Найбільше боргів по зарплатах на Полтавщині в агропромисловому секторі

Суспільство
Ольга Правденко31 серпня 2015 о 17:071529 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Найбільше боргів по зарплатах на Полтавщині в агропромисловому секторі
Борги із заробітної плати в Полтавській області з початку року зросли на 10 мільйонів гривень.

Найбільше боргів по зарплатах на Полтавщині в агропромисловому секторіФото з сайту adm-pl.gov.ua

Про стан заборгованості по зарплатах у Полтавській області розповіли на початку тижня на апаратній нараді в облдержадміністрації.

– Наразі заборгованість із заробітної плати має 45 підприємств області, загальна сума боргу – 35 мільйонів гривень. Необхідно відзначити, що частка заборгованості у фонді заробітної плати по області складає 2,7 %, по Україні він значно більший, проте це не дає нам можливості заспокоюватися тому, що борги дуже значні, особливо по економічно-активних підприємствах, – зазначила Людмила Корнієнко, директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА.

ДОВІДКОВО

Більше 4 тисяч працівників Полтавщини не отримують вчасно заробітну плату. Борг на одного працюючого – 5 тисяч гривень.

Порівняно з минулим роком борги збільшилися на 10 мільйонів гривень. При цьому це збільшення відбулося за рахунок трьох підприємств: «Гадячсир», «Техмолпром», «Полтавський облавтодор».

Найбільше заборгували у Гадяцькому районі

Найбільші борги перед працівниками, за словами Людмили Корнієнко в Гадяцькому районі – майже 10 млн грн, у Полтаві – 4,5 млн грн., у Миргороді – 2,8 млн грн., у Кременчуці 1,6 млн грн., у Полтавському районі – 1,2 млн грн., у Комсомольську – 990 тис грн. Указані адміністративні одиниці – це 99 % суми заборгованості по області.

– Якщо по галузах проаналізувати, то, як не прикро, найбільше боргів у агропромисловому секторі – 47 % від загальної заборгованості, на другому місці – це промисловість, де винні 19%, на третьому – будівництво автодоріг – 14 % і на останньому – будівельна галузь – 9 %, – розповіла Корнієнко.

Найбільші підприємства-боржники по зарплатах

– «Гадячсир» – 6,0 млн грн. Термін заборгованості – півтора місяця. Вказана сума не враховує борги підприємства перед домогосподарствами за здане молоко.

– «Техмолпром» – 3 млн грн. Термін заборгованості – 2 місяці.

– «Миргороднафтогазрозвідка» – 2,8 млн грн. Найбільший термін заборгованості – 2 роки.

– «Полтавський облавтодор» – 2,8 млн грн за 1 місяць.

– «Ливарно-механічний завод» – 1 млн грн. Термін заборгованості – 2 місяці.

– «Будівельне управління №9» – 1 млн грн. Термін заборгованості – 1 рік 2 місяці.

– Ріжевський гранітний кар’єр – 954 тис грн. Термін заборгованості – 4 місяці.

– Приватний вищий навчальний заклад Кременчуцький університет економіки – 750 тис грн. за 5 місяців. Полтавщина – єдина область в Україні, яка має заборгованість по такому закладу.

– Що стосується підприємств-банкрутів, то сума боргу також велика – це 14 мле грн і, на жаль, протягом року вона не зменшилася, а збільшилася, – констатувала Людмила Василівна.

Найшвидше, на думку Корнієнко, погасити заборгованість із зарплат можна на підприємствах «Гадячсир» і «Техмолпром».

– Як показала перевірка інспекції праці, на рахунки підприємства «Гадячсир» у травні і червені надійшло 645 млн грн. Однак на заробітну плату було спрямовано тільки 1,9 %, що недопустимо. На рахунки «Техмолпром» надійшло 605 млн грн, на зарплату спрямовано лише 0,7 %. При цьому підприємства не мають боргів по сплаті податків, – розповіла директор департаменту праці та соціального захисту населення.

Головко пригрозив кримінальними справами керівникам підприємств, якщо ті не виплатять боргів по зарплатах

У департаменті також переконані, що погасити заборгованість можна і на підприємства-банкрутах.

– Я назву два напрямки. У держвиконавчій службі знаходиться 720 виконавчих проваджень на суму 6 млн грн. Другий напрямок – з 22 підприємств-банкрутів, 14 знаходиться на стадії ліквідації. Однак стадія ліквідації дуже затягується. По деяких підприємствах вона триває з 2007, 2011 років. Необхідно провести всі заходи, щоб завершити процедуру ліквідації, – наголосила Людмила Корнієнко.

Повністю погашена заборгованість по трьох боржниках на загальну суму понад 209 тисяч. Це «Лохвицький спиртовий комбінат», спільне українсько-шведське підприємство «Формітовума» та «Тепловозоремонтний завод». А також зменшена на 5 підприємствах на загальну суму 541 тис грн.

Також департамент праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА запровадив щодекадний моніторинг по виплаті поточної заробітної плати в районах.

Украй незадоволений такою ситуацією в області її очільник Валерій Головко.

– Я вважаю, що та тенденція, яка склалася по заборгованості в області – це недопрацювання моє і голів райдержадміністрацій, – зауважив Головко. – Якщо протягом тижня не буде дієвих кроків щодо погашення зарплати, з наступного понеділка я звернуся до прокурора області та ініціюватиму порушення кримінальних справ стосовно керівників, які не виплачують зарплату своїм співробітникам.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter