У Глобиному протестували чорнобильці

Суспільство
Надія Труш30 червня 2015 о 17:171851 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Глобиному протестували чорнобильці
Люди мітингували в центрі міста через пенсії.

Сьогодні, 30 червня, у Глобиному біля управління пенсійного фонду України в Глобинському району чорнобильці провели акцію протесту. Вони вимагали зустрічі з представниками пенсійного фонду в районі, щоб з’ясувати питання щодо пенсійного забезпечення. Про це йдеться на сайті Глобинської міської ради.

У Глобиному протестували чорнобильціУ Глобиному протестували чорнобильці. Фото globyne-rada.gov.ua

Люди переймалися, чи будуть залишені пільги для інвалідів-чорнобильців та часників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій. Скаржилися на проблеми, які мають місце з організацією тендеру по закупівлі санаторно-курортних путівок для інвалідів-чорнобильців.

Глобинські чорнобильці вийшли на вулицю висловити обурення щодо несправедливою, на їхню думку, постанови Кабміну про Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно цієї постанови перерахунок пенсій інвалідам-чорнобильцям від мінімального розміру, встановленого всупереч вимогам закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснювався в залежності від розміру їхньої заробітної плати на момент відрядження чи призову їх через військкомати для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за місцем основної роботи.

У Глобиному протестували чорнобильці

Голова Глобинської районної організації чорнобильців Олександр Логвин заявив, що значна частина підприємств, організацій, установ на час прийняття постанови, 2011року, були ліквідовані, реорганізовані, або ж і взагалі припинили існування. Наприклад, колгоспи чи радгоспи в сільському господарстві. Тож знайти відповідні документи для обґрунтування проведених нарахувань заробітної плати за період перебування в Чорнобильській зоні ліквідаторів, які навіть за часом зберігання підлягали офіційному знищенню, в більшості випадків нереально.

– Як бути тим, хто отримав інвалідність, що має причинний зв'язок із Чорнобильською катастрофою, перебуваючи на роботах з ліквідації наслідків аварії під час строкової військової служби? Закон говорить, що пенсії інвалідів-чорнобильців повинні різниться в розмірах лише в залежності від групи інвалідності, незалежно від того, яку хто займав посаду, чи отримував заробітну плату за основним місцем роботи, – говорить Олександр Логвин.

Представники чорнобильської спільноти району зустрілися з керівництвом управління пенсійного фонду України в Глобинському району. Начальник управління Григорій Грущенко повідомив присутнім, що підготовлений проект рішення Кабінету Міністрів України, який має бути прийнятим найближчим часом та який має на меті усунути соціальну нерівність у виплаті пенсій інвалідам-чорнобильцям, починаючи вже з 1.07.2015 року. А в подальшому приведення стану виплат пенсій інвалідам-чорнобильцям у відповідність до передбачених законом про гарантії соціального захисту чорнобильців. Мітингувальників запевнили, що пільги для інвалідів-чорнобильців та часників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій залишаються. Проте люди налаштовані рішуче. Кажуть, якщо не будуть прийняті обіцяні рішення, то 8 липня знову зберуться на мітинг, щоб звернути увагу громадськості та влади на їх проблеми.

До теми: У Глобиному на місці смітника облаштують сквер

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter