:

– Це може статися через видобуток нафти. Тому що її віддадуть закордон, гроші підуть незрозуміло куди, а не в наш бюджет.

Зони відчуження не буде, якщо кошти від видобутку нафти залишатимуться у місцевому бюджеті, переконана жінка і додає, що хоче підтримати Сергія Мамояна. Нагадаємо, це депутат Полтавської облради, представник «Партії простих людей Сергія Капліна».

Учасники кажуть, що збираються стояти до кінця, і попереджують, що це не останній мітинг.

Жителі Сенчі Лохвицького району привезли воду, аби показати, що у них уже екологічна біда

Сергій Каплін виступив проти газовидобутку на Полтавщині

Поки жителі із районів не можуть визначитися, вони проти будь-якого видобутку чи хочуть, аби гроші від цього йшли у місцеві бюджети, один із організаторів мітингу, «вічний революціонер» Олександр Шамота пояснює, що не проти видобутку, а проти самої організації таких робіт.

– «Укргазвидобування» швидко провело тендер, згідно з яким на території Полтавської області будуть проводитися бурильні роботи із застосуванням так званого гідророзриву пласту. Питання не в тому, що це не потрібно робити, треба зміцнювати енергобезпеку країни. Тендер провели за 16 днів, ми не розуміємо навіщо така поспішність. Немає висновків експертів, екологічної експертизи, ми не розуміємо, до чого це може призвести, – говорить Олександр Шамота. – Також важливо розуміти, що отримають ті регіони, де буде видобуток: Пирятин, Гадяч.

Жителі села Сенча Лохвицького району приїхали, аби показати воду, яка стала наслідком робіт «Полтавагазвидобування».

– У питну воду вони вкинули нафтопродукт, – розповів Іван Чумарний, громадський активіст із Сенчі і продемонстрував пляшку із водою, яка за кольором та запахом аж ніяк не нагадує воду. При цьому активіст не уточнив, де саме набиралася вода.

Як все відбувалося – дивіться у відео.

Головного організатора мітингу, лідера «простих людей» Сергія Капліна на було. Хоча за кілька днів до цього він на своїй сторінці у соцмережі бурхливо закликав люд зібратися. Саме нардеп від Полтавщини закликав полтавців прийти і сказати під будівлею «Ні!» екогеноциду, до якого, на його думку, може призвести гідророзрив пласта. Йому не вдалося зібрати велелюдний мітинг, сам він також не з’явився за заході, який організував. Поведінка Сергія Капліна свідчить про те, що в питанні газовидобутку для нього важливіше політика, аніж вирішення питання,де Україні брати газ і нафту – видобувати із власних надр чи купувати у Росії.

Фото – Юлії Обелець

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter