До Полтави привезли пам’ятник героям Конотопської битви (ФОТО)

Суспільство
Ольга Матвієнко8 липня 2015 о 19:0325573 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 До Полтави привезли пам’ятник героям Конотопської битви (ФОТО)
На згадку про перемогу над московським військом 356 років тому в Конотопі встановлять пам’ятник.

На величезній гранітній брилі, яка колись була стягнута льодовиком, вирізьблений Герб України із перехрещеними шаблями – це пам’ятний знак тим героям, які 1659 року здобули перемогу над московським військом. Перед тим, як встановити брилу в Конотопі Сумської області, її вирішили презентувати у 18 містах України. 8 липня побачили її і полтавці.

До Полтави привезли пам ятник героям Конотопської битвиПолтавцям показали пам’ятник героям Конотопської битви. Фото Ольги Матвієнко

Ініціатор проекту – відомий спортсмен, громадський діяч, президент Київського міського автомотоклубу Сергій Малик. На його рахунку вже п’ять пам’ятних знаків, встановлених на честь відомих і маловідомих історичних подій української історії. Говорить, що увіковічнити героїв Конотопської битви вирішив саме через те, що ця подія є невідомою широкому загалу, але має багато спільного із сучасною неоголошеною російсько-українською війною.

– Ми живемо в дуже складний період, і Конотопська битва дуже перетинається із сьогоденням. За час незалежної України мало приділялося уваги таким знаменним датам, а нам є чим пишатися, – говорить Сергій Малик. – У ті часи гетьман Виговський після Богдана Хмельникого прийняв Україну в дуже складному становищі. Московія почала порушувати підписані угоди, так само, як зараз Росія порушила, усього через 20 років після підписання, Будапештський меморандум. Тоді була така сама конкуренція, Московія так само хотіла бути головною, як старша сестра.

До Полтави привезли пам ятник героям Конотопської битвиСергій Малик. Фото Ольги Матвієнко

Сергій Малик говорить, що задум з’явився у нього, а підтримали друзі – В’ячеслав Сташенко, Сергій Михайлик та інші. Давно знайомі, друзів об’єднала ще й допомога військовим в зоні АТО.

Провезти камінь усією Україною вирішили саме для того, аби у час, коли Схід охоплений бойовими діями, підняти дух українців і дати привід пишатися.

До Полтави привезли пам ятник героям Конотопської битвиПід час презентації пам’ятника виступив знаменитий колектив із Крячківки «Древо». Фото Ольги Матвієнко

У мандрівці до Конотопа пам’ятник супроводжують байкери із різних міст.

– Ми підтримуємо нашого друга Сергія Малика, адже це вкрай важливо для становлення нашої національної ідеї, тим більше у такий складний час. Це не менш актуально, ніж 400 років тому, – пояснює київський байкер Святослав.

Свій шлях активісти почали із Києва, де пам’ятку освятив Патріарх Київський і Всієї Русі-України Філарет. Завершиться шлях 11 липня у Конотопі.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter