Мітинг проти тарифів об’єднав три фракції в Полтавській міськраді (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш6 липня 2016 о 12:552180 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мітинг проти тарифів об’єднав три фракції в Полтавській міськраді (ФОТО, ВІДЕО)
6 липня на площі під будівлею Полтавської облдержадміністрації мітингували проти тарифів на комунальні послуги.

Мітинг проти тарифів об єднав три фракції в Полтавській міськраді (ФОТО, ВІДЕО)Фото Андрія Іванова

Вийти на вулицю із протестом людей змусило те, що з 1 липня в Україні подорожчали тепло і гаряча вода, пов’язане з новою єдиною ціною на газ для населення і постачальників.

  • Довідково: Кабмін вирішив привести ціну на газ до єдиного знаменника – 6879 гривень за тисячу кубометрів. 9 червняпоточного року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, ухвалила рішення підвищити тарифи на тепло і гарячу воду. Тож з 1 липня середньозважений тариф на тепло виріс на 95,3% – до 1043 гривень за 1 Гкал (замість 534 грн за 1 Гкал). Проте це зовсім не означає, що всі українці будуть платити однаково, ціна залежить від компанії-постачальника послуг.

Три фракції вийшли на битву проти тарифів

Оголошення про акцію протесту за кілька днів до її проведення розмістив у соціальній мережі депутат Полтавської міськради Олександр Шамота. «Вічний революціонер» Полтави й вивів людей на вулиці під прапорами «Партії простих людей Сергія Капліна». До Шамоти приєдналися ще дві фракції в міськради – ВО «Свобода» та «Самопоміч». Був присутній правозахисник Василь Ковальчук.

На акцію протесту прийшли кілька сотень людей з плакатами та партійними прапорами. Здебільшого це було старше покоління, але й молодь також була присутня. Цікаво, що деякі не бажали пояснити, навіщо прийшли. Але більшість охоче ділилися із журналістами причиною виходу на протест.

– Я отримую хорошу пенсію, але буквально майже все змушений віддавати за комунальні послуги. Це знущання над народом! Коли згідно із Конституцією надра землі належать народу, а кому вони насправді належать? Олігархам. Але ті 200 людей, які зараз вийшли на мітинг, нічого не змінять. Треба, що було 20-30 тисяч, тобі діло буде, – розповідає чоловік у синій кепці, ховаючи очі за сонцезахисними окулярами.

– Я хочу проявити свою громадську позицію, тому прийшов на мітинг. Зважаючи на кількість людей, сподіваюся, це змусить замислитися тих людей, які залишилися сидіти на диванах і вважати, що все минеться само собою. Але не минеться! На жаль, це ще не кінець, тарифи будуть і надалі збільшуватися, якщо люди продовжуватимуть сидіти вдома на диванах і розмовляти зі своїм телевізором. Потрібно виходити на майдан, активно проявляти громадську позицію. Тільки тоді влада буде змушена підходити до цінової політики, тарифної політики більш виважено, – говорить чоловік,тримаючи у руках державний прапор.

– Мене не влаштовують тарифи! Я вважаю, ті хто грабував 25 років нашу країну, вони повинні відновити наше хазяйство. Вони перекидають на нас, бідних пенсіонерів, проблеми, – скаржиться інша учасниця мітингу.

У підсумку учасники протесту підписали резолюцію, яку згодом передадуть у Верховну Раду.

– Тариф підняли приблизно в два рази, порівняно із попереднім. Єдиним порятунком для людей є субсидія, але не всі її можуть оформити. Хочемо достукатися до людей для того, аби «зверху» уже почали потроху переглядати тарифи. Наша акція більш інформаційна. Тобто люди знають, що у нас реально 20 мільярдів кубометрів газу, який видобуває держава, 17 мільярдів кубометрів треба для потреб населення. Тобто можна робити газ по експортній ціні. Але виходить так, що зараз у нас встановлена ціна на газ імпортна, а весь експорт йде на звичайні підприємства. Це впливає на Теплоенерго та усі інші носії. Тому готуємо резолюцію, звернемося до Кабміну із запитом, чому не зробити достойні тарифи на теплоенергію з того природнього газу, який ми видобуваємо і відправляємо або на експорт, або на підприємства, що належать олігархам. Ми зараз б’ємося майже із відчаю, тому знайти якийсь інший метод, то це може бути ще одна революція, – переконаний Юліан Матвійчук, депутат Полтавської міськради (ВО «Свобода»), один із організаторів мітингу.

Тарифи об’єднують політиків?

Мітинг проти тарифів об єднав три фракції в Полтавській міськраді (ФОТО, ВІДЕО)

Акція протесту проходила під партійними прапорами «простих людей» та «свободівців». Також був один прапор партії «Самопоміч» та кілька людей у футболках з аналогічною назвою. Чи не є це об’єднанням трьох фракцій у Полтавській міськраді?

– По суті, ми про це уже багато разів говорили із Олександром Шамотою та Ігорем Окіпнюком. Справа у тому, що впливати ми можемо тоді, коли будемо об’єднаною опозицією. Зараз в міськраді є така собі «ширка», яка вирішує абсолютно усе. Зараз на сесії можна не ходити. Можна робити якісь заяви, байдуже, як ти будеш голосувати, – будь-яке рішення пройде. В принципі, так само, як і за минулої каденції. Будь-який дерибан ми можемо просто висвітлити. Але якщо буде 15 наших голосів (5 від «Партії простих людей», 4 із «Самопомочі», 6 із «Свободи), тоді вони знатимуть, що у них 15 голосів уже немає. А з них хтось може бути відсутній. А їй потрібно 22 голоси. Зараз у них є 27 голосів. Ще трохи – і більшості у них уже немає. Тобто для нас це єдиний шанс зробити якийсь тиск. Так, у наших партій різні ідеологічні погляди, але в міськраді у нас зараз однакові соціальні погляди, на тому й будемо робити акцент, – пояснив Юліан Матвійчук.

Тарифний мітинг – спроба змін чи дежавю?

Мітинг проти тарифів об єднав три фракції в Полтавській міськраді (ФОТО, ВІДЕО)

До речі, подібні мітинги проти тарифів уже проходили в інших містах України. Зокрема, наприкінці червня поточного року мешканці Павлограда на Дніпропетровщині вийшли з протестом проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Таку ж акцію влаштовували й біля будівлі Кабінету Міністрів України. Нині ж до хвилі протестів приєдналася Полтава. 6 липня мітингували проти тарифів на комунальні й у столиці. Це була хода профспілкових організацій під гаслом «Європейським цінам – європейські зарплати». Мітингуючі пройшлися від Хрещатика до Кабміну, вимагали зупинити зростання цін на комунальні послуги, «тарифний геноцид».

Нагадаємо, у Полтаві минулого 2015 року полтавці уже мітингували проти високих тарифів на комунальні послуги, навіть приїжджали нардепи Юрій Бублик і Олег Тягнибок. Однак масові протести не дали очікуваних результатів. Власне, і нині люди мало вірять у те, що тарифи зменшать, однак все одно виходять на вулиці в надії, що тарифним негараздам врешті буде край.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter