СБУ відкриває вільний доступ до документів КДБ та передає їх в ІНП

Суспільство
Ольга Правденко3 грудня 2015 о 14:21915 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 СБУ відкриває вільний доступ до документів КДБ та передає їх в ІНП
Служба безпеки України надає вільний доступ до документів КДБ і готується передати архіви 1917-1991 років в Український інститут національної пам'яті

СБУ відкриває вільний доступ до документів КДБАрхіви передадуть в Інститут національної пам’яті. Фото з сайту uapress.info/uk

– Для Служби безпеки України процес декомунізації представляє важливий етап в очищенні СБУ від залишків та спадщини радянської каральної системи, – цитує голову СБУ Василя Грицака Інститут Масової інформації.

На брифінгу Гиицак розповів, що з початку року було 1 тис. 377 звернень громадян за інформацією, 173 з яких від іноземців, майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих або репресованих радянською владою родичів.

За словами голови СБУ у фондах галузевого державного архіву СБУ налічується майже 180 тис. томів, які були створені в радянський період, а в архівних підрозділах регіональних органів спецслужби – більше 730 тис. томів радянського періоду.

Читайте також: Віднайти коріння – практичні поради, як скласти генеалогічне дерево

У свою чергу, повідомляється на сайті СБУ, голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зауважив, що з прийняттям Закону “Про доступ до архівів репресивних органів…” кількість звернень до архіву СБУ стрімко зросла, що ще раз свідчить про зацікавленість українців своєю історією.

– Сподіваюся, що інші правоохоронні органи України, які досі зберігають документи каральних спецслужб СРСР, за прикладом СБУ докладуть максимальних зусиль для забезпечення вільного доступу до історичних матеріалів та передачі їх до новостворюваного Архіву Національної пам’яті, – сказав В’ятрович.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter