У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілля (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш8 червня 2016 о 12:302037 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілля (ФОТО, ВІДЕО)
Приблизно півсотні людей прийшли сьогодні, 8 червня, під будівлю Полтавської міськради, аби озвучити п’ять вимог до влади.

За годину до початку зібрання, яке було оголошене на 9.00, територію біля міськради прочісували правоохоронці на кількох машинах. Згодом, коли почали сходитися учасники мітингу, автомобілів уже не було.

Учасники антитерористичної операції прийшли у формі, без плакатів та будь-яких прапорів.

У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілля

У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілля

Загалом обурення людей викликали не лише випадки із порушенням закону
про безоплатний проїзд учасників АТО у громадському транспорті. А й те, що на кладовищі зривають прапори із могил загиблих учасників АТО, розбитий пам’ятник на Алеї Героїв, облитий фарбою пам’ятник Мазепі, зняття символіки із монумента Слави. Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння, кажуть мітингувальники, став факт відмови у наданні пільг на маршруті 33 та побиття учасника бойових дій Івана Деблюка.

– Ми змушені зібратися, хоча і зараз робочий день. Тому що кілька днів
тому стався випадок, який не можна замовчувати. Побили учасника бойових дій, це стало останньою краплею. Щодо пільгового проїзду узагалі погане відношення до учасників АТО. Тому вирішили вийти на акцію, хочемо поспілкуватися із представниками міської влади, передати наші вимоги, – сказав Дмитро Пономаренко, голова полтавської обласної філії «Товариства ветеранів АТО».

На акції непокори «Ні сепаратизму та свавіллю!» полтавці озвучили такі вимоги:

  • – взяти на контроль оперативне розслідування випадків вандалізму в місті з обов’язковим інформуванням громадськості про результати цих розслідувань та широким висвітленням у ЗМІ ;
  • – посилити патрулювання органами правопорядку, з подальшим ( до 15.07.2016р.) встановленням веб-камер, в місцях можливих випадків вандалізму та провокацій проти діючого державного устрою України;
  • – забезпечити виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в частині забезпечення пільгового проїзду;
  • – довести до всіх перевізників про необхідність виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в частині забезпечення пільгового проїзду , та зобов’язати їх розмістити цю інформацію в усіх транспортних засобах, які здійснюють пасажирські перевезення;
  • – на сесії міської ради заслухати звіт голови Полтавської міської ради Олександра Мамая про виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та рекомендувати депутатському корпусу міськради , в разі невиконання вищезазначених вимог, поставити питання про недовіру голові міської ради.

    У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілля

Тарас Синяговський, учасник АТО, а нині депутат Полтавської міськради, коментує ситуацію так:

– Ми прийшли, бо в черговий раз накипіло, що порушують наші права. Наприклад, банальне право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Перевізники постійно порушують закон. Останній випадок стався кілька днів тому, коли у громадському транспорті сталася сварка з учасником АТО, він вийшов, потім його хтось побив. Обидва потрапили в поліцію. Залишається запитання: скільки можна порушувати? Мене самого висаджували, здебільшого я сам виходив, бо не хотів скандалити. Знаю, по маршруту селище Вороніна, Критий Ринок. є такий собі перевізник Євген постійно порушує закон. Є інформація, що він дав вказівки своїм кондукторам, аби вони не вважали себе пільговими категоріями, – говорить Тарас Синяговський. – Вплинути на ситуацію – повноваження міського голови. Вважаю, треба банально позбавляти маршрутів, ліцензії, штрафувати. І не кондуктора, а власника. Тому намагаємося до нього в черговий раз достукатися.

Дісталося міському голові не лише через перевізників, а й через власні висловлювання та вчинки отримав Олександр Мамай від учасників АТО «на горіхи». Щоправда, лише у словесній формі.

– Міський голова дозволяє собі такі висловлювання, що й на голову не налазить. Куди дивиться служба безпеки? Наприклад, міський голова закрив очі і не бачив пам’ятника Івану Мазепі, тоді як відкривали його на всеукраїнському рівні,за участі Президента. Вочевидь, міський голова не лише не помічає пам’ятника, а й не планує брати його не баланс міста, – каже Тарас Синяговський.

Підтримати протестувальників прийшла й дружина одного із учасників АТО. До речі, Надія також брала участь у неоголошеній війні.

У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілляНадія, учасниця АТО

– Я дізналася про акцію, що це буде захід на підтримку учасників АТО, зокрема, через проблеми із проїздом, й вирішила приєднатися. Бо сама з подібним стикалася. Мій чоловік також мав би прийти, але він зараз в казармі, тому прийшли ми із дитинкою. Упевненості, що мітинг вирішить наші проблеми, в мене немає, але подібні акції проходили в інших областях і результат був. Особисто у мене серйозних проблем щодо транспорту не виникала у самій Полтаві, можливо тому, що я дівчина, а от у мого чоловіка були й не раз. Найважче кудись їхати з Центрального автовокзалу. – розповіла Надія.

У Полтаві учасники АТО мітингували проти сепаратизму та свавілляВіталій Нікіпелов (ліворуч)

Заслухати мітингувальників вийшов не мер, якого вони хотіли бачити, а його заступник Віталій Нікіпелов. Йому зачитали вимоги, Нікіпелов пообіцяв передати міському голові та донести усю озвучену інформацію іншим представникам міської влади. У підсумку представник міськради та учасники мітингу зійшлися на тому, що незабаром зберуться на спільну зустріч, на якій обговорять усі проблеми, що виникли, та разом шукатимуть шляхи їх усунення.

Фото та відео Юлії Обелець

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter