У жіночій колонії під Полтавою засуджені змагалися за право бути найкращим кухарем (фото, відео)

Суспільство
Андрій Іванов26 серпня 2015 о 16:232354 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У жіночій колонії під Полтавою засуджені змагалися за право бути найкращим кухарем (фото, відео)
У Надержинщинській виправній колонії провели кулінарний конкурс серед ув’язнених жінок. Складався він із двох частин – теорії та практики.

У жіночій колонії під Полтавою засуджені змагалися за право бути найкращим кухарем (фото, відео)У змаганні брали участь: Наталія Паскал, Ельвіра Шекіна та Ірина Бухтіярова

Щоб узяти участь у цьому змаганні, ув’язнені пройшли попередні етапи відбору. Серед багатьох обрали трьох найкращих. Цей щорічний конкурс в установі проводять уже втретє. Усі учасниці не тільки змагаються, а й отримують спеціальність.

Теоретичну частину, письмове тестування, яке складалося з трьох питань із кухарської справи, троє конкурсанток складали у вишиванках, які пошили власноруч.

– У нас є дільниця, де створюють вироби народно-прикладної творчості. Вишиванки, рушники та іграшки роблять засуджені, – пояснив Дмитро Коблицький, заступник начальника Надержинщинської виправної колонії з соціально-виховної та психологічної роботи.

На змаганнях кухарки чаклували над чотирма стравами і компотом

Безпосередньо практичну частину жінки складали у спеціальному одязі. У їдальні вони готували борщ, салат, компот та картопляне пюре з соусом і котлетою.

У жіночій колонії під Полтавою засуджені змагалися за право бути найкращим кухарем (фото, відео)

У змаганні брали участь: Ірина Бухтіарова, Ельвіра Шекіна та Наталія Паскал. Засуджена на сім років Ірина Бухтіярова говорить, що ще на волі їй подобалося готувати і працювала вона кухарем у їдальнях та кафе. Планує працювати за спеціальністю і надалі. Найулюбленіша страва – салат олів’є.

– До того ж тут я ще отримала додаткові навички кухаря, – розповідає Ірина. – Умови утримання тут хороші, все необхідне маємо. Та й ставлення до нас чудове.

Ірину на волі чекають четверо дітей, яких зараз виховує свекор. Вона з ними спілкується телефоном, а часто вони приїздять на довгострокові побачення, на три доби.

Їжу в колонії готують на дровах

У колонії приготування їжі здійснюється на альтернативних видах палива – дровах. Економія складає близько 170 кубічних метрів газу. Якщо порахувати по сім гривень за кубометр, то вийде приблизно 35 тисяч гривень економії на місяць, переконує Андрій Володько, заступник начальника управління з ресурсного та інженерного забезпечення Державної пенітенціарної служби України.

У жіночій колонії під Полтавою засуджені змагалися за право бути найкращим кухарем (фото, відео)Дмитро Коблицький, заступник начальника Надержинщинської виправної колонії з соціально-виховної та психологічної роботи

– Усі ув’язнені можуть за бажанням пройти загальноосвітнє та професійно-технічне навчання у навчальному центрі установи, – розповів Дмитро Коблицький, заступник начальника Надержинщинської виправної колонії з соціально-виховної та психологічної роботи. – Можуть отримати спеціальність швачки, муляра-штукатура та кухаря. Усі засуджені працюють на виробництві та отримують за це зарплатню. Вони мають не тільки кваліфікацію, їм ще й нараховується робочий стаж. Швачки виконують замовлення на силові структури України та міністерство оборони. Вони шиють спецодяг (військовий та цивільний) для підприємств Полтавщини. Усі ж інші працюють як обслуговуючий персонал на кухні, у пральні тощо.

Фінал конкурсу був дуже простим, журі, яке складалося з керівництва закладу, разом із журналістами дегустували приготовані страви. Втім, роль суддів у цьому змаганні була дуже маленькою, адже всіх трьох учасниць визнали переможницями. Вони отримали подарунки – речі першої необхідності.

Довідка «Кола»

Надержинщинська виправна колонія управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області №65 – колонія для жінок. У закладі відбувають покарання жінки які неодноразово скоїли злочини. Всього в установі утримують 319 ув’язнених.

До теми: В Опішні відроджували традицію готувати борщ у глиняному горщику

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter