Повернути рибу в річку: полтавці ініціюють масштабну програму зарибнення Ворскли

Суспільство
Ольга Матвієнко7 травня 2016 о 08:411617 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Повернути рибу в річку: полтавці ініціюють масштабну програму зарибнення Ворскли
Риба поступово зникає із полтавських річок, активісти заходилися виправити ситуацію і просять допомоги.

Повернути рибу в річку: полтавці ініціюють масштабну програму зарибнення Ворскли

Останнім часом все більше рибалок замість полтавських річок Ворскли та Коломака обирають більш віддалені Псел, Сулу, Дніпро та інші. Кількість риби у полтавських річках настільки зменшилася, що годі розраховувати на гарний улов.

Активісти із обласного осередку Українського товариства мисливців та рибалок розробили програму, за допомогою якої збираються повернути Ворсклі колишню славу повнорибної водойми.

Як втілити план у життя, розповів голова секції риболовства УТМР Вадим Дудник.

Чому риби немає

У Полтаві сотні рибалок, але фактично усі вони обирають для активного відпочинку із вудкою Псел, Сулу, Дніпро. Неконтрольований вилов риби із Ворскли та Коломака призвів до того, що популяція різних видів риби зменшилася у рази.

– Сам я займаюся підводним полюванням, тож добре бачу, яка є риба і де вона. У нас у річці є абсолютно уся риба, що і раніше, але її настільки мало, що потрібно бути неабияким спеціалістом і радіти, що ти зловив хоч щось, – наголошує Вадим Дудник.

Найбільше шкоди, звичайно, завдали браконьєри із сітками та електричними вудками. Серед інших знарядь, які використовують любителі швидкої наживи, – рогелі, косинки, екрани, павуки, верші, ятери, волоки, динаміт, підсаки у період нересту, остроги та інше.

Поганий контроль за незаконним виловом на фоні того, що заходи із зарибнення не проводяться, призвів до спустошення річок.

– Це безглуздя – мати таку величезну водойму, тим паче закільцьовану, звідки риба не може нікуди подітися, і не проводити заходи із її зарибнення, – наголошує Вадим Васильович.

Говорячи про те, що риба нікуди не подінеться після запуску, Вадим Дудник аргументує: у межах Полтави та передмість Ворскла і Коломак обмежені дамбами, а також природньою перешкодою:

– У нас є дві дамби – у Нижніх Млинах і Вакуленцях. А в районі села Макухівка – перешийок, який постійно пересихає або заростає, і риба в ту сторону нікуди не випливає. Єдиний варіант, коли риба може вийти за межі цього кільця, – великі розливи, які були останнього разу років 20 тому. Багато рибалок говорять, що риба потім піде. Але ж коли риба навіть іде на нерест, то вона, приміром, піднімається із Дніпра і залишається тут, дуже мала кількість риби повертається назад. А та, яка постійно живе у Ворсклі, тут і залишається.

Повернути рибу в річку: полтавці ініціюють масштабну програму зарибнення ВорсклиВипущена риба залишиться у межах цієї території, адже річки тут обмежені дамбами і природними перешкодами. Інфографіка Юлії Деркач

Зарибнення – справа не одного року

Щоб виправити ситуацію, одного випуску зарибку (малька) недостатньо. Тож проводити ці заходи планують раз на квартал, тобто раз на три місяці.

– Для початку потрібно закупляти малька найбільш практичних та найменш примхливих видів риби – тарань, густера, лящ, карась, а потім, із часом, коли ця риба розмножиться, запускати коропів, товстолоба, амура, судака тощо, – говорить Вадим Дудник.

На початковому етапі складно визначити, скільки потрібно коштів на зарибок. Ціна варіюється від 30 до 50 гривень за кілограм малька. Вага одного – від 5 до 70 грамів, залежно від того, про яку рибу йдеться. Товстолоб може важити і більше 100 грамів.

Оскільки все ж питання не на одну тисячу гривень, то долучатися до справи просять і пересічних полтавців, і громадські організації, і політичні партії.

Порядок закупівлі малька простий – оголошується тендер. У Полтавській, Харківській областях багато приватних підприємств, які займаються розведенням малька. Звітуватимуть про порядок надходжень на рахунок та проведену роботу публічно, у присутності громадськості та преси.

Розрахунковий рахунок: р/р 26005300860269 в ТВБВ №10016/0112 філії – Полтавське обласне управління АТ «Ощадбанк», код банку – 331467, код ЄДРПОУ –03928398.

Адреса Полтавської обласної організації УТМР: вул. Новий Базар, 12.

Контактні номери телефонів: (066) 627-35-27, (067) 131-65-05, (0532) 69-45-19.


Підгодовування і боротьба з браконьєрами

Проте тільки запуском малька програма не обмежується.

– Комплекс заходів передбачає не лише запуск малька, а й постійне підгодовування, – пояснює Вадим Дудник.

Підкормка риби – це будь-який із перерахованих продуктів: хліб (і свіжий, і черствий), панірувальні сухарі, макуха, пшениця, перловка, кукурудза, горох, пшоно, манка, тісто, дерть.

Є також небажані продукти для підгодовування – гречка, рис, яйця, сир, ковбаса.

– Аби наша програма спрацювала, ми розробляємо кампанію із боротьби з браконьєрством. Також є низка заходів із обмеження вилову, без яких зарибнення неможливе, – говорить активіст УТМР. – Для початку потрібна заборона рибної ловлі з човнів у межах району зарибнення. Хочете рибалити із човна – проїдьте вгору або вниз по течії і рибальте. Так буде простіше контролювати незаконний вилов, адже браконьєри здебільшого ставлять сітки або б’ють рибу електричними вудками з човнів.

Але і на березі контролювати ситуацію можна. За словами Вадима Дудника, є люди, готові чергувати на березі. До цієї роботи просять долучатися усіх небайдужих, які живуть у селах Вакуленці, Крутий Берег, Дублянщина в районі Південного вокзалу і на вулиці Сакко, Климівка, Лісок, Нижні Млини.

– Ми плануємо залучення до цієї справи рибалок, а також просто місцевих жителів. Наприклад, живе людина у Вакуленцях: вийшла день через день подивитися, чи не порушує ніхто закон, і в разі чого – повідомила. Самі ж місцеві жителі повинні бути першими активістами, які збережуть ту рибу, яку ми запустимо, – зазначає Вадим Васильович.

Із проханням сприяти програмі звернулися і до міської влади. Просьба дуже проста – дозволити встановити на березі річки біля мосту на Південний вокзал металевий контейнер, де зберігалася б підкормка і могли збиратися активісти.

Заборона або відмова:

– відмова терміном до трьох років відлову риби із будь-яких плавзасобів (категорично – вночі), вилов тільки з берега. Прогулянки та відпочинок, а також переміщення на плавзасобах не потрапляють під заборону;

– повна заборона вилову зарибку, згідно з урахуванням вказаних розмірів та ваги (дивитися інфографіку);

– відмова терміном до трьох років від ловлі у нерестовий період на ділянці Ворскли і Коломака, де проводиться зарибнення;

– заборона на підводне полювання та підводний вилов риби у невстановлений термін або без проведення змагань;

– повна заборона браконьєрських знарядь вилову.

Тільки такі жорсткі, на перший погляд, заходи можуть дійсно покращити ситуацію. Але наряду із запуском зарибку, його підгодовуванням, контролем вилову, в УТМР пропонують проводити масові заходи, які б повернули популярність рибальства на Ворсклі. А це і поквартальні змагання лову на вудку, змагання із підводного полювання, дайвінгу, впровадження жіночого рибальства з урахуванням відповідних спортивних змагань.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter