Сонячний колектор і велогенератор: полтавцям показали енергозберігаючі технології

Суспільство
Ольга Матвієнко26 квітня 2015 о 16:431730 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сонячний колектор і велогенератор: полтавцям показали енергозберігаючі технології
До Полтави докотився всеукраїнський тур «Енергонезалежність – наша спільна справа».

У Полтаві розказували, як економити на енергоносіях. Фото Ольги Матвієнко

26 квітня у центрі Полтави відбувся інформаційний тур «Енергонезалежність – наша спільна справа». Протягом дня полтавці могли дізнатися багато цікавого про те, як досягти енергетичної незалежності та економії, починаючи із малого – використання енергозберігаючих та екологічно чистих технологій у приватному секторі. Полтава стала шостим містом, яке відвідали організатори туру, після Вінниці, Хмельницького, Тернополя, Житомира та Києва.

– Ми розказуємо людям, як стати енергонезалежними і зменшити свій вплив на довкілля, – розповіла один із координаторів туру Анна Гуз із Національного екологічного центру України. – Зараз не дуже гарна ситуація із енергозбереженням в Україні. Це пов’язано із тим, що люди просто не обізнані: вони не задумуються, що ресурси є вичерпними, що запаси прісної води небезмежні, і подекуди просто не знають, звідки береться енергія і як це впливає на середовище, в якому ми живемо. Саме для того, щоб все це пояснити і показати людям шляхи до збереження ресурсів, ми організували інформаційний тур.

Читайте також: На Полтавщині збираються впроваджувати біогазові котельні

За словами активістів, тема енергозбереження дедалі більше цікавить людей. Це пов’язано, перш за все, зі здорожчанням енергоносіїв.

– Ми спостерігаємо підвищення інтересу людей до того, що презентуємо тоді, коли зростають тарифи на комунальні послуги, – зазначила Анна Гуз. – Сьогодні у Полтаві ми бачимо, що у людей цікавить та інформація, якою ми ділимося.

Невелика модель сонячного колектора. Фото Ольги Матвієнко

Більшість енергозберігаючих технологій – прості, які можна втілити у власному будинку чи господарстві. Наприклад, – сонячний колектор. Принцип його роботи схожий на звичайний «літній» душ, у якому вода нагрівається завдяки сонячному теплу.

– Сонячний колектор підігріває воду за рахунок простого правила: вода, яка нагрівається завжди піднімається вгору. Тож, циркулюючи по замкнутій системі колектора, вона нагрівається, – розповів Сергій Вознюк, волонтер Національного екологічного центру України. – Одна панель на два квадратних метра може нагріти понад сотню літрів води за кілька годин до 60°С. В Україні вже давно відомий спосіб нагрівання води у темних ємностях на сонці. Ця технологія схожа за принципом, але є більш ефективною.

Ще один приклад вироблення енергії без забруднення середовища і з користю для здоров’я – велогенератор. Він являє собою велосипед на підставці. Крутіння педалей такого генератора дозволяє зарадити телефон або навіть виробити енергії на перегляд телепередач по телевізору.

Велогенератор. Фото Ольги Матвієнко

В інформаційному наметі можна було отримати брошури із більш детальною інформацією щодо всіх представлених технологій, а також про інші методи економії на комунальних послугах: як утеплити дім, уникнути втрат тепла, зменшити використання води, зекономити на електроенергії тощо.

Активісти переконані, що пояснивши людям те, що енергозбереження – економічно вигідний шлях, можна досягти поступового зменшення впливу людини на природу.

Після Полтави тур «Енергозбереження – наша спільна справа» побуває у Дніпродзержинську, Кременчуці та Черкасах. Прослідкувати за інформаційним туром та дізнатися про енергозберігаючі технології можна у соціальній мережі Фейсбук.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter