Полтавські рятувальники: прибиральниці отримують більшу зарплату, ніж ми

Суспільство
Ольга Правденко16 липня 2015 о 17:5125931 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські рятувальники: прибиральниці отримують більшу зарплату, ніж ми
Рятувальники, які вийшли на акцію до полтавської ОДА запевняють, що це не страйк, а прагнення, щоб на їхні проблеми нарешті звернули увагу.

Полтавські рятувальники: прибиральниці отримують більшу зарплату, ніж миСеред інших вимог рятувальників – право на свторення профспілки

Головна мета мітингувальників – створити в Полтавській області ініціативну групу з реформування ДСНС. Тому в межах Всеукраїнської акції пожежних, вони підготували звернення до голови Полтавської облдержадміністрації, щоб він посприяв у створенні при Головному управлінні комітету реформування ДСНС в Полтавській області.

– Ми не страйкуємо і не бойкотуємо, ця акція не впливає на несення служби гарнізону Полтавської області. Увесь особовий склад, який зібрався на площі, перебуває не на службі зараз. Цією акцією хочемо показати, що ми прагнемо змін в законодавстві. Забезпечення на нульовому рівні, держава дає лише дещицю. У тому спорядженні, яке дає держава, не можливо працювати в сучасному світі, – говрить начальник караулу ДПРЧ ДПРЗ 1 ГУ ДСНС в Полтавській області, старший лейтенант служби цивільного захисту Віктор Дзюба.

Рятувальники, а їх зібралося понад два десятки, говорять, що зараз їхня служба знаходиться на низькому рівні і в плані матеріального, і в плані технічного забезпечення.

– Прибиральниця отримує більшу зарплатню, ніж хлопці, які виконують бойові завдання з ризиком для життя. Ми розуміємо, що в державі йде війна, але наші бійці теж щодня ризикують життям. У нас немає медичного забезпечення, у збройних силах є шпиталь, у структурі МВС теж є своя лікарня, а в служби ДСНС все робиться на договірних засадах з різними лікарнями, – зазначив Леонід Головач старший викладач-методист навчального пункту навчально-методичного центру, майор служби цивільного захисту.

–Рятувальники говорять, що змушені не лише їздити на застарілих автомобілях, а й користуватися технікою, якій вже десятки років. Вони навіть не можуть нормально евакуювати людей з багатоповерхового будинку, бо не мають таких довгих драбин та батутів.

– Тому те, що показують по телевізору – взірцево-показові навчання, це одне, а в житті все зовсім не так, я за більше, ніж 10 років служби жодного разу не бачив батута. 80 % обладнання ми купляємо за власний рахунок: рукавиці, бо нам видають незручні довгі трьохпалі рукавиці, якими можна самому собі зашкодити, берці, футболки, погони. Нам лише форму видають, – запевнив Андрій Тюрін, командир відділення ДПРЧ 4. – У нас накопичилося дуже багато питань до влади, і з приводу зарплати в першу чергу. Я, як командир відділення отримую всього 2100 гривень. На такі копійки дуже складно вижити. Хочемо попросити громаду, щоб не ображалася на бійців, якщо раптом ми несвоєчасно приїжджаємо на виклик. Ми не на літаках літаємо, а їздимо на старих ЗІЛах. Ми хочемо відстояти своє право на нормальне забезпечення, адже часто буваємо цілодобово на ногах. Чому люди, які ризикують своїм здоров’ям знаходяться в такому становищі? Так, ми розуміємо, що зараз триває війна й на неї йде багато коштів, але ж працівники ДСНС теж перебувають в зоні бойових дій, це й піротехніки, і пожежники.

До учасників акції вийшов заступник голова облдержадміністрації Роман Товстий, який запевнив, що розуміє проблеми рятувальників. На його адресу посипалося чимало запитань, зокрема пожежники запитували, скільки ще їм доведеться чекати змін, чому службове житло отримують здебільшого полковники, коли їм піднімуть заробітну плату?

– Я вас розумію, бо те саме можна й сказати про мою заробітну плату, і про зарплату, на жаль, кожного держслужбовця, – зазначив Роман Товстий.

У свою чергу Геннадій Бровар, т.в.о. начальника головного управління ДСНС в Полтавській області, полковник запевнив, що керівництво тиснути на учасників акції не буде, а він сам готовий допомагати у створенні ініціативної групи від області по реформуванню ДСНС.