Стихія на Полтавщині: врятували двох людей та відкачують воду в затоплених селах

Суспільство
Ніна Король23 червня 2016 о 22:0442211 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Стихія на Полтавщині: врятували двох людей та відкачують воду в затоплених селах
У двох районах Полтавщини, Лубенському та Чорнухинському 22 червня негода наробила лиха: затоплені двори і городи, підтоплені дороги й мости, продірявлені дахи будинків.

Загалом 32 населені пункти не оминула стихія. У людей загинула худоба, падали шматки дахів, мешканці не знали, куди втікати вночі із власних хат. Град, шквали, злива погосподарювали у цьому краї і за кілька годин перетворили городину на понівечену, двори на озера, а добротні хати на відсирілі з драними дахами. Найбільше дісталось Чорнухинському району.

Про це розповідає речниця ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко, яка побувала на місці подій.

Перелякані мешканці розповідали, що град падав як куряче яйце. А від кількості дощу та граду почали падати шматки дахів у будинках. В одному з сіл люди пригадували, що з відчаю хотіли заховати дитину в холодильник, аби вціліла і не покалічило тим, що летіло зі стелі.

– Сьогодні двох селян витягли з води річки Многа, там міст підтопило, і жінку почала нести вода, але вона зачепилась за кущі. Чоловік кинувся допомагати їй вибратись, але й його підхопила вода. Добре, що нагодились рятувальники, які визволили з водяного полону обох. Жінку госпіталізували до лікарні, бо довго була в холодній воді, а чоловік відмовився від допомогли лікарів, почувався добре, – говорить Віталій Шкаревський, представник прес-служби ДСНС у Полтавській області. – Урятовані люди – мешканці села Пізники Чорнухинського району.

Негода у цифрах

На ранок були підтоплені 135 присадибних ділянок на території Чорнухинського району, також пошкоджено покрівлі будівель у приватних будинках сіл Кізлівка, Ковалі, Вороньки, Харсіки, Пізники, Нова Діброва, Мелехи та селища Чорнухи. Так, зокрема, у селищі міського типу Чорнухи було пошкоджено 80 листів шиферної покрівлі спортивної школи, 70 листів – дитячого садочку «Берізка», 50 листів – музичної школи, близько 200 листів – адміністративної будівлі Чорнухинської ветеринарної медицини. У підвалах Харсіцької та Мелехівської шкіл стояла вода.

На 19:30 рятувальні бригади з кількох районів області та з Полтави відкачали воду із 96 приватних володінь в Чонухинському та 10 приватних володінь у Лубенському районах. Залишилося 54 домогосподарства у 9-ти населених пунктах Чорнухинського та Лубенського районів.

– Також на цю годину електропостачання в населених пунктах Полтавської області відновлено повністю, – повідомляє Світлана Рибалко.

Ліквідовують наслідки негоди 32 одиниць техніки та 126 рятувальників, із них від ДСНС України - 8 одиниць техніки, 8 мотопомп, 5 човнів та 76 чол. особового складу.

До уваги автомобілістів: на автодорозі сполученням Красне – Хейлівщина Чорнухинського району дорога пошкоджена углиб на 4 метри (відрізок 10 метрів). Тож нині організований об’їзд даної ділянки автодороги через с. Нова Діброва.

Нині ведеться облік пошкоджень та завданих збитків. Мешканці затоплених хат сподіваються, що їм компенсують втрати, адже гине урожай, у кількох загинула на пасовищі худоба, а також у поганому стані будинки, що спричинила стихія. Кажуть, буцімто в Оржицькому районі селяни отримували компенсацію від влади за завдану природою шкоду, тому вірять, що й нині людям допоможуть.

Фото надані ГУ ДСНС у Полтавській області та зі сторінки Миколи Лисенка

(Чорнухинський район) в соцмережі Фейсбук

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter