У Полтаві проходить семінар з давнього бразильського бойового танцю

Спорт
Андрій Іванов28 лютого 2015 о 14:371497 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві проходить семінар з давнього бразильського бойового танцю
У місті зібралися представники капоейро – афробразильського бойового мистецтва.

Семінар з капоейро та відкрита рода проходять у спортивному комплексі Української медичної стоматологічної академії.

У Полтаві проходить семінар з давнього бразильського бойового танцю– До нас завітали близько 30 спортсменів, як хлопців, так і дівчат, – розповів Сергій Коцегуб, тренер полтавської групи з капоейро «Денде». – Багато з них – із Харкова. Також є полтавчани, сумчани та кияни.

Сергій додає, що розпочати займатися капоейрою у Полтаві – не важко. Достатньо знайти їх групу в соціальній мережі – «Капоейра денде Полтава». Там є розклад та місце тренувань.

– І бажаючим нічого не потрібно більше, – говорить Сергій. – Штани, футболка, а головне – гарний настрій. Спеціальних засобів та фізичних даних не потрібно.


Інструменти для капоейри виготовляють в Україні

Сергій розповів, що спеціальні інструменти вивчилися виготовляти в Україні.

- Наприклад, основний інструмент – берінбао (нагадує великий стрілецький лук – авт.), - розповідає Сергій. – Це – керівник роди. Він завдає ритм. На ньому зазвичай грає майстер, або найстарший за градацією капоейріст у роді. Всі інші інструменти орієнтуються на нього. Виходить імпровізаційний джаз-бенд, який завдає ритм людям в колі.

Оскільки капоера розвивається в Україні достатньо давно, то й інструменти достати не важко. Багато хто вміє робити їх самотужки. Берінбао виготовив спортсмен із Сум.


Довідка «Кола»

Капое́йра (порт. Capoeira) – афробразильське бойове мистецтво з елементами танцю, музики і акробатики. Вважається, що традиційна капоейра виникла в XVII столітті в Бразилії в середовищі африканських рабів. Сучасна капоейра починається з 30-х років XX-го століття. Зараз капоейра є популярним видом спорту як в Бразилії так і далеко за її межами і налічує десятки тисяч прихильників у всьому світі. 26 листопада 2014 року Капуейру було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Денде (Dende) – пальмова олія, що використовується для приготування страв, і в ритуалах афро-бразильських релігій. У капоейрі «мати денде» означає «бути з іскрою», мати силу або Маліс (malicia) (хитрість, необузданность, злість).

Рода – гра капоери, коли всі учасники збираються в коло, грає спеціальний оркестр, а двоє працюють спортсменів у парі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter