Фізвиховання – на вихід!

Спорт
Андрій Іванов3 лютого 2016 о 09:23900 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Фізвиховання – на вихід!
Міносвіти розпочало реформу, в якій місця для фізичного виховання у вишах не знайшлося

Фізвиховання – на вихід!Фотоколаж Юлії Деркач

Міністерство освіти та науки розпочало реформу своєї галузі в Україні. Але стосовно деяких пунктів у громадськості виникли питання. Зокрема, Микола Томенко, віце-президент Національного олімпійського комітету України (НОК), звернув увагу на те, що Міністерство освіти своїми рішеннями спричинило початок ліквідації кафедр фізичного виховання. Тому склалася ситуація, коли, фактично, фізична культура опинилася під загрозою знищення.

– За сьогоднішньої ситуації фактичну ліквідацію Міністерством освіти кафедр фізичного виховання у вишах можна назвати злочином проти української молоді, – переконаний віце-президент НОКу.

Журналіст «Кола» звернувся по пояснення щодо ситуації до фахівців. Деталі дізнавався на факультеті фізичного виховання Полтавського національного педагогічного університету. До речі, це єдиний факультет в Полтавській області, який не зачепила така реформа. Факультет випускає магістрів і бакалаврів саме з предмету фізичного виховання: вчителів та тренерів. За новою навчальною програмою вчиться перший курс.

«Країна перебуває на шляху реформ, і поки що не до фізичного виховання»

Загалом же на факультеті фізичного виховання Полтавського національного педагогічного університету – три кафедри, розповів Павло Хоменко, декан факультету, доктор педагогічних наук, професор. Одна з них і забезпечує викладання фізичного виховання на усіх факультетах, окрім факультету фізичного виховання. Приблизно 30 відсотків педагогів факультету на цій кафедрі займаються фізичним вихованням студентів інших факультетів. Завдяки реформі на цих факультетах скасували фізичне виховання і тому викладачі працюють на 0,1, та 0,25 ставки.

– Фізвиховання на спеціальностях не фізичного профілю переведене в позамодульний предмет, тобто його немає в навчальних планах, – говорить Павло Хоменко. – Відповідно, цей предмет не фінансується, викладачам не нараховують ставки і Міністерство освіти та науки пропонує альтернативний варіант проведення фізичного виховання.

Фактично для викладачів це означає відсутність навчального навантаження, відповідно – відсутність зарплати. Студенти-першокурсники мають займатися фізичною культурою самостійно, адже у них буде усього по одному заняттю на тиждень.

– Чесно кажучи, педагоги не горять бажанням на безоплатній основі проводити секційні заняття, але ми якось намагаємося це робити, – говорить Павло Хоменко. – Інші варіанти – платні фітнес-клуби та спортивні зали. Але для студентів це, зрозуміло, велика проблема. Це катастрофічна ситуація. Я знаю, що фізичне виховання планують повернути, єдине, що наразі пропонується, – чотири форми його проведення.

Що планують зробити з фізвихованням

– Традиційна, індивідуальна, секційна та змішана – саме так, за планами Міністерства освіти, планують проводити фізичне виховання у вишах та школах. Але поки що невідомо, звідки брати гроші на ставки викладачів. Відомо тільки одне – застаріла система викладання вже віджила себе, переконаний Павло Віталійович. – На мій погляд, секційна форма навчання – оптимальна. Коли студенти можуть обирати собі вид спорту. І протягом всього навчання у виші їх тренує спеціаліст саме з обраного виду спорту. Потім командою студенти їздять на змагання. Це закордонний варіант. Але зараз усі ці ідеї, можна сказати, у глибоко зародковому стані. Хоча знаю, що у деяких полтавських вишах секційну форму навчання практикують.

Можливо, у майбутньому таку секційну роботу внесуть до навчального плану і знайдуть для неї джерела фінансування, прогнозує декан. Він вважає, що ситуація може оптимізуватися вже з нового навчального року.

– Усі виші, керівники факультетів фізичного виховання занепокоєні, – говорить Павло Хоменко. – Ми постійно зв’язуємося із міністерством і намагаємося вирішити цю проблему.

Зараз фактично фізичне виховання не оцінюється. Тобто не потрібно складати ні залік, ні екзамен.

– Проблеми, на мій погляд, розпочалися значно раніше, – розмірковує Павло Віталійович. – Всі пам’ятають про смерті на уроках фізкультури у школах. Крім того, дуже велика кількість учнів не відвідує фізкультуру або ходить у спеціальні медичні групи. Я вважаю, що потрібно оцінювати фізичні здібності. Більшість професій потребує фізичних зусиль. Фізичне виховання повинно бути процесом, який проходить через усе життя людини. Адже від цього залежить власне здоров’я.

Спасіння утопаючих – справа рук самих утопаючих – інші виші рятуються самотужки

Помилкою є можливе закриття кафедр фізвиховання, вважає також і Оксана Марченко, проректор з науково-педагогічної роботи Полтавського університету економіки та торгівлі, яка 15 років була завідувачем кафедри фізичного виховання у виші.

– Кафедра на сьогоднішній день у нас в університеті функціонує нормально, скорочення викладачів немає, – говорить Оксана Марченко. – Ми працюємо з першим та другим курсами, а у другій половині дня – спортивні секції. Тобто кафедра працює, як буде далі – прогнозувати не можу. Ми зробили усе можливе, щоб залишити фізичне виховання в університеті. Будемо працювати над новими формами, впроваджувати нові види спорту, працювати над змістом занять.

Оксана Юріївна так само, як і її колега з педуніверситету, вважає, що стара система викладання вже віджила себе і має більше примусовий характер. Також вона переконана, що навіть самі студенти не будуть задоволенні закриттям кафедри фізичного виховання. Оксана Марченко говорить, що студрада має вплив в університеті і, якщо необхідно, зробить усе можливе, щоб спорт та фізкультура у виші були.

Ситуація в школі

Наразі у старших класах два уроки фізичної культури на тиждень, оцінюється. У молодшій школі – три уроки, оцінки не ставлять.

Післямова: Національний олімпійський комітет України одноголосно ухвалив рішення звернутись до Уряду з вимогою недопущення ліквідації кафедр фізичного виховання і спорту у вищих навчальних закладах, скорочення науково-педагогічних працівників цього напрямку, а також можливої передачі спортивних об’єктів для їхнього нецільового використання. Крім того, НОК звернувся до Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти і Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму з проханням невідкладно обговорити це питання на своїх засіданнях і затвердити відповідні рішення.

До того ж, стало відомо, що 2 березня відбудуться парламентськи слухання з питання розвитку фізичної культутри в державі. Оксану Марченко запросили на ці слухання виступити з доповіддю, в який вона відстоюватиме інтереси кафедр фізичного виховання.

Читайте також: У Полтаві змагалися каратисти

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter