У Полтаві хочуть запровадити табу на продаж алкоголю вночі: підприємці проти (ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш4 квітня 2016 о 19:212004 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві хочуть запровадити табу на продаж алкоголю вночі: підприємці проти (ВІДЕО)
Хочуть заборонити продаж алкоголю з 22.00 до 9.00.

Табу на алкоголь уночі у Полтаві: пропозиції, аргументи, думки. Фото Юлії Обелець

Табу на алкоголь уночі чи «зелене світло» самогонщикам – вирішити цю дилему взялися депутати Полтавської міськради. Хочуть прийняти рішення, яке б забороняло продаж алкогольних напоїв в нічний час.

Обговорити проект рішення, запропонований депутатом Сергієм Чередніченком, зібралися за круглим столом сьогодні, 4 квітня.

Проект рішення передбачає заборону на реалізацію алкогольних і слабоалкогольних напоїв з 22.00 до 9.00 години, включаючи вихідні та свята, у стаціонарних об'єктах торгівлі та малих архітектурних формах (крім торгівлі на розлив у закладах ресторанного господарства). Також пропонується повністю заборонити продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв у малих архітектурних формах на території міста. За словами депутата, він отримує багато скарг щодо продажу спиртних напоїв вночі.

Заборонивши продаж спиртного, зменшиться кількість скарг та правопорушень, які здійснюються внаслідок алкогольного сп’яніння, переконаний Чередніченко.

Захід відбувся під головуванням Юрія Бойка, голови депутатської комісії з питань підприємництва. Вислухати пропозиції та аргументи депутатів й висловити власну думку прийшли представники громадських активістів. Зазначимо, це уже не перше подібне засідання. У березні поточного року на засіданні постійної депутатської комісії з підприємницької діяльності уже розглядали проект рішення «Про заборону продажу спиртних, слабоалкогольних напоїв у нічний час та продажу спиртних напоїв у малих архітектурних формах цілодобово», запропонований Чередніченком. Тоді вирішили вислухати представників громадськості та підприємців, що власне, і намагалися зробити сьогодні.

– Зустріч організована для того, щоб ми послухали усі сторони, вивчили це складне питання. Єдине, запрошую до толерантності, аби розмова не перетворилася на суперечку, – першим слово узяв Юрій Бойко.

– Молодь спивається, і ми з вами, на жаль, деградуємо. Тому ми вирішили обговорити цю проблематику, ніякого рішення ще ніхто не приймає, – говорить ініціатор заборони на нічну торгівлю спиртним. – Я був у багатьох містах, де алкоголь не продають після 22.00. Україна стоїть на першому місці в світі по вживанню спирту на душу населення. Це 11 літрів на особу.

Очікувано, підприємці обурені ініціативою депутата. Мовляв, заборона не вирішить проблему, краще зробити так, аби полтавці мали роботу, а молодь – забезпечена спортмайданчиками. навіть виникла суперечка.

– У Полтаві 1, 5 тисяч магазинів, які узагалі просто торгують, і 450 ресторанів готельного бізнесу. Із них 40 магазинів торгують уночі, тобто з 22.00 до 8.00, – називає статистику Євгеній Дикань, голова Ради підприємців Полтави. – Деякі магазини мають робочий час до 22.00, то у них продовжено лише на годину. Таких торговельних точок 18. Відповідно, від 40 слід відняти 18. 36 ресторанів готельного бізнесу торгують уночі, з них 31 торгують лише годину, з 22.00 до 23.00. Але жодна торговельна точка нікого не змушує нічого купувати.

Депутат Олександр Шамота підтримав ідею свого колеги, але пропонує деякі зміни.

– Я б розглядав проект як два окремих. Тобто один щодо заборони продажу алкоголю в нічний час, інший – про заборону продажу алкогольних напоїв в МАФах (малих архітектурних формах – прим.) На моє глибоке переконання, перша частина має право на життя і я готовий її підтримати, щодо другої частини є питання. Впевнений, що зможемо переконати підприємців підтримати заборону продажу алкоголю в нічний час, – сказав Олександр Шамота.

Ідея Чередніченка не нова, заборону на нічний продаж спиртного обговорюють на державному рівні. Верховній Раді пропонують заборонити продаж алкогольних напоїв в
Україні з 22.00 до 8.00. Про це йдеться в законопроекті №4306, ініціатором якого став заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка у Олексій Гончаренко. Законопроектом забороняється продаж пива, крім безалкогольного, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, вин в період з 22.00 до 8.00, крім закладів ресторанного господарства, а в дні державних свят з 18.00 до 8.00. Також пропонується заборонити продаж алкоголю на об'єктах дорожнього сервісу, які є частиною міжнародних і національних автомобільних доріг загального користування, крім закладів ресторанного господарства, розташованих в приміщеннях таких об'єктів дорожнього сервісу, за межами населених пунктів. Крім того, документ регламентує заборону продаж алкоголю в закритих спортивних спорудах.

Нагадаємо, заборонити продаж алкоголю в нічний час уже намагалися за каденції Андрія Матковського на посаді мера, але це не дало очікуваних результатів. Чи вдасться депутатам заборонити продаж спиртного зараз, покаже час. Пропозиції, аргументи та думки щодо теми, яка обіцяє стати черговим міським скандалом, читайте на нашому сайті та у газеті незабаром.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter