У Полтаві з’явиться мурал із традиційними українськими мотивами

Суспільство
Ольга Матвієнко7 вересня 2016 о 17:211010 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві з’явиться мурал із традиційними українськими мотивами
​На стіні полтавського будинку зобразять мальви та узори української вишивки.

У Полтаві з’явиться мурал із традиційними українськими мотивамиПроект муралу, автор – Святослав Келим-ЗолотайкоФото зі сторінки у соцмережах

Із 10 по 31 серпня галерея сучасного мистецтва Art Jump проводила конкурс проектів мурал-арту в Полтаві «Білим по білому: спроба інтерпретації традиції».

Врешті журі визначила переможця. Ним став полтавець Святослав Келим-Золотайко із проектом «Збирати. Сіяти», повідомили на сторінці у Фейсбуці.

Переможець отримає на реалізацію задуманого 7 тисяч гривень і час із 15 по 22 вересня.

Святослав розповів про концепцію муралу, який незабаром з’явиться на стіні будинку поблизу музичного училища:

– Більшість символів, якими наповнена вишивка білим по білому, притаманна для Полтавщини, мають своє природнє походження. Вони є трансформованими образами рослин та небесних світил, які у кінцевому результаті грають роль амулетів-оберегів.

У своєму ескізі муралу я прагнув показати емпіричний процес отримання символів із природи і створення нових образів, які породжують альтернативну творчу площину. Я намагався відобразити взаємозв’язок творчого осяяння, отриманого від споглядання і аналізу природи (збирання), і, водночас, створення чогось нового, привнесення у культуру та традицію (сіяння). Два давні процеси, що є близькими нашому народу, а також одвічними точками кругообігу, в чому і є саме життя.

Людську роль в моїй роботі відіграють руки, адже обличчя конкретизує автора, персону, а руки віддзеркалюють процес, ремесло.

Елементами традиційної вишивки постають символи і фрагменти із традиційних візерунків, що отримують нову роль – роль зерен, роль інформації.

Хоча пройшло багато літ з часу зародження традиційних ремесел, а в даному випадку традиційного народного шитва білим по білому, проте в суті мало, що змінилось. Світ став складнішим, головним ресурсом стають знання, інформація, які постійно ускладнюються і систематизуються. Проте не варто забувати, що навіть зараз, щоб отримати продукт потрібно дослідити, вивчити, проаналізувати і на ґрунті цих знань отримати результат своєї праці і пошуку. Все зводиться до двох простих речей: збирання і сіяння.

До речі, мурал знаходитиметься неподалік створеного активістами громадського майданчика «Твій простір».

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter