Свобода слова в Україні: про ситуацію у Полтаві

Суспільство
Надія Труш13 серпня 2016 о 10:301201 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Свобода слова в Україні: про ситуацію у Полтаві
У липні на Полтавщині офіційно зафіксовано три випадки перешкоджання права журналістів.

Барометр свободи слова за липень 2016 рокуБарометр свободи слова за липень 2016 року. Фото dt.ua

Загалом цього місяця в Україні основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання - 16 (червень - 7, травень – 11, квітень – 10, березень – 6, лютий – 6, січень – 5) та погроз - 6 (червень - 2 випадки, травень – 5, квітень – 5, березень – 3, лютий – 5, січень – 3). Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Порушення свободи слова та прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у 15 областях України. Зокрема, лідером таких порушень став Київ, де зафіксовано п’ять випадків (убивство, перешкоджання та непрямий тиск). Далі йдуть чотири регіони, де сталося по три випадки - Миколаївщина, Херсонщина, Полтавщина та Харківщина. В інших областях по два та по одному випадку.

Порушували найчастіше у липні право журналістів на професію – пересічні громадяни – 20 випадків, правоохоронці та міська і місцева влада - по 5 випадків. Також це робили прикордонники, народний депутат та голова ОВК – по 1 випадку.

У липні експерти ІМІ зафіксували збільшення кількості перешкоджань в два рази. Перешкоджали найчастіше цього місяця в Києві та на Харківщині - по три випадки. Журналістам забороняли вести зйомку, відбирали камери та мікрофон, затуляли об’єктиви камер, не пускали в сесійні зали облради, перешкоджали потрапити до судових зал на судові засідання, забороняли бути присутніми на засіданнях окружних виборчих комісій та інше.

Також ІМІ зафіксував цього місяця збільшення кількості погроз на адресу журналістів з 2 випадків у червні до 6 у липні. Погрози зафіксували у шести областях - Дніпропетровщині, Миколаївщині, Одещині, Запоріжжі, Сумщині та Херсонщині. Погрожували журналістам при фізичному контакті, через соцмережі, телефоном. Крім того, зафіксовано 4 випадки порушення доступу до публічної інформації з боку міської та місцевої влади та правоохоронців, які ігнорували запити журналістів або затримували відповідь на них, чи пропонували самім пошукати.

Водночас ІМІ зафіксував зменшення кількості побиттів та нападів на журналістів - один випадок стався на Хмельниччині (червень - 5, травень – 7, квітень – 4, березень – 2, лютий – 1, січень – 4). Також ІМІ зафіксував 2 випадки кібер-атак на сайти та по 1 випадку пошкодження майна журналістів, цензури, непрямого тиску. В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував два випадки - внесення проукраїнських журналістів у так звані списки «терористів» та цензура. Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 1 випадок убивства, 61 випадок перешкоджання, 24 випадки побиття і нападів на журналістів та 6 випадків цензури.

Ситуація у Полтаві

Щодо випадків перешкоджання прав журналістів у Полтаві, що їх у липні зафіксовано три.

Блогеру перешкоджали знімати конфлікт містян із забудовником.

У ОВК 151 на Полтавщині не пускали журналістів.

Журналістці порадили пошукати інформацію, вказану у запиті, самій.

У липні ІМІ вперше за цей рік зафіксував випадок вбивства журналіста - в результаті вибуху автомобіля 20 липня у центрі Києва загинув Павло Шеремет, який їхав в машині. Вбивство Шеремета викликало широкий резонанс в українському суспільстві, оскільки убивство реалізувалося у демонстративний спосіб. Ця подія породила чимало версій, чому так сталося. Поліція кваліфікувала подію за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Ключовою версією вбивства журналіста генеральний прокурор Юрій Луценко назвав помсту за професійну діяльність Шеремета. Українські та міжнародні журналісти і організації закликали правоохоронні органи забезпечити швидке та незалежне розслідування вбивства.

До теми: 6% матеріалів у полтавських ЗМІ – передруки із прес-релізів

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter