Вчимося економити на «комуналці»

Суспільство
Андрій Іванов12 квітня 2015 о 14:022386 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Вчимося економити на «комуналці»
Скоро значно зростуть ціни на комунальні послуги, журналісти «Кола» з допомогою експерта вирішили навчити своїх читачів економити. Причому абсолютно легально, не підкручуючи лічильників.

Вчимося економити на «комуналці»

Допомогти згодився Максим Макуха, представник громадської організації «Еко Лтава». Ця організація займається просвітницькою діяльністю в сфері охорони природи. Вона курує відразу кілька природоохоронних проектів по місту та області

– Мало хто знає, але газ, яким користуємося, ми не оплачуємо повністю, – розповів Максим. – Інша частина оплати за користування блакитним паливом покривається із податків. Отже, фактично ми все одно платимо всю суму, але нам здається, що тарифи менші. Зараз тарифи зростають, але вони все одно поки що не відповідають реальній вартості. Особливо, враховуючи глобальні причини. Адже, наприклад, пік видобутку нафти вже минув. Корисні копалини також закінчаться.

Як економити тепло

Максим розповідає, що зараз саме час розпочати економити не теплі. Адже наближається літо – пора ремонтів. Тому потрібно утепляти житло.

– Ті будівельні норми, які були при Радянському Союзі, робилися, виходячи із низьких цін на енергоносії, – продовжує Максим. – Але зараз ті старі норми вже не діють.

Є така величина – коефіцієнт теплового супротиву – це властивість стіни зберігати тепло. В будинках, зведених за часів СРСР, такий коефіцієнт може бути 0,8, при нормі в Україні 3,5, в Європі така ж норма розпочинається із 5.

– За такого росту цін на комунальні послуги утеплення дому дуже швидко окупиться, – говорить Максим. – Потрібно утеплювати не менше, ніж 10-ма сантиметрами пінопласту або еквівалентним матеріалом. Взагалі не варто економити на матеріалах.

Як економити електроенергію

Найбільше електроенергії потрібно для електронагрівальних приладів. Тому варто відмовлятися від їхнього використання.

– Тобто не користуватися, наприклад, електрочайником, – продовжує Максим. – Це, гадаю, не секрет, що буде дешевше на плитці підігріти воду, хоч і не так комфортно. Також це стосується і кондиціонерів. Ледь не більше половини побутового енергоспоживання у розвинених країнах витрачається на кондиціонери.

Також не новина, що можна замінити звичайні лампочки на енергозберігаючі. Правильне рішення – лампочки на основі ртуті (спіральні). Але тут існує проблема в тому, що в Україні їх немає де утилізувати. Тому можна використовувати лампи на світодіодах, хоча вони і дорожчі.

Зараз в Україні також вводять роздрібні тарифи. Тобто вартість електроенергії різна у різний час доби. Коли найбільший пік енергоспоживання – ціна також більша. Щоб платити по-різному в різний час доби, необхідно встановити в оселі спеціальний лічильник.

Як економити воду

Хоча зараз вода і не найвитратніша комунальна послуга, втім і тут можна зекономити. Найпоширеніший спосіб економії води – встановити лічильник.

– Тут взагалі все елементарно, – продовжує Максим. – Потрібно стежити, щоб не було протікань. Бажано для змивання брати використану воду. Це так звана «сіра вода» – з умивальників, ванни тощо. Але для цього також необхідне спеціальне обладнання.

Практичні рекомендації з економії на «комуналці»

– Сильний напір із крана вам не потрібен, щоб, скажімо, сполоснути руки або вимити яблуко. Витрата тут може знизитися у кілька разів.

– Також навчіться приймати душ замість ванни – це набагато економніше та й для здоров’я корисно.

– Тільки на одне чищення зубів витрачаються 4 літри води, а для такої процедури цілком вистачило б і склянки. Так, за місяць сім’я із трьох осіб зможе заощадити більше 700 літрів.

– Якщо ви користуєтеся посудомийною або пральною машиною, то завантажуйте їх максимально. Не повністю завантажена пральна машина – це перевитрата електроенергії на 10-15%.

– У той же час добре економити можна і на побутовій кухонній техніці. Холодильник краще поставити подалі від плити й батареї, інакше він буде «їсти» на 20-30% більше електрики.

– Вибираючи велику побутову техніку, звертайте увагу на клас енергоспоживання. Вам потрібен той, який позначений літерою «А», бажано – з одним або двома плюсами. Це найекономніші варіанти.

– Фахівці пропонують кілька способів для того, щоб зберегти тепло і менше платити. Насамперед, встановити за батареєю металеву пластинку або пластинку з алюмінієвою фольгою. Відбиваючись від неї, тепло, яке раніше гріло стіну, піде в квартиру.

– Пофарбуйте батареї в темний колір, тоді вони будуть випромінювати на 8% тепла більше, ніж білі.

– Якщо коштів на встановлення металопластикових вікон у вас немає, утепліть восени вікна, балконні та вхідні двері. Приклейте на стекла спеціальну плівку, що перешкоджає проникненню холоду. Так ви істотно зменшите втрати тепла в будинку.

– Використовуйте потужність пальника газової плити на такому рівні, який необхідний для приготування конкретної страви. Не дозволяйте вогню «обтікати» посуд із боків, оскільки найвища температура знаходиться на кінчиках полум’я.

– Якщо ви живете в приватному будинку і опалюєте його газом, подбайте про хороше утеплення стін і горища.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter