Усе, що треба знати, вибираючи табір оздоровлення та відпочинку дітей

Суспільство
22 травня 2015 о 15:412681 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Усе, що треба знати, вибираючи табір оздоровлення та відпочинку дітей
Уже за кілька тижнів діти завершують своє навчання в школі. Більшість із них після Останнього дзвоника вирушить на відпочинок у дитячі табори.

На що варто звернути увагу батькам, вибираючи табір оздоровлення та відпочинку дітейНа що варто звернути увагу батькам, вибираючи табір оздоровлення та відпочинку дітей. фото uu-travel.com

«Коло» вирішило дізнатися, яким критеріям повинні відповідати ці заклади, скільки коштує путівка та чим будуть займатися ваші діти понад 20 днів.

За кращі умови перебування в дитячому таборі батьки готові заплатити чималі кошти. Але часто відсутність необхідної інформації ускладнює процес вибору. Найчастіше дорослі керуються рекомендаціями знайомих, які там побували, і здебільшого нехтують законодавством, яке регулює діяльність таких закладів. В Україні є державні санітарні правила і норми «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів», державний соціальний стандарт оздоровлення та відпочинку дітей. Ці законодавчі акти регламентують діяльність оздоровчих таборів.

На Полтавщині спеціальна комісія перевіряє готовність таборів до прийому дітей на оздоровлення

Для виїзду дітей в оздоровчий табір створюється спеціальна комісія. Вона складається з представників санітарно-епідеміологічної станції з організації оздоровлення дітей при міськ- і райвиконкомах, органів державного пожежного та технічного нагляду й енергонагляду, профспілкової та господарчої організацій, начальника й лікаря оздоровчого табору. Комісія перевіряє готовність закладу і складає відповідний акт.

– Спеціально створена комісія вже почала працювати з 15 травня, – говорить Наталія Шкоденко, начальник відділу в справах сім’ї та молоді Полтавської ОДА. – Графік комісії скомпонований таким чином, щоб кожен дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, був перевірений за 3-5 днів до початку зміни. Наразі комісією вже прийнятий один табір. Це санаторій-профілакторій «Антей», який уже 22 травня відчинить двері для дітей-інвалідів із Новосанжарського інтернату.

Триватиме перевірка до 15 червня.

На Полтавщині 29 позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку обласного підпорядкування.

– Із 29 закладів області два санаторного типу. Це санаторій-профілакторій «Антей» у Новосанжарському районі та «Миргородський», розташований на березі річки Псел у селі Олефірівка Миргородського району, – зазначила Наталія Шкоденко.

Кошти обласного бюджету спрямовує відділ у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації на організацію оздоровлення та відпочинку:

– дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
– бездоглядних та безпритульних дітей;
– дітей-інвалідів;
– дітей із багатодітних сімей;
– дітей із малозабезпечених сімей;
– дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;
– дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф;
– дітей, які виховуються в сім’ях внутрішньо переміщених осіб та фактично проживають у Полтавській області;
– дітей, які виховуються в сім’ях учасників бойових дій;
– дітей, які виховуються в сім’ях осіб, працівників правоохоронних органів, військовослужбовців, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року;
– дітей, які перебувають на диспансерному обліку;
– талановитих та обдарованих дітей-переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінників навчання, дітей, які є лідерами дитячих громадських організацій, творчих колективів та спортивних команд;
– дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села;
– дітей працівників бюджетної сфери (пільгові категорії).

Дитина пільгової категорії має право на отримання путівки за місцем постійного проживання. Дитина пільгової категорії, яка виїхала з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, зони проведення антитерористичної операції, може отримувати путівки за місцем фактичного проживання.

Путівки до дитячих закладів, придбані за кошти обласного бюджету, надають безоплатно або з частковою оплатою у розмірі, визначеному в Програмі оздоровлення та відпочинку дітей на 2015-2019 роки, затвердженої рішенням двадцять восьмої сесії Полтавської обласної ради шостого скликання від 30 квітня 2015 року.

Згідно з даними з офіційного сайту Департаменту освіти й науки в Полтавській області, влітку 2015 року при загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах області будуть функціонувати 757 закладів відпочинку, якими планують охопити 32 282 дитини. Проте цінова політика путівок деяких таборів й досі залишається невизначеною, адже тривають тендери.

– Тривають тендери, за результатами яких і будуть визначені табори, що працюватимуть влітку. Ціни на путівки також визначають на тендерних засіданнях. Остаточні рішення будуть ухвалені незабаром, – прокоментував Сергій Рибалко, головний спеціаліст відділу кадрової, виховної, позашкільної роботи Департаменту освіти і науки ОДА.

Вартість путівки в позаміські дитячі табори Полтавської області різниться, варіюється від 2500 до 5 тисяч гривень. Кількість днів для відпочинку в кожному таборі теж різна: 14-21 день.

Основною формою відпочинку залишаються табори з денним перебуванням, які будуть функціонувати при навчальних закладах. Цього року заплановано роботу 680 таких таборів, які функціонуватимуть у Диканському, Козельщинському, Котелевському, Семенівському, Карлівському та Шишацькому районах.

Для літнього оздоровлення та відпочинкових заходів у закладах освіти області планують виділити 8 мільйонів 281 тисячу гривень із місцевих бюджетів. Додатково на оздоровлення та відпочинок буде залучено 1 мільйон 396 тисяч гривень спонсорських коштів та 2 мільйони 306 тисяч становитиме батьківська доплата.

2015 року 176 дітей, які навчаються в інтернатних закладах, планують забезпечити різними формами відпочинку протягом літа. На їх оздоровлення з обласного бюджету заплановано виділити 1 мільйон 878 тисяч грн.

670 учнів-переможців всеукраїнських, обласних, районних, міських етапів конкурсів та змагань оздоровляться в дитячо-юнацькому оздоровчому таборі «Еколог» та в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Ерудит». На здешевлення путівки ДЗОВ «Ерудит» було додатково виділено 252 тисяч гривень з обласного бюджету.

На оздоровлення та відпочинок учнів-сиріт та учнів, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у професійно-технічних навчальних закладах області у позашкільних таборах з обласного бюджету передбачено виділити тільки 76,4 тисячі гривень.

Варто зазначити, що в Полтавській області функціонуватимуть тритижневі літні мовні табори на базі загальних середніх навчальних закладів. У районах та містах визначені відповідальні за організацію роботи у літніх мовних таборах. Розробляється відповідна орієнтовна програма та методичні рекомендації.

Яким повинен бути дитячий табір

Згідно з державними санітарними правилами і нормами, дитячий оздоровчий табір повинен мати самостійну земельну ділянку, розташовану на найбільш сприятливих територіях, поблизу лісових масивів і водоймищ, суху, чисту, добре провітрювану та інсольовану. Розміщуються дитячі оздоровчі табори з врахуванням рози вітрів, на певній відстані від джерел шуму, забруднень атмосферного повітря і вище за течією водоймищ відносно джерела можливого забруднення. Дотримання усіх перерахованих вимог дозволяє створити сприятливі умови для відпочинку і оздоровлення дітей.

Розміри земельної ділянки повинні забезпечити 150-200 кв. м на 1 дитину. Якщо дитячі оздоровчі табори розташовані близько до садів і лісопарків, площа може бути зменшена, але не більше ніж на 25%.

Земельна ділянка оздоровчого табору повинна бути поділена на житлову та культурно-побутову зону, фізкультурно-оздоровчу, адміністративно-господарчу та технічного призначення. Кожна споруда повинна бути окремою. Поряд мають міститися ігрові та спортивні майданчики. На території табору кухня повинна бути в окремому приміщенні разом із їдальнею. Також повинне бути приміщення ізолятора, обладнаного спеціальною медичною технікою, для надання допомоги дітям у разі потреби.

Обов’язкова наявність пральні, сховища (комори) для їжі, автостоянки для господарських машин, але вони повинні бути недосяжними для дітей із метою безпеки.

Кожна зміна оздоровчого табору комплектується одночасно дітьми всіх вікових груп, додатковий прийом можливий тільки з дозволу територіальної санітарно-епідеміологічної станції. Між змінами повинна бути перерва не менше двох днів для проведення генерального прибирання і санітарної обробки.

Якщо табір поблизу водойми, він має містити на території відповідні знаки, сама водойма повинна мати яскраві плавучі буйки, які вказуватимуть безпечну глибину для купання. Прилеглий пляж повинен бути прибраним та чистим, вздовж повинні лежати спеціальні килимки для відпочинку або лежаки, а також парасольки, що будуть робити затінок.

Якщо табір має власний басейн, то з метою попередження інфекційних захворювань і забезпечення чистоти води повинні дотримуватися правил особистої гігієни діти, персонал, також воду слід постійно очищати та знезаражувати.

Кожна вікова група повинна мати набір приміщень для проживання:

– житлові кімнати (4 кв. м на 1 дитину);

– санвузли окремі для хлопчиків і дівчаток (6 кв. м на 1-2 спальні кімнати), куди входять вмивальні з мийками для ніг, вбиральні, кабіни особистої гігієни дівчаток (4 кв. м на одну вікову групу), душові кабіни; кімнати денного перебування;

– у літніх умовах – веранди з розрахунку не менше 1 кв. м на одне місце;

– приміщення обслуговування, у тому числі передпокій – гардеробна (0,8 кв. м на одне місце), приміщення для зберігання валіз, прання;

– приміщення персоналу (18 кв. м на вікову групу) з підсобними приміщеннями (15 кв. м).

Табір обов’язково повинен мати їдальню, у груповому таборі допускається загальна їдальня з централізованою кухнею й окремими для кожного табору обідніми залами та вмивальними, що мають окремий вхід. Обідні зали таборів розраховуються на одночасне обслуговування усіх дітей в одну зміну з розрахунку 1 кв. м на 1 місце. Кількість місць у обідньому залі не повинна перевищувати 120. Для дітей молодшого шкільного віку рекомендується виділяти зали місткістю не більше ніж 100 осіб.

Працівники дитячих оздоровчих таборів повинні пройти медичне обстеження й отримати довідки, які засвідчують те, що вони здорові.

Кількість дітей на одного вихователя

– Для молодшого шкільного віку – один дорослий на 5-7 дітей максимум.

– Старшого – один дорослий на 10 дітей.

– Малюків до 7 років фахівці в галузі дитячого відпочинку не радять відправляти в табір, бо досвід життя окремо від мами у дитини зовсім невеликий.

На що звернути увагу, вибираючи табір

Вихователі в дитячих таборах повинні бути старші 18 років і бути кваліфікованими професіоналами. Проте в полтавських таборах педколектив складається переважно зі студентів та викладачів місцевих вишів, які проходять практику влітку, або заробляють таким чином. Експерти радять вибирати ті табори, які мають власну школу вожатих. Дуже добре, коли вихователі працювали в таборі раніше, хоча б кілька змін.

Бажано, аби спокій табору забезпечували кілька охоронців, а також був паркан довкола території.

У рекламних буклетах чи інформаційних аркушах табору повинна бути програма відпочинку та розвитку дітей. Вона дає змогу визначити головні напрями діяльності табору. Важливо дізнатися про детальний розклад дня, за яким буде жити табір.

Загалом дитячі табори бувають: спортивні, мовні, геологічні, історичні. Тож, купуючи путівку, батьки повинні визначити головні пріоритети: дитина просто відпочиватиме, здобуватиме нові навички чи продовжуватиме розвивати вже здобуті. Відповідно, в таборі мають пропагувати здоровий спосіб життя, принципи поваги, моральні якості та здійснювати позитивний вплив на мислення дитини.

Перед відправленням діти повинні пройти медичний огляд у встановленому законодавством порядку та отримати форму первинної облікової документації №079/о «Медична довідка на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку».

Батьки дитини (особи, які їх заміняють) дають письмову згоду на проведення в дитячому закладі необхідних діагностичних та лікувальних процедур у разі захворювання дитини та згоду на внесення і використання персональних даних дитини в базу даних закладу оздоровлення та відпочинку.

Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у дитячому будинку сімейного типу або в прийомній сім’ї, таку згоду дають батьки-вихователі чи прийомні батьки. Якщо дитина перебуває на повному державному утриманні, таку згоду дає керівник закладу, в якому вона виховується дитина, і засвідчує свій підпис печаткою закладу.

Батькам не варто забувати про необхідність повідомити вихователям у таборі такі нюанси як алергія на певні продукти харчування чи природні чинники, про проблеми зі здоров’ям, особливості сну та поведінки.

ДОВІДКА «КОЛА»

Дитині можуть відмовити в путівці у разі психологічного відхилення, надмірної агресивності, через наявність хвороб карантинного режиму та відсутність необхідних документів.

Варто звернути увагу на наявність у адміністрації табору сертифікатів, які засвідчують дотримання санітарних норм, медичних та оздоровчих послуг. Перевірте, чи вказано в договорі, хто відповідатиме у разі нещасних випадків із дитиною та чи повернуть кошти в цьому разі.

Психологи радять, якщо ви відправляєте дитину до табору вперше, то не турбуйте її щодня візитами та дзвінками. Краще телефонуйте до вожатих чи керівництва табору, аби запобігти моральному травмуванню чада. Пам’ятайте, що перший тиждень буде найскладнішим для дитини.

Аліна Костиря, Ольга Правденко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter