Полтавщина лідирує в Україні по виробництву молока в сільгосппідприємствах

Суспільство
Ольга Правденко15 березня 2015 о 08:291174 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавщина лідирує в Україні по виробництву молока в сільгосппідприємствах
Майже половина молока в області припадає на підсобні господарства.

Полтавщина лідирує в Україні по виробництву молока в сільгосппідприємствахНастають часи, коли виживе той селянин, який створить мініферму або вступить в кооператив. Фото з сайту agrobiznes.org.ua

Шляхи взаємовигідної співпраці шукали на нараді в Полтавській ОДА сільгосппідприємства, які виробляють молоко та молокопереробники.

– Ця розмова назрівала давно, ідуть постійні звернення щодо ситуації на ринку молока, – зауважив Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації.
Сергій Фролов окреслив загальну ситуацію в галузі тваринництва на сьогодні, зокрема й того чи вистачить наявних кормів. Керівники підприємств зазначили, що "протягнуть" на залишках наявного корму до теплої пори року. Мінімум 2 мільярда гривень необхідно, щоб виростити корм для тварин, зауважив Сергій Фролов. Тож постійний необґрунтований ріст цін призводить до того, що сільгоспвиробники задумуються над потребою подальшого інвестування в галузь тваринництва.
– Майже половина молока в області виробляється в приватних домашніх господарствах.При цьому корів у минулому році в населення поменшало на 3 тисячі голів. 47 % поголів’я корів в області знаходиться в населення. Для селян – корова часто – це єдине джерело доходу. Тому необхідно молокопереробникам і селянам налагоджувати співпрацю і дійти спільного консенсусу, – переконаний Фролов.

Серед регіонів України по поголів’ю ВРХ, корів та виробництву молока в сільгосппідприємствах область займає перше місце. Ми даємо країні майже 16 % валового надою.
– Ми маємо 16 переробних підприємств,але крім цього продаємо молоко своє дванадцятьом підприємствам, які знаходяться за межами області. – Потенціал в Полтавщини великий, тому 2 бізнеси – виробники та молокозаводи повинні знайти спільну мову, – наголосив Сергій Фролов.
У Полтавській області 169 підприємств виробляють та реалізують молоко. За 2014 рік молокопереробними підприємствами області було закуплено 535 тисяч тонн
молока. Із них 66% надійшло від виробників Полтавської області. 34 % – у виробників з інших областей.
По населенню навпаки ж, закупки зменшилися на 11 % ( по Полтавській області). Тобто відбувається різке зменшення закупівлі молока від населення.
– Щодо якості закупленого молока, то протягом минулого року на молокопереробні підприємства області молока екстракласу надійшло лише 7 %, молока вищого ґатунку – 27 %, першого ґатунку 37 % і другого, переважно від наслення – 29 %. За 2 місяці цього року кількість молока екстра класу збільшилася до 12 %, натомість другого зменшилася на 15 %, бо ми почали менше купувати в населення, – навів статистику очільник департаменту агропромислового розвитку.

У виробництві молочних продуктів за минулий рік відбувся спад, особливо по сирах жирних на 40 % через закриття російських ринків. За 2 місяці цього року тенденція дещо змінилася на краще. По всіх видах молокопродуктів, крім сирів жирних, виробництво збільшилося.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter