«Полтавська битва» маленьких човнів

Спорт
Андрій Іванов24 квітня 2015 о 13:071772 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Полтавська битва» маленьких човнів
Сьогодні, 24 квітня, у Полтаві стартували змагання із судномодельного спорту.

 Полтавська битва маленьких човнів

У Полтаві на річці Ворскла стартував відкритий Всеукраїнський кубок із судномодельного спорту. Змагання мають назву «Полтавська битва-2015». У програмі – перегони швидкісних радіокерованих моделей за участі майстрів міжнародного класу.

«Змагання проходили у Криму, а тепер – у Полтаві»

– Полтава приймала подібні змагання минулого року – у травні, – розповів Василь Василенко, голова Полтавської обласної організації товариства сприяння обороні України, які є співорганізаторами Кубка. – Цей турнір мав тоді проходити у Севастополі, але зі зрозумілих причин – не відбувся. С тих пір Всеукраїнські змагання проходять в Полтаві.

 Полтавська битва маленьких човнів

На змагання до Полтави з’їхалися більше 50 спортсменів з 12 областей, розповів Сергій Демиденко, президент Федерації судномоделізму та судномодельного спорту України. Це представники Сум, Дніпропетровська, Києва, Миколаєва, Луцька, Івано-Франківська, Луганська та Полтави.

– Хороший кворум для цих змагань, – ділиться враженнями Сергій Демиденко. – Дуже тішить, що на змаганнях багато юнаків. Близько половини.

До речі, спортсмени-моделісти, згідно із договором Федерації та Міноборони України, навчатимуть українських воїнів керувати моделями. Адже вони зараз часто використовуються як розвідники.

Човни можуть розвивати швидкість до 300 кілометрів

Завдання спортсменів на змаганнях у Полтаві – керувати на відстані своїм судном та проходити траси. Часом це буває дуже складно, адже швидкість в окремих класах човнів може бути близько 300 (!) кілометрів за годину. Ці ж моделі, що змагалися у Полтаві, плавають зі швидкістю 100 кілометрів за годину. Це потребує дуже точного керування та бездоганного налагодження техніки.

 Полтавська битва маленьких човнів

Один із учасників змагань Євгеній Громов з Дніпропетровська ретельно готує свою модель до старту. Перед ним ноутбук зі спеціальною програмою, яка дозволяє калібрувати двигун моделі та безпосередньо судно, яке поки що відкрите. Йдуть останні приготування до старту.

– 2001 року я захоплювався машинками на радіокеруванні, – розповів Євгеній. – А потім за два дні зробив човник. З ним поїхав на чемпіонат України і переміг. Виходить, що ця легка перемога, як то кажуть, «затягнула».

«Нутрощі» човна складаються з мотору, акумулятора, контролера та керма. Окремо – пульт дистанційного керування.

 Полтавська битва маленьких човнів

Змагання у Полтаві триватимуть ще три дні. Фінальні заїзди та закриття заплановані на неділю, 26 квітня.

Фоторепортаж Ольги Матвієнко.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter