Олімпіада – 2016: підсумки та скандали

Спорт
Андрій Іванов23 серпня 2016 о 11:281061 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Олімпіада – 2016: підсумки та скандали
Олімпійські ігри і Ріо-де-Жанейро офіційно закінчилися. «Коло» підбиває підсумки, щоби остаточно «закрити» тему Олімпіади.

«Бронзовий шлях» від Горішніх Плавнів до Львова

Олімпіада – 2016: підсумки та скандалиДмитро Янчук та Тарас Міщук. Фото - Google.com

Каноїст Дмитро Янчук з Горішніх Плавнів (Полтавська область) разом із львів’янином Тарасом Міщуком вийшов у фінал Олімпіади та здобув бронзову медаль в Ріо.

У веслувальній каное-двійці на 1000 метрів український дует Дмитра Янчука та львів'янина Тараса Міщука вдало пройшли усі попередні стадії змагань та потрапили у фінал. У головному заїзді українська двійка прийшла третьою і здобула бронзу.

– Сьогодні був сильний зустрічний вітер, ми легкі, нам важко йти проти вітру. Наша тактика була звичайна – додавати на другій половині дистанції, – кажуть хлопці. – Медаллю задоволені, не дарма проробили таку велику роботу. Юра Чебан надихнув нас своєю перемогою, хочеться повторювати його досягнення. Юра став нашим головним мотиватором. Це наша перша Олімпіада, дуже складним моментом було зібратися проти таких іменитих суперників і гарно виступити. Ми тут з 5 серпня й кожен раз, коли думали про самі змагання, з'являлося дуже велике хвилювання. А Юра нас так надихнув, що хвилювання зникло. Вийшли і в попередніх змаганнях, і сьогодні в бойовому настрої - зробили свою справу. Звичайно, ми мріяли про медаль, як кожний спортсмен. Був надзвичайно складний відбір. Всі суперники сильні і кожен мріє про медаль. Це – вершина нашої кар'єри, яка тільки починається…

Ще медалі

Павло Тимошенко. Фото НОК України

У сучасному п’ятиборстві українець Павло Тимошенко завоював срібло.

Новоспечений срібний призер Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро після виступу поділився своїми враженнями с прес-службою Національного олімпійського комітету України.

– Досі не можу повірити в це звершення. Я віддав усі свої сили, боровся до кінця», – каже Павло. –Перед останнім видом була дуже висока щільність результатів. Я розумів, що буде дуже непроста боротьба, але зміг налаштуватися. Я дуже радий, що зміг відновитися після травми.

Окрім того ще одну нагороду, цього разу бронзову Україні принесла гімнастка Анна Різатдінова.

Анна Різатдінова. Фото kp.ua

– Безумовно, був тягар відповідальності. Після Олімпійських ігор Лондона, коли почалося нове чотириріччя, готуючись до нових Ігор, як перший номер команди, я розуміла, що повинна здобути медаль. Я зробила для цього максимум. Зараз віддала все, що можна - і час, і сили, і емоції, – каже Анна. – Величезна подяка всій команди, всій нашій країні, яка за мене вболівала. Я відчувала, що Україна була сьогодні зі мною до останньої вправи. Коли виходила на останній вид – вправу зі стрічкою, я розуміла, що в принципі можу бути третьою. Але у нас такий підступний вид спорту, якби я допустила хоч одну помилку – «бронзи» не було б. Довірилася Богові, робила свою роботу і слава Богу, що вийшло.

Загалом на Олімпійських Іграх в Ріо-де-Жанейро Українська збірна здобула 11 олімпійських нагород, дві з яких найвищого ґатунку, п’ять срібних та чотири бронзових.

Олімпійські чемпіони:

Олег Верняєв – спортивна гімнастика (паралельні бруси)

Юрій Чебан – веслування на байдарках і каное (каное, 200 метрів)

Срібні призери:

Сергій Куліш – кульова стрільба (пневматична гвинтівка, 10 метрів)

Олег Верняєв – спортивна гімнастика (багатоборство)

Жан Беленюк - греко-римська боротьба (85 кг)

Павло Тимощенко - сучасне п’ятиборство

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька, Олена Вороніна – фехтування на шаблях (командна першість)

Бронзові призери:

Ольга Харлан – фехтування на шаблях

Богдан Бондаренко – легка атлетика (стрибки у висоту)

Дмитро Янчук та Тарас Міщук – веслування на байдарках і каное (каное, 1000 метрів)

Анна Різатдінова – художня гімнастика (багатоборство)

У медальному заліку Україна посіла 31-ше місце. Перемогу у медальному заліку здобула збірна США, яка отримала 121 медаль – 46 золотих, 37 срібних та 38 бронзових. Другою несподівано стала Велика Британія 67 (27-23-17), третім фінішував Китай – 70 (26-18-26).

Скандали Олімпіади

На рахунку Ігор у Ріо-де-Жанейро ще і безумовний рекорд за кількістю різного роду скандалів і казусів, які увійдуть в олімпійську історію

А судді хто?

Існує жарт, що тому, хто бачив суддівство на Олімпіаді, арбітраж в Українському футболі може здатися досить таки непоганим. Від дій суддів особливо страждали представники єдиноборств. Так у фінальному поєдинку за золото з греко-римської боротьби Жан Беленюк програв Росіянину Давіду Чекветадзе. United World Wrestling (Об'єднаний світ боротьби, UWW) відсторонив трьох суддів, в числі яких грузин Темо Казарашвілі, який судив цю сутичку. Про це повідомило видання Inside the games. Крім Казарашвілі за «підозрілу манеру суддівства» були відсторонені суддя Тон Кин Чон з Південної Кореї і росіянин Сергій Новаковський за їх роботу в чвертьфінальному поєдинку Олімпіади з вільної боротьби між пуерторіканцем Франкліном Гомесом і борцем з Узбекистану Іхтіером Наврузова. Етична комісія UWW проведе розслідування обставин поєдинку, після чого може застосувати санкції до арбітрів.

Чемпіон світу з боксу ірландець Майкл Конлан, який виступає в найлегшій вазі (до 56 кілограмів), який в чвертьфіналі Олімпіади-2016 в Ріо-де-Жанейро спірно поступився росіянину Володимиру Нікітіну, після бою розкритикував суддівство. А пізніше в своєму Твіттері звернувся до президента Росії Володимира Путіна.

«Гей, Влад, скільки вони (Міжнародна асоціація любительського боксу – авт.) з тебе витребували, бро?», – іронічно написав Конлан.

Боксер висловив надію, що його чекає прекрасна кар'єра, але на професійному рингу, а від любительського боксу «смердить». «Це гниль – голови до п'ят», – резюмував він.

Але не менш значними, ніж слова боксера були його дії, а саме жести суддям, яким він показав середній палець прямо у ринзі.

Фото з сайту xsport.ua

Крім того, у фінальному бою боксерів-важковаговиків росіянину Євгенію Тищенку скандально віддали перемогу. Глядачі освистали чемпіона під час нагородження, а АІБА (Міжнародна асоціація любительського боксу) незабаром відсторонила суддівську бригаду від роботи на Іграх в Ріо.

Засоби виховання

Фото: stuki-druki.com

Під час Олімпіади в Ріо-де-Жанейро трапився скандал в російській збірній. П'яний президент Федерації боротьби Росії Михайло Маміашвілі побив спортсменку Інну Тражукову. Про це заявила сама спортсменка російському виданню «Спорт-Експрес». Чиновника розлютило те, що російська борчиня програла бронзовий фінал Олімпійських ігор представниці Польщі Моніці Міхалі.

– Після закінчення змагань мене зустрів Маміашвілі в нетверезому стані. Він грубо розмовляв, хамив і вдарив мене двічі по обличчю. Все це відбувалося при свідках. По прильоту до Росії я планую написати заяву в прокуратуру, а також повідомити про цей інцидент міністру спорту Росії, – розповіла Тражукова.

«Допінгові» скандали

До Олімпіади допустили три чверті російської збірної. На літній Олімпіаді від Росії виступили 278 спортсменів. Всього збірна РФ втратила через «допінгові» дискваліфікації близько 100 осіб.

Нагадаємо, допуск до змагань Єфімової, яка відбувала дискваліфікацію за допінг, обурила багатьох спортсменів та спортивних функціонерів. Через це походу Олімпіади російських спортсменів неодноразово освистували глядачі, а суперники відмовлялися вітати представників північного сусіда України.

Раніше передбачалося, що від Росії до Ріо поїдуть 389 спортсменів. Однак після повного усунення від змагань важкоатлетів, майже повного усунення легкоатлетів, а також низки одиничних дискваліфікацій в інших видах спорту збірна втратила близько 100 учасників.

Крім цього, від Ігор у Ріо відсторонена вся паралімпійська збірна РФ.

Читайте також: Український каноїст випускник полтавського вишу став Олімпійським чемпіоном з новим рекордом

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter