Народний депутат вирішує проблеми полтавців із допомогою сокири

Скандали
Ольга Матвієнко19 листопада 2014 о 17:343917 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Народний депутат вирішує проблеми полтавців із допомогою сокири
​Народний депутат України Сергій Каплін із групою активістів увірвався до приміщення Полтавської міської ради та прорубав сокирою двері до кабінету міського голови, а потім засіяв сіллю кабінет мера.

Народний депутат вирішує проблеми полтавців із допомогою сокириСергій каплін прорубує сокирою двері до кабінету міського голови. Фото – www.facebook.com/kaplins

Резонансний випадок трапився в Полтаві 18 листопада. Група полтавців, які інвестували кошти в будівництво соціального будинку на вулиці Героїв Сталінграда, 8-А, прийшли протестувати під стіни міської ради. Очолював людей народний депутат Сергій Каплін. За словами полтавців, будинок повинні були здати в експлуатацію ще в грудні минулого року, проте й досі в ньому немає жодних комунікацій. Тому люди вимагали якомога швидше довести будинок до ладу.

Нардеп Каплін рубав та виламував двері, а міліція мовчки спостерігала

Разом із людьми Сергій Каплін увійшов до приміщення міськради, проте ні міського голови Олександра Мамая, ні його першого заступника В’ячеслава Стеценка на місці не виявилося.

Після того як секретар мера відмовилася давати їхні номери мобільних телефонів, Сергій Каплін виламав двері до кабінету В’ячеслава Стеценка, звідки виніс ручку, якою похизувався перед громадою, мовляв, ось якою дорогою ручкою користується заступник мера. Та на цьому нардеп не зупинився, із сокирою в руках він пішов до приймальні Олександра Мамая, де відбив нею табличку з вивіскою мера, порубав двері й, зайшовши в кабінет Мамая, посипав приміщення сіллю. Там він розклав плакати з люстраційною тематикою та вивісив Державний прапор України з вікна кабінету.

Примітно, що народний депутат, за словами Юрія Сулаєва, речника УМВС в Полтавській області, вже прийшов до будівлі мерії з сокирою в руках, а не знайшов її в міськраді. Із цього можна зробити висновок, що подальші його дії були заздалегідь сплановані.

– Саме з допомогою сокири депутат пошкодив замки і двері в сесійній залі та кабінеті міського голови, – зазначив Юрій Сулаєв.

До слова, правоохоронці, які теж були присутні в приміщенні міськради, лише спостерігали за діями нардепа. Як пояснив речник УМВС, вдіяти вони нічого не могли, оскільки Капліна захищає Закон «Про статус народного депутата».

– Усі дії правоохоронцями задокументовані. – Фізичного тиску працівниками міліції не зафіксовано, потерпілих немає. Усі матеріали передані Міністерству внутрішніх справ. За цим фактом відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Розпочате досудове слідство, – зазначив Сулаєв.

Народний депутат вирішує проблеми полтавців із допомогою сокириКабінет Мамая засипали сіллю, символічно виганяючи "злих духів". Фото – www.facebook.com/kaplins

Заступник мера Юрій Кропивка: «Сергій Каплін штовхався та бив мене обухом від сокири»

Проте Юрій Кропивка, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів (питання ЖКГ), переконує, що міліція лукавить, адже нардеп застосовував фізичну силу до працівників мерії. Він говорить, що сам фізично постраждав від дій Сергія Капліна. Те, що народний депутат штовхав заступника міського голови, видно і на відео, знятому журналістами.

– Я буду йти в лікарню, зніматиму побої та писатиму відповідну заяву в міліцію, – переконує Юрій Кропивка. – Коли наступного ранку після подій я подивився на свою спину, то жахнувся – вона вся була в синцях, і це ще м’яко сказано.

Юрій Іванович розповідає, що постраждав від рук нардепа, коли став на захист секретаря міського голови, яка запитала в Сергія Капліна, навіщо рубати двері?

– Для мене, як для чоловіка, було неприпустимо, що нардеп із сокирою кидається на жінку. Тому я втрутився, щоб захистити секретаря. У відповідь Сергій Каплін почав виштовхувати мене з приймальні та бити обухом сокири по спині, – каже Юрій Кропивка. – На моє переконання, Каплін поводився, як неадекватна людина, котра була під впливом психотропних речовин. Я не хочу, щоб Полтаву представляв наркоман із сокирою.

Заступник міського голови розповідає, що поведінкою нардепа були шоковані навіть люди, які з ним прийшли.

– Вони очікували нормальної розмови, а не вистави, тому навіть вони почали робити зауваження нардепу та обурюватися його вчинками, – зауважив Кропивка.

Сергій Каплін вважає радикальні вчинки допустимими і дієвими, його колега Юрій Бублик із цим не погоджується

Сергій Каплін вважає, що звинувачення у зловживанні депутатською недоторканністю безпідставні.

– Деякі ще не люстровані гниди в погонах і без, але при міліцейській владі звинувачують мене в тому, що я «прорубав» вікно для простих людей у кабінет мера, який двадцятий раз не з’явився до суду, де звинувачується в корупції. Це перше, – говорить Сергій Каплін.

Далі наголошує на тому, що подібні радикальні дії з його боку не викликали ні в кого зауважень під час подій на Майдані:

– Далі я хочу зізнатися ще в одному страшному «злочині»: саме я у час Євромайдану вибив двері у Будинок профспілок і закликав розмістити там офіс революції, за результатами якої кілька «продажних сідниць» сіли у зручні урядові крісла, схоже, надовго, – зазначив нардеп.

У підсумку Сергій Каплін розповів, що радикальні дії вплинули на чиновників, і проблема з будинком на Сталінграда скоро вирішиться.

– Мешканці проблемного будинку на Героїв Сталінграда, 8-А будуть з квартирами, і дуже скоро, – розповів Каплін. – Разом із першим заступником голови Полтавської облдержадміністрації Олегом Пруглом і представниками інвестиційної компанії, яка укладала договори на купівлю квартир, домовились про вирішення проблеми. Так, 21 числа спеціальна комісія виїде на місце будівництва. Потім будинок передадуть на баланс ЖЕО-2, будуть зроблені відповідні проплати і першу чергу введуть в експлуатацію. Також 25 листопада це питання винесуть на розгляд сесії міської ради. Тому зараз є всі передумови, щоб до Нового року в будинок заїхали мешканці.

Народний депутат вирішує проблеми полтавців із допомогою сокириДо вирішення питання із будинком по Героїв Сталінграда підключився Олег Пругло, заступник голови Полтавської ОДА. Фото – www.facebook.com/kaplins

Проте його колега, народний депутат Юрій Бублик, вважає такі дії колеги в нинішніх умовах неприпустимими.

– Не поділяю такі дії. Революційні події в Україні закінчилися, і, на мою думку, махати сокирою зараз неприпустимо. Сергій Каплін – гарний козак, але він зламав двері не Мамаю, а територіальній громаді, – сказав він. – Коли ми під час Революції гідності заводили людей до приміщення обласної ради, то я наголошував на тому, щоб у жодному разі не було пошкоджене майно, адже воно належить, перш за все, людям. Коли була випадково вибита одна шибка в процесі, то ми зорганізувалися і вставили це вікно, щоб не було нарікань.

Юрій Васильович говорить, що такі радикальні дії можуть бути дієвими у виняткових випадках, коли всі інші методи впливу використані й не були ефективними. Черговий приклад із часів Майдану, коли активісти розтрощили перший поверх Полтавської облдержадміністрації. Захоплення силою адмінприміщення тоді, за словами народного депутата, було виправдане тим, що в Києві вбивали людей, а в Полтаві чиновники продовжували триматися за місця, не бажаючи йти назустріч громаді.

– На сьогодні є достатньо юридичних важелів впливу, є міліція, прокуратура, можна влаштовувати мітинги, – зазначив Юрій Бублик.

Юрій Васильович також наголосив, що особисто не ініціюватиме звернення до Верховної Ради до комітету з етики щодо оцінки дій Сергія Капліна. Вважає, що право відповідного звернення до органів правопорядку, конституційного складу ВР, Президента повинен сповна використати міський голова Олександр Мамай.

Мамай поскаржився на Капліна Президенту та Генеральному Прокурору України

Міський голова Олександр Мамай, якого на місці інциденту не було, так прокоментував ситуацію журналісту:

– Експертна комісія оцінить завдані збитки від руйнування майна. Особисто ж я вважаю, що оцінку діям народного депутата Сергія Капліна повинні дати лікарі.

Також мер зазначив, що написав відкритий лист на ім’я Президента та Генерального Прокурора України. У них він зазначив:

– Народний депутат Каплін Сергій Миколайович всупереч вимогам депутатської етики та загальновизнаних норм моралі, нехтуючи честю і гідністю людей, які обирали міську владу, вчинив дії, які компрометують державу, Верховну Раду, виборців і його самого: із сокирою в руках увірвався до приміщення Полтавської міської ради та почав трощити майно комунальної власності територіальної громади будівлі, що є історичною та архітектурною пам’яткою національного надбання, кидатися з погрозами на працівників установи, навіть застосував фізичну силу.

Мер попросив Президента та Генерального Прокурора забезпечити дотримання прав і свобод людини і громадянина.

Етика депутата

Поведінка власника мандата народного депутата регламентується Законом України «Про статус народного депутата». У статті 8 говориться про депутатську етику. Відповідно до неї, народний обранець повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі, поважати честь та гідність колег, інших посадових осіб та громадян, утримуватись від вчинків, які компрометують його самого, виборців, Верховну Раду і державу.

Використання мандата всупереч цим нормам є неприпустимим.

Ольга Правденко, Ольга Матвієнко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter