У Полтаві вшанували пам'ять героїв Небесної cотні

Суспільство
Ольга Матвієнко20 лютого 2015 о 18:331648 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві вшанували пам'ять героїв Небесної cотні
Полтавці пройшли ходою від Свято-Успенського собору до облдержадміністрації.

Сьогодні, 20 лютого, у річницю розстрілів людей на Майдані полтавці вшанували пам'ять загиблих під час Революції гідності. Участь у заході взяли як пересічні мешканці міста, військові-учасники АТО, духовенство й чиновники – голова Полтавської ОДА Валерій Головко та голова Полтавської районної ради Петро Ворона.

Реквієм Небесній сотніПолтавці пройшли містом із портретами загиблих в АТО і на Майдані. Фото Ольги Матвієнко

Після панахиди по загиблих, яку провів у Свято-Успенському соборі архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, учасники акції вирушили ходою до облдержадміністрації. Люди тримали українські національні прапори, транспаранти із гаслами «Захистимо свою батьківщину», «Ні військовій агресії в Україні» та скандували «Герої не вмирають!» і «Памятай, чужинець: тут господар українець!».

– Я прийшов вшанувати пам'ять героїв, які загинули в Києві рік тому. Вважаю, що перед ними потрібно стати на коліна. Вони були першими, а в Україні і досі гинуть люди. Їхні смерті не були даремними, вони нас змінили, змінили країну. Потрібно боротися і, зрештою, у нас все буде добре, – сказав полтавець Сергій, один з учасників ходи.

Реквієм Небесній сотніДівчата не стримували сліз. Фото Ольги Матвієнко

На площі перед ОДА перед полтавцями з промовами виступили Валерій Головко, Петро Ворона, нардеп Юрій Бублик та громадські активісти.

– Ми тоді розуміли, що банда Януковича піде до кінця. Але мужність українців та їхня гідність дала можливість здолати цей режим. До тих днів лютого 2014 року я в житті не бачив стільки крові. То було велике випробування. Ми сьогодні пережили рік після тих кривавих подій. Так, є скептики, які кажуть, що нічого не змінилося, що не так швидко запроваджуються реформи. Але я вклоняюся нашому президентові, прем’єру, уряду, всім вам – за те що ми пережили ці випробування. Проте сьогодні ми розуміємо, що це тільки початок нашої боротьби – за незалежність і єдину націю. Ми воюємо на два фронти: це зовнішній ворог – Росія і внутрішній – корупція, казнокрадство, байдужість. Сьогодні нас випробовують на міцність і я хотів би, щоб ми забули про політичні суперечки, образи і думали про одне – що ми єдиний народ і тільки разом ми можемо здобути перемогу, – зазначив голова Полтавської ОДА.

У свою чергу Петро Ворона звернувся до учасників акції й підкреслив, що українцям сьогодні потрібен не ура-патріотизм, а тяжка наполеглива праця.

– Важко дивитися, як ті люди, які донедавна вважали себе нашими братами, топчуть нашу з вами землю. Але біда об’єднує і сьогодні незалежно від етнічного походження і політичних переконань український народ обєднався з метою зберегти свою країну. Рік тому ми стояли тут і вимагали, щоб диктатор пішов. І на Полтавську область дивилися, як на серце України і думали, чи прийде сюди революція. І вона прийшла – завдяки вам. Україна сьогодні є центром геополітичних інтересів і ми з вами або станемо дійсно європейською країною, або знов отримаємо рабство. В цей день хочеться переконатися, що ми є єдині у спільному прагненні щасливого і заможного майбутнього. Ми обов’язково переможемо. Вірте в Україну і вірте в себе, – сказав чиновник.

Фото – Ольга Матвієнко

Текст – Олег Апостолов

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter