У Полтаві вирішували, як надавати і фінансувати ВІЛ-послуги

Суспільство
Ольга Правденко25 лютого 2016 о 15:381210 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві вирішували, як надавати і фінансувати ВІЛ-послуги
Нині необхідно не лише розробити модель надання цих послуг, а й знайти гроші для них.

У Полтаві вирішували, як надавати і фінансувати ВІЛ-послугиНа координаційній раді були представники влади (Віктор Лисак), ГО (Ната Аваліані) та духовества (архієпископ полтавський і кременчуцький Владика Федір)

Сьогодні, 25 лютого, в Полтаві презентували проект, суть якого в безперервному наданні необхідних послуг полтавцям, які живуть з ВІЛ. На координаційній раді, де представили проект, повна назва якого «Пілотування сталої моделі життєво важливих послуг для ключових груп населення та людей, які живуть з ВІЛ», обговорювали не лише, як зробити ці послуги доступнішими для людей, зокрема тих, які мешкають в районах області, а й де знайти кошти на їхню реалізацію. Адже з цього року Глобальний фонд, який раніше виділяв значні гроші на боротьбу з таким небезпечними захворюваннями, як ВІЛ, туберкульоз, малярія, призупинив фінансування до 2017 року.

Реалізовуватимуть проект за активної участі Депаратменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, а також громадських і благодійних організацій, серед яких БО «Світло надії».

Представила проект Ната Аваліані, керівник проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії». Реалізовуватимуть його в кількох областях України – Полтавській, Черкаській, Днпропетровській, Одеській, Миколаївській, Херсонській та місті Києві.

– Будемо втілювати проект в 7 регіонах країни, але Полтава – це наша перша ініціатива, ми сподіваємося на активну співпрацю. Пропонується надавати системні послуги для віл-позитивних людей і для людей, які знаходяться у високій групі ризику. У проекті братимуть участь фактично всі медичні заклади обласного центру, Полтавського району, а також міста Кременчук, – каже Ната Аваліані. – Чимало послуг фінансувалося із Глобального фонду, але зараз в рамках реформи охорони здоров’я, ми реорганізуємо систему надання послуг у сфері ВІЛ, яка дасть можливість продовжити всі необхідні послуги для віл-позитинвих людей після закінчення фінансування донорськими організаціями. Це буде національна система надання послуг ВІЛ-позитивним.

У Полтаві вирішували, як надавати і фінансувати ВІЛ-послуги

Серед першочергових завдань експерти називають: аналіз маршрутів пацієнта і каскаду послуг, підтримка місцевих органів влади та управління в усуненні системних недоліків, а також організаційних, фінансових та нормативних перешкод. Крім цього – підтримка органів влади та управління у впровадженні базового пакету послуг – експрес-тестування+ поведінкові зміни+ пере направлення в закладах первинної та спеціалізованої меддопомоги.

– Наше завдання – зробити так, щоб доступні послуги
для віл-інфікованих полтавців, були доступні і для людей, які мешкають в районах області. Тому працюватимемо впродовж наступних 2 років із медичними закладами області і розроблятимемо спільні медико-технологічні документи. Основна мета – підвищити доступ до тестування на ВІЛ і до лікування ВІЛ-інфекції, – каже Максим Демеченко, виконавчий директор БО «Світло надії». – На прикладі Полтавської області система інтегрованих послуг вже реалізована в наркологічній службі, наступне завдання – менш ніж за 2 роки реформувати первинну ланку та інтегрувати систему ВІЛ-послуг. У Полтаві система запрацювала вже на базі ПМСД №1 і 2, на черзі – Кременчук та Полтавський район.

У Полтаві вирішували, як надавати і фінансувати ВІЛ-послуги

За словами Максима Демченка кількість людей із ВІЛ в області не зменшується, але це не через те, що збільшується епідемія,а тому, що зростає доступність населення до тестування. Наприклад, раніше можна було пройти тест або в приватних лабораторіях, або в центрі СНІДу.

– Якщо ми надамо тести всім районним лікарням, то вони будуть доступніші і люди дізнавшись про свій статус, почнуть лікуватися. Але взагалі ситуація вкрай складна, тому що це вже неконцентрована епідемія саме на споживачах наркотиків чи жінках легкої поведінки. Ми бачимо збільшення кількості людей з ВІЛ серед інших категорій населення. Переважно епідемія поширюється через незахищені статеві зв’язки. Найбільше людей з ВІЛ – серед молоді віком до 35 років, – зауважив Демченко.

Нині основне завдання – це скласти правильний план перехідного періоду, щоб інтегрувати ці послуги в діючу систему. Для цього необхідно проаналізувати стан системи надання профілактичних послуг та визначити потребу в них, відпрацювати маршрут пацієнта, визначити і прорахувати базовий пакет послуг, його реалізацію в умовах обмежених ресурсів.

До теми: Молдавські експерти приїхали до Полтави вивчати досвід роботи по боротьбі з ВІЛ

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter