Хто має право та як правильно оформити житлову субсидію

Суспільство
Ольга Правденко26 лютого 2015 о 19:459920 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Хто має право та як правильно оформити житлову субсидію
Після значного підвищення тарифів на соціально-комунальні послуги чимало людей зрозуміли, що потребують допомоги від держави.

Хто має право та як правильно оформити житлову субсидіюЗа комунальні послуги зараз доводиться сплачувати чимало. Фото з сайту nikolaevestate.com.ua

Особливо боляче такі ціни вдарили по найменшзахищених верствах населення – пенсіонерам та людям, які отримують мінімальні зарплати. Вихід із ситуації – оформлення житлової субсидії.

Для більшості оформлення субсидії – це досить тривалий процес, який забирає багато часу і нервів. Не всім вдається з першого разу зібрати необхідний пакет документів для того, щоб правильно її оформити. Більше того, дехто переконаний, що змушений повністю сплачувати за комунальні послуги, бо має у власності авто, дачу чи не одне житло. Проте, виявляється, це не так. Як правильно отримати субсидію та хто має на неї право з’ясовувало «Коло».

Станом на 24 лютого субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено 64,1 тисячі сімей. Середній розмір субсидії на сім’ю складає 466 грн. на місяць.

Житлова субсидія – це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг.

– Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації, – пояснює Світлана Матуйзо, заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації. – Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг і обсягом визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу.

Соціальну норму для оплати користування житлом встановлено виходячи з 13,65 кв. метрів загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.


На який термін призначається субсидія

– Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальному опаленні, на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. У разі коли оплата послуг з централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або за двоставковим тарифом (двоставковий тариф – це тариф на послуги теплопостачання, який складається з плати за обслуговування котелень та теплових мереж і витрат на паливо, електроенергію, необхідних для виробництва і транспортування теплової енергії, авт.), субсидія призначається на зазначений період починаючи з місяця звернення за її призначенням, – зазначила Світлана Матуйзо.

Також в департаменті праці та соцзахисту звернули увагу на те, що в разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги, субсидія призначатиметься протягом трьох місяців з часу підвищення розміру платежів.


Які документи необхідні для призначення державної допомоги

Для призначення субсидії людині необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації такі документи:

– Паспорт;

– довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні. Пенсіонери довідки про розмір призначеної пенсії не подають.

– Заповнити в управлінні заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Врахуйте, подаючи документи, потрібно повідомляти про всі доходи та майно. До слова, наявність дачної ділянки, одного-двох вітчизняних авто старше 10 років або однієї іномарки старше 15 років на отримання допомоги не впливає. Якщо їх не вказати – перевірять і відмовлять у субсидії.

До речі, якщо у квартирі зареєстровано, приміром, п’ятеро членів сім’ї і один з них не проживає там постійно, але це не дозволяє вам оформити субсидію, можна його або виписати або ж надати в управління інформацію про його фактичне місце проживання.

Якщо серед зареєстрованих у квартирі чи будинку є працездатні особи, які декларують довідки про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, встановленого на час призначення субсидії, за кожний такий місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії – 1218 грн. Іншими словами всі працездатні особи, які не працюють повинні бути зареєстрованими в центрі зайнятості. Якщо ви втратили роботу і не стали на облік в центр зайнятості, ваша родина втрачає можливість отримувати субсидію. Також зазвичай не призначають допомогу, якщо людина протягом останнього року купила житло. Але такі нюанси варто з’ясовувати індивідуально.


На які комунальні послуги призначається субсидія (для інфографіки)

– Квартплата

– Газ

– Вода

– Світло

– Тепло

– Вивіз сміття

Форма розрахунку субсидії та визначення її розміру (для інфографіки)

Субсидія розраховується залежно від кількості зареєстрованих у будинку чи квартирі осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

З 1 жовтня 2014 року передбачено новий, індивідуальний, розрахунок обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги, який розраховується окремо для кожної сім’ї залежно від доходів.

Розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії визначається у такому порядку:

1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців;

2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну особу;

3) дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.01.2015 - 1176 грн, з 01.12.2015 – 1330 грн), тобто визначається співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;

4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15% (за базовий варіант взяли обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги у розмірі 15% доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів), і таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Нині Уряд вносить зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, щоб спростити порядок їхнього призначення для населення та виключити обмежень в її наданні. Принаймні про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

– Кожному громадянину прийде два аркуші паперу – заява та декларація. Якщо людина буде розуміти, що вона відповідає критеріям з отримання субсидії, і вона заповнила декларації, навіть не треба ходити до служби. Служба сама ухвалює рішення про отримання субсидій. На субсидії ми виділяємо 12,5 млрд грн, – зазначив Яценюк.

Тож не за горами нова система оформлення та нарахування субсидій.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter