Гірські лижі без снігу: закарпатський скандал, у якому постраждали полтавські діти

Спорт
Андрій Іванов17 березня 2016 о 13:142140 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Гірські лижі без снігу: закарпатський скандал, у якому постраждали полтавські діти
Стою у багнюці у лижі я взутий, або Як українські чиновники змусили дітей змагатися з гірськолижного спорту на абсолютно непристосованій трасі.

Гірські лижі без снігу: закарпатський скандал, у якому постраждали полтавські діти

Видання prozak.info оприлюднило шокуючі фотографії про проведення чемпіонату України на горі Красія в Закарпатті, і це спричинило значний резонанс у країні.

Попри відсутність умов для проведення чемпіонату та Кубка України, на горі Красія Велокоберезнянського району чиновники не тільки провели його, але й продовжили програму.

Очевидці та учасники чемпіонату стверджували, що все це відбувалося через те, що один із чиновників з лижної федерації володіє гірськолижним курортом «Красія» і був зацікавлений у відмиванні коштів. Окрім того, найвище міністерське спортивне керівництво також приїхало на «Красію» і жило в розкішних умовах, тому додому не поспішало.

І ось у мережі зявилися нові шокуючі фотографії з цього чемпіонату, які підтверджують, що умов для змагань не було.

Як наслідок – багато травм, а окрім того, спортсмени пошкодили свій інвентар.

Гірські лижі без снігу: закарпатський скандал, у якому постраждали полтавські діти

Повідомлялося також про те, як на ці змагання приїхав сам міністр молоді та спорту Ігор Жданов, який хоч і натякнув, що погодні умови не сприятливі для змагань, але, мовляв, керівництво гірськолижного курорту «Красія» зробило все для того, щоб чемпіонат пройшов на високому рівні. Закарпатські чиновники лише мовчки задоволено кивали головами.

Як розповіли очевидці та учасники чемпіонату, снігу, фактично, не було. За один спуск майже повністю «вбивалися» лижі. Не кажучи вже про травмування...

Але змагання якось провели і нагородили учасників. Вирішили це зробити за скороченою програмою. Всі погодилися на таке і навіть купили квитки на потяги. Проте згодом виявилося, що чиновники поселилися в гарному готелі в горах, їм закортіло залишитися і на ці вихідні. Надійшов суворий наказ проводити чемпіонат за повною програмою. Таким чином цей жах, який вже не має нічого спільного зі спортом, тривав ще два дні, повідомляє prozak.info.

Гірські лижі без снігу: закарпатський скандал, у якому постраждали полтавські діти

Делегація полтавців на цих змаганнях налічувала більше 20 спортсменів та тренерів. Ось що «Колу» розповів Антон Фалтинський, батько однієї з учасниць:

– Як батько, я вважаю те, що сталося, ганебним непорозумінням, – сказав пан Фалтинський. – Як колишній тренер збірної України, директор школи імені Бутовського, екс-президент Федерації лижного спорту Полтавщини, рефері міжнародних змагань, член президії Федерації лижного спорту України до 2014 року та чинний майстер спорту (бо колишнього просто немає), скажу: такі заходи проводити рефері не мав права. Якщо утворилася така погодна ситуація, змагання повинні були закрити та перенести на більш сприятливий період.

Коментувати ці події можна довго, переконаний Антон Фалтинський. На місці змагань пан Фалтинський бачив високопосадовців від спорту, серед яких: Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України, Ігор Мітюков, президент Федерації лижного спорту України та Володимир Малежик, перший віце-президент ФЛСУ. Вони мали на місці автоматично ухвалити рішення про закриття змагань. А вони цього не зробили.

– Приблизно в таких умовах у нас проводять заходи останні десять років, – резюмував Антон Фалтинський. – Я з іншими людьми на противагу заснував навіть Український гірськолижний клуб 2003 року. І ми проводимо заходи не за державні кошти, а за спонсорські, іноді – навіть за свої. Це робимо для того, щоби дітям було приємно. Наостанок скажу, що Володимир Малежик – «сірий кардинал». Можете так і написати. Міністри приходять і йдуть, а він там завжди. Від нього і розходяться всі корупційні схеми. Свого часу ми запропонували Ігоря Мітюкова як екс-міністра фінансів на посаду президента ФЛСУ. Ми вважали, що людина з величезним досвідом зможе щось змінити. А вийшло так, що Малежик «поламав» під себе і Мітюкова.

До речі, на сайті ФЛСУ вийшла «Офіційна інформація щодо проведення чемпіонату України з гірськолижного спорту». В якому, зокрема, йдеться: «У зв’язку з несприятливими погодними умовами розглядали рішення про перенесення чемпіонатів України серед юніорів та серед юнаків на ГК «Буковель», що не вдалось реалізувати з незалежних від ФЛСУ та організаторів змагань обставин. Незважаючи на несприятливі погодні умови, завдяки зусиллям керівництва та персоналу спорткомплексу, було збережено сніговий покрив на частині схилу довжиною 400 метрів, що дозволило забезпечити проведення змагань чемпіонату України серед юніорів та юнаків на трасі з 30 воріт слалому з жорсткою поверхнею згідно з доступними технічними параметрами та збереженням спортивного принципу. Так, у змаганнях серед юнаків та дівчат взяло участь 140 спортсменів, всі з яких стартували в максимально однакових умовах. Випадків отримання травм учасниками змагань від медичної служби, тренерів та представників команд зафіксовано не було. Результати змагань підтвердили збереження спортивного принципу навіть у наявних складних умовах».

Полтавські тренери з гірськолижного спорту навідріз відмовилися коментувати ситуацію, що склалася у Закарпатті.

Читайте також: Полтавці посіли друге командне місце на Всеукраїнських змаганнях з тхеквондо

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter