У Полтаві чоловік через суд відібрав 1,5-річну дитину у ВІЛ-позитивної

Ситуація
Надія Труш22 липня 2014 о 12:50381227 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві чоловік через суд відібрав 1,5-річну дитину у ВІЛ-позитивної
У Полтаві суд забрав 1,5-річну дитину у ВІЛ-позитивної матері, визнавши її небезпечною.

Про це повідомили в прес-служба БО "Світло надії".

Розкривши медичну таємницю про ВІЛ-статус 22-річної полтавки, колишній чоловік через суд відібрав у неї сина.

– Коли Ірина та Сергій розлучалися, Київський районний суд у м. Полтаві встановив місце проживання їх спільного сина за матір’ю та призначив аліменти. Тоді її вже колишній чоловік подав апеляцію, посилаючись на те, що не всі обставини справи було враховано. Під час досудових засідань свекрухою було розкрито діагноз Ірини як ВІЛ-позитивної. Звинувативши Ірину у тому, що вона становить загрозу для дитини через свій стан здоров’я, Апеляційний суд задовольнив скаргу батька та визнав за ним право на опіку над дитиною. Дії суду та колишнього чоловіка – це грубе порушення закону та особистих прав Ірини. Вона не тільки втратила можливість проживати разом з дитиною, а й зазнала принижень та дискримінації з боку державної установи і присутніх громадян, – розповіла Крістіна Криженко, PR-менеджер БО "Світло надії".

Інформація про ВІЛ-статус вважається конфіденційною. Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» забороняє її розголос. Крім того, суд виніс вирок, не врахувавши того, що батько дитини не має постійної роботи. Стаття 161, п 2. Сімейного кодексу України забороняє передавати дитину для проживання тому із батьків, хто не має самостійного доходу.

– Ірина є клієнткою БО «Світло надії». Організація займається її адвокацією, маючи власну достовірну інформацію про стан здоров’я жінки. Під час вагітності Ірина дізналась до свій статус та пройшла необхідний курс терапії. Під наглядом лікарів і дитина, і мати продовжили приймати ліки. Умови проживання Ірини неодноразово перевіряли органи соціального захисту та визнали їх задовільними, – продовжує розповідь Крістіна. – Зараз Ірина знаходиться на обліку у Полтавському обласному Центрі СНІДу. Це означає, що жінка кожного дня приймає антиретровірусні препарати. Вона цілком «безпечна» як для дитини, так і для людей навколо. Ірина має обмежений термін для апеляції. Вона згодилася на розкриття свого діагнозу задля відновлення власних прав і свобод.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter