Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивали

Статті
Наталія Сіробаб9 червня 2016 о 11:271667 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивали
Завдати болю, щоб урятувати життя – так коротко можна описати подію, яка відбулася на одній із баз полтавського промислового вузла. У суботу, 4 червня, у Супрунівці стерилізували собаку, котра живе на вулиці.

Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивалиДівчата підгодовують собак уже більше року

У складському приміщенні таку операцію проводять уже вдруге. Вперше шість собак стерилізували 16 квітня.

Альтернативний вихід є завжди. І наше прагнення стати частиною європейської спільноти втілиться лише тоді, коли в Україні на першому місці будуть цінності західних країн, зокрема, й гуманне ставлення до тварин, переконані ініціаторки операцій чотирилапих Ольга Віценя та Любов Звягінцева.

– Ми побачили, що на базі, де розташований наш офіс, багато собак. Це були не дикі, а просто голодні тварини. Тож я з колегою почали купувати для них кожного дня по буханцю соціального хліба, – розповідає Ольга.

Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивали

Двома хлібинами кожного вечора дівчата підгодовували вісім чотирилапих із квітня минулого року. Із часом число тварин збільшилося до п’ятнадцяти.

– А потім почали ширитися чутки, що собак відстрілюватимуть, – каже Ольга. – Адже тварини розмножуються. До цього вже наймали мисливця, який убивав собак. Хто вижив – той вижив. Тож ми, почувши це, почали дізнаватися, скільки коштує стерилізація.

У ветклініках дівчатам сказали, що вартість операції для собаки-дівчинки – 750 гривень. Але ж до ветлікарні тварину ще треба було доставити. А це, фактично, коштувало б близько тисячі гривень. Собак на базі було багато, тож Ольга та Любов спробували по-іншому вирішити цю проблему.

– Ми звернулися до небайдужих людей. У місті є організації, які переймаються цим, як і ми. Нам вдалося вийти на волонтерів, які стерилізують тварин, доглядають їх, беруть на перетримання і віддають у добрі руки, – розповідає Любов Звягінцева. – Хто стукає, тому відчиняють. Щоправда, вийшло не з першого разу. Відповіді чекали півроку.

За допомогою соцмереж дівчата знайшли волонтерську групу «Барбоскіни», яка переймається схожими проблемами. У цій організації Любов та Ольга отримали необхідну інформацію та контакти ветлікаря, який за соціальною ціною погодився зробити операцію тваринам на базі. Стерилізація сучок коштує 250 гривень, а кобелів – 150.

– Ми звернулися безпосередньо до власника складських приміщень, я намагалася його розчулити, казала, що набагато гуманніше зробити стерилізацію собакам, ніж їх відстрілювати й брати гріх на душу, – каже Ольга Віценя.

Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивали

І власник таки погодився й дав частину коштів на операцію, а решту зібрали завдяки небайдужим колегам.

– Ми поставили банку, щоб зібрати гроші, та написали, для чого це потрібно, – розповідає Любов. – І сказали: у кого є бажання, будь ласка, долучайтеся. Навіть п’ять гривень допоможуть нам у цій ситуації. Люди приходили, здавали, цікавились, передавали іншими. Пропонували допомогу й пізніше, після перших операцій.

Отже, небайдужим дівчатам вдалося зібрати суму, необхідну для стерилізації п’ятнадцяти собак.

Перші операції далися доброчинницям дуже складно.

– Під час першої стерилізації здавали нерви, – розповідає Ольга. – Я виносила собак із приміщення, як дітей, на руках. І сльози наверталися, коли бачила, що тварини, які виходили з наркозу, облизували носи одне одному, ніби перевіряли, чи дихає їхній сусід, який лежить поруч.

Слід зазначити, що й облаштування приміщення для операцій, яке виділив власник бази, лягло на плечі Ольги та Любові. Вони прибрали кімнату, постелили картон, щоб розмістити песиків. Із дому привезли пелюшки, ковдри, щоб укривати тварин, воду, мило тощо.

4 червня планували зробити таку операцію чотирьом тваринам. Але вдалося стерилізувати лише одну дівчинку. Решту собак спіймати не вдалося, адже вони відчули щось підозріле.

Ветеринар Сергій, який стерилізував чотирилапих, говорить, що робити таку операцію у польових умовах нескладно.

– Те саме, але замало світла, порівняно з ветклінікою, – коротко резюмує він.

На жаль, доводиться обходити закон, тому що місцева влада не може вирішити цю проблему цивілізовано, зазначає ветлікар.

Безпосередньо на операційному столі собака перебуває 30-40 хвилин. Реабілітаційний період триває 7-14 днів, залежно від стану тварини.

Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивали

– У приміщенні собаки мають бути після операції до кінця дня, далі їх можна випускати надвір, – каже ветлікар. – Шви накладаю внутрішньошкірні, які самі розсмоктуються, тож їх знімати не потрібно.

Тваринам під час операції роблять усе те, що й у ветклініці.

– Навіть більше, – підкреслює Сергій. – Я тут із любов’ю.

І це насправді так, бо якби не операції, життя цієї кудлатої та веселої зграї могло б обірватися дуже скоро.

Дівчата гладять та заспокоюють тварин, поки подіє наркоз. І говорять, хоча тваринам зараз і боляче, мета виправдовує засоби, адже таким чином вони убезпечують песиків від кулі мисливця чи від отрути з рук людини, яка захоче їх позбутися.

– Я не уявляю собі, якщо прийду, а їх немає, – каже Ольга. – Адже вони завжди тобі щиро раді, весело махають хвостом.

Після стерилізації собак чипують. Про те, що тварина стерилізована, свідчить бирка на вусі. Тож якщо вам пропонують чотирилапого з притулку з такою позначкою, знайте, що таку операцію тварині вже зробили.

Під Полтавою стерилізують бездоглядних собак, щоб їх не вбивалиПро те, що собаку стерилізували, свідчить бирка на вусі

Кожен має право на життя, і брати наші менші не виняток. Замість того, щоб убивати тварину, можна стерилізувати її, таким чином вирішивши проблему багатьох промислових баз, складів, дачних кооперативів і залишаючись людьми насамперед.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter