Другий Майдан у Полтаві: чого хочуть мітингувальники, куди йдуть пожертви людей

Суспільство
Надія Труш4 листопада 2015 о 16:232493 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Другий Майдан у Полтаві: чого хочуть мітингувальники, куди йдуть пожертви людей
Уже майже два місяці перед облдержадміністрацією у Полтаві стоїть Майдан супротиву.

Другий Майдан у Полтаві: навіщо стоїть, куди йдуть пожертви людей. Фото Надії Труш

Люди вимагають припинення репресій, скасування нових тарифів на комунальні
послуги та відставки уряду. Збирають підписи за відставку очільника області Валерія Головка.

У безстроковій акції беруть участь «Правий сектор», ГО «Громадський Майдан Полтавщини», Цивільний Корпус «Азов», партія Конгрес Українських Націоналістів.

«Коло» дізнавалося, як і чим живе полтавський Майдан-2. Щоб більше зрозуміти людей, обурених ситуацією в країні в області, журналіст кілька днів у різний період часу доби бувала на Майдані. У вечірній час біля наметів дуже мало людей – не більше трьох-п’яти. Мало людей і вранці. Вдень активістів більше, приблизно до півтори десятка. Також підходять час від часу перехожі, цікавляться потребами, співчувають.

Чого хоче полтавський Майдан

«Ні грабіжницьким тарифам», «Полтавці проти свавілля влади!», «Куля в лоба» – не дратуй народ!», «Порошенко, виконай свої обіцянки! Годі брехати!», «Реєстрація всіх газовидобувних компаній в Полтавській області», «Звільнити політв’язнів», «Головко у відставку», «Свободу патріотам», «Ні драконівським тарифам ЖКГ!», «Депутат не барин, а слуга народу», «Вимагаємо відкритої перевірки комунальних підприємств області!» – вимогами, написаними на великих плакатах, мітингувальники прикрасили і намети, і дерева на площі.

Біля самих наметів не видно ані душі. Перехожі поспішають у справах, мало уваги звертають на намети, імовірно, звикли.

Дехто зупиняється біля дошки пам’яті Небесної сотні. Про те, що Майдан все таки не пустує, свідчить дим із облаштованої тут же, просто неба, пічки. Підходжу ближче, фотографую купу дров і складені неподалік шини.

До мене підходить чоловік у камуфляжі, представився Олександром, пояснює, зараз він на місці один, ще одна людина спить, а кілька відійшли у справах.

Олександр розповів, що приїхав із Харкова, аби підтримати полтавський Майдан

– Я узагалі із Харкова, в Полтаві проїздом, але часто буваю тут, на Майдані, – розповідає про життя Майдану супротиву Олександр і відразу пропонує провести екскурсію наметовим містечком.

Це те, що мені було потрібно, тож радо погоджуюся на пропозицію. Олександр веде до новенької дерев’яної будівлі, так званого штабу. Каже, тут збирається керівництво.

Невеличка тепла кімнатка, що опалюється пічкою-буржуйкою, слугує не лише штабом, а і спальнею. Тут є два крісла та ліжко, дві картини прикрашають інтер’єр. Поруч – стос дров, тож грітися є чим.

Їжу мітингуваникам готує мама Свєта

Поруч із штабом у ще одному наметі облаштували Віп-клуб «Лисий ворон». Так на Майдані називають склад, куди небайдужі полтавці приносять харчі, в основному картоплю і консервацію. Чоловіки хваляться: нещодавно їм принесли шмат сала.

– Що людині треба, аби прожити? Картопля, хліб і вода, – робить філософський висновок мій екскурсовод.

Біля намету пахне димом. На буржуйці у горнятку закипає вода, а у казані гріється борщ.

Намет із написом «Кафе «Димок» – це кухня Майдану. Лавка, стіл, пару стільців – це і все багатство «польової харчевні». Тим часом до наметів підійшли ще кілька людей. Принесли бутелі із водою. Чоловіки умиваються, збираються снідати борщем і кавою.

– Кілька разів на тиждень до нас приходить мама Свєта, приносить домашню їжу, або тут готує для нас страву, – каже Олександр. Жінка, яка приходить нагодувати мітингувальників, уже у віці, пояснює. Тому чоловіки з поваги та вдячності називають її мамою.

Більше тисячі полтавців вимагають відставки Головка

Після відвідин кухні підходимо до намету, в якому цілодобово збирають підписи проти голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка. За відставку керівника області уже зібрано 1116 підписів. Петицію про недовіру очільнику області зареєстрували також на сайті Президента. Олександр Лещенко, один із представників Майдану супротиву, називає кількість підписів хорошим показником для Полтави.

– Для Полтави це непоганий показник. Підписи плануємо збирати і далі, не зупиняємося, адже акція у нас безстрокова, – сказав Лещенко.

Куди йдуть гроші, які здають на Майдан

На столі разом із списком бажаючих усунути Головка від влади стоїть скринька «На підтримку Майдану супротиву репресіям». В скриньці, замкнутій на невеликий господарський замок, на око бачу приблизно гривень двадцять.

Питаю, чи є звіт по витраченим коштам і скільки узагалі було зібрано за час дії Майдану і прошу його показати.

– Гроші йдуть на те, щоб забезпечити усім необхідним тих, хто постійно знаходиться у наметах, – каже Олександр.

Його побратим В’ячеслав, який досі мовчки слухав нашу розмову і курив сигарету за сигаретою, втрутився у бесіду.

– Витрати йдуть на харчування, хліб, наприклад, на цигарки хлопцям, – пояснює чоловік.

На запитання, скільки грошей зібрали за допомогою скриньки, розповідають, що не більше 200 гривень. Звіту мені не показали. Порадили звертатися до керівництва Майдану супротиву (його на момент перебування журналіста на місці не було).

– Пожертви контролюємо усі разом. Якщо бачимо, що у скриньці лежить певна сума коштів, тоді беремо їх. Це дозволяє нам зводити кінці з кінцями, – каже В’ячеслав.

Вижити допомагають бізнесмени, розповідають протестувальники. Кажуть, деякі підприємці приїжджають, питають, що потрібно, привозять допомогу. Таким чином на Майдані зуміли запастися дровами і облаштувати штаб.

Хлопці розповідають, деякі полтавці час від час зривають банери, вигукують образи, звинувачують у тому, що нібито українські військові роблять у зоні АТО безчинства.

Міліція і комунальники перевіряють законність штабу Майдану

Учасники акції готуються до зими і не збираються залишати місце протесту, поки їх вимоги не будуть виконані. Для цього і облаштували штаб – збудували дерев’яну будівлю. Але правоохоронці разом із комунальними службами міста зараз з’ясовують, чи законно зведена споруда. Результати перевірки будуть відомі згодом, коли з’ясують чи мали активісти усі необхідні дозволи на будівництво тимчасової споруди.

– До міліції надходило кілька телефонних дзвінків, які стосувалися цієї споруди. Люди скаржилися, що будівля псує вигляд площі, – розповів Юрій Сулаєв, речник обласної міліції.

Самі ж мітингувальники переконані, що мають повне право на зведення будівлі. Кажуть, у будь-якому випадку не зрушать із місця, поки не будуть виконані вимоги Майдану супротиву репресіям.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter