Полтавцям презентували чорно-білу фотокнигу «Війна і мир» (ФОТО)

Суспільство
Ольга Матвієнко12 серпня 2016 о 17:131450 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям презентували чорно-білу фотокнигу «Війна і мир» (ФОТО)
Уже незабаром фотоальбом Костянтина Бобрищева передадуть у бібліотеки та музеї.

Хоча війна на Сході України триває, зараз саме той час, аби закріпити у пам’яті народу нелегкі роки боротьби за суверенітет і незалежність. Саме до 25 річниці становлення незалежної України побачила світ книга відомого полтавського фотографа Костянтина Бобрищева.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Фото Ольги Матвієнко

255 світлин із кількох мільйонів відзнятих кадрів автор обрав для чорно-білого фотоальбому «Війна і мир».

– Найважче було відібрати із такої кількості світлин саме ті, які передають те, що я відчуваю у своєму серці, що найбільше болить. Два роки життя покладені для створення цих світлин. І це не в переносному сенсі. Коли я зачастив на Схід, то тричі бували ситуації, коли ходив по лезу. Але це потрібно було побачити із середини, – поділився Костянтин Бобрищев.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Книга Костянтина Бобрищева

Багато із побаченого на Сході Костянтином Бобрищевим залишилося за кадром. Проте трепетне співчуття героям фотопоеми і бажання показати правду без прикрас відчувається у кожному знімку чорно-білої книги. Відсутність кольору на сторінках – це теж не випадковість. Автор говорить, що саме чорно-біла гамма дозволяє передати увесь спектр переживань, атмосферу війни та миру.

Ці дві лінії у книзі тісно переплетені – кадри із пекла війни та мирного життя у місті чи селі.

– Усі думають, що війна – це місце де стріляють. Але це не так. Ми всі перебуваємо у стані війни. Ми розуміємо, те що ми гинемо у війні. Ми стежимо, що там, під корком, не замислюючись. Мені прийшла така думка – показати ті події, які тут, і ті події, які там. Можна показати розбиті будинки, техніку. Але у фотожурналістиці вищим пілотажем є показ людини. Тому я вирішив показати людину, як вона перебуває там, і як – тут, – зазначив фотограф.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Костянтин Бобрищев

Книгу надрукували у рамках обласної програми. На близько тисячу примірників із обласного бюджету виділили 75 тисяч гривень.

Про співпрацю із автором та передісторію видання книги розповів Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради:

– Ми зустрілися із автором у Кобеляцькому районі, він розповів про свій намір, показав вже видані книги і попросив допомоги в реалізації проекту. Ми змогли під час формування бюджету виділити гроші саме на цю книгу.

Презентація фотопоеми відбулася у залі Полтавського краєзнавчого музею, де розташована експозиція, присвячена історії Полтавщини у роки Незалежності. Окремі сторінки експозиції розповідають про роль полтавців у Революції Гідності та антитерористичній операції.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Бронежилет Валерія Боняківського

На офіційне представлення книги Костянтина Бобрищева, крім друзів, близьких та представників влади, прийшли учасники АТО, волонтери – ті, хто безпосередньо причетний до подій на Донбасі. Серед них і герої фотопоеми – медик Ірина Бабич, військовослужбовець 93 бригади Олександр Загубинога, отець Дмитро, представник Полтавської єпархії Української православної церкви Київського патріархату та інші.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Ірина Бабич

Полтавцям презентували чорно-білу фотокнигу «Війна і мир» (ФОТО)Ірина Бабич у книзі Костянтина Бобрищева

– Із Костянтином Васильовичем ми зустрілися вже після моєї демобілізації, – розповів Олександр Загубинога, боєць АТО із Кобеляк.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Олександр Загубинога

Фотографу довелося довго вмовляти хлопця розповісти свою історію для книги. Олександр пройшов через Іловайський котел.

– Ці фотографії дійсно показують людей, які пройшли через війну. Це видно на їхніх обличчях. Коли я дивлюся на свої фото, то не можу сказати – змінився я чи ні зовнішньо. Нехай про це скажуть мої близькі. Але загалом ця книга більш ніж актуальна, бо війна триває і людям про це потрібно нагадувати. Не можна забувати про тих, хто там відвоював, і хто залишається на передовій досі, – зазначив Олександр.

Полтавцям презентували чорно білу фотокнигу Війна і мир (ФОТО)Олександр Загубинога у книзі Костянтина Бобрищева

Довідково:

2016 року в обласному бюджеті передбачили 800 тис грн на друк суспільно значущих книг. Проте наступного року цю суму збираються збільшити.

Костянтин Бобрищев – член Міжнародної Асоції письменників і публіцистів, Національної спілки журналістів України. Художньою фотографією займається із 1970 року. За цей час встиг взяти участь у сотні міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Володар престижних світових нагород фотосалонів та конкурсів, які проводилися під патронатом Міжнародної федерації фотомистецтва при ЮНЕСКО.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter