На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015

Суспільство
Ольга Правденко22 березня 2015 о 12:301687 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015
Учора світова спільнота відзначала Міжнародний день лісів. Цієї весни лісівники Полтавщини планують відтворити 1700 га лісу, в тому числі шляхом заліснення 300 га.


На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015Журналісти та учні шкільного ліснитцва разом саджали ліс

З’явився ще один журналістський ліс

Традиційно напередодні свята полтавські лісівники запрошують саджати ліс учнів, студентів та журналістів. 2015 рік не став винятком – у Миргородському районі з’явилася чергова ділянка лісу посаджена представниками ЗМІ. Це вже не перша посадкова кампанія полтавських журналістів. Нагадаємо, у 2011 році преса заклала Алею журналістів на території Лубенського лісотехнічного коледжу, де висадила саджанці сакури, а 2 роки тому заклала 2 га лісу в Диканському районі.

На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015Журналіст "Кола" також долучилася до лісокультурної кампанії 2015

У ході прес-туру, журналісти не лише долучилися до лісопосадкової кампанії, а й ознайомилися з діяльністю Великосорочинського шкільного лісництва та подивилися на лісорозсадник Гоголівського лісництва Миргодоського держлісгоспу. Варто зауважити, що цей лісовий розсадник найкращий не лише в області, а й в Україні: своє звання найкращого він підтвердив у 2013 році.

– Ми використовуємо тут трипільну систему вирощування. Тобто через 3 роки висаджується на одне й те саме місце та сама культура. На території розсадника вирощують 22 породи лісових та більше 40 – декоративних рослин. Головна порада – це сосна звичайна й дуб черещатий. Супутні породи – ясен звичайний, клен гостролистий, клен-явір, а також деякі фруктові дерева, – розповідає Ігор Куленко, начальник лісового розсадника. – Цей рік був надзвичайно урожайним – ми виростили понад 3 мільйони сіянців сосни. Це набагато більше, ніж виходить зазвичай. Для своїх потреб нам необхідно близько 2 мільйонів сіянців. Раніше на сіянці сосни був надзвичайний попит, як правило, декілька сотень тисяч сіянців ми продавали в лісгоспи інших областей. Цього ж року, маємо великий лишок матеріалу – близько мільйона сіянців, які немає куди продавати, адже раніше цей посадковий матеріал в нас купувала Харківська область і ті регіони, де зараз тривають військові дії.

На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015На лісовому розсаднику зараз гаряча пора. Працівниці викопують сянці сосни.

Земельні труднощі

Про весняну посадкову кампанію розповів Юрій Тараненко, начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства.

– На сьогодні (станом на 20 березня – прим. авт.) лісівники посадили майже 900 га нових лісів. Ми повністю забезпечені посадковим матеріалом та робочою силою. Оптимальні терміни посадки лісу – 2 тижні, щоб лісові культури нормально прижилися, – зазначив Юрій Тараненко. – Наша основна мета – на кожен зрубаний гектар лісу посадити 2 гектари нового, завжди дотримувалася. Лише цього року вийшов невеликий збій, бо виникли труднощі в отриманні земель. Якщо раніше процедура отримання земель під заліснення була набагато простішою – ми лише створювали спільний документ між лісівниками та районними й обласними органами влади, то на сьогоднішній день, доки не пройде інвентаризація земель, доки ми не отримаємо державний акт на землю – не маємо права здійснювати посадку. В інакшому випадку – контролюючі органи звинуватять нас в нецільовому використанні коштів.

На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015Після посадки

Цього року завершується обласна цільова програма комплексного розвитку лісового господарства «Ліси Полтавщини до 2015 року». Із літа почне діяти команда, яка розроблятиме програму «Ліси Полтавщини до 2020 року». За словами Юрія Тараненка, це єдина програма в Україні, яка діє не лише на папері.

– Навіть в коаліційній угоді записано, що державна програма «Ліси України» не в повній мірі виконала поставлені завдання, за винятком Полтавської регіональної програми. З обласного екологічного бюджету завжди поступали кошти на неї. Лісівники Полтавщини висаджують в лісостеповій зоні 73 % лісу, це найбільше в лісостеповій зоні, – зауважив Юрій Миколайович.

На Полтавщині стартувала лісокультурна кампанія 2015Учні шкільного лісництва

Варто додати, що на Полтавщині всі державні лісогосподарські підприємства рентабельні, навіть ті, які розташовані в південних районах області. Усі лісогоподарські підприємства області повністю забезпечені власним посадковим матеріалом лісових порід.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter