Своєчасний огляд у лікаря може врятувати ваше життя

Статті
Аліна Літвінова5 грудня 2015 о 12:081881 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Своєчасний огляд у лікаря може врятувати ваше життя
Понад 50% хвороб можна було б попередити, якби українці вчасно зверталися до лікарів та проходили медогляд.

Своєчасний огляд у лікаря може врятувати ваше життяФото – icmed.com.ua

Коли ми говоримо про профілактичний огляд, дуже актуальними є слова великого Авіцени: «… попередження захворювань повинно бути набагато важливішим, ніж їх лікування». Хвороби, які турбують у шістдесят років, насправді зароджуються приблизно до сорока. Візьміть за правило – хоча б раз на рік оглядатись у медиків.

Понад 50% хвороб можна було б попередити, якби українці вчасно зверталися до лікарів та проходили медогляд, – так заявляють працівники сфери охорони здоров’я. Оскільки соціальний рівень життя в нашій країні останніми роками значно погіршився, медики наголошують на обов’язкових профілактичних оглядах. І звертатися до лікаря потрібно не тоді, коли хвороба вже задавнена, а щойно з’явились перші симптоми. Деякі з нас люблять ходити до медиків, проте не кожен знає, до яких саме фахівців слід регулярно навідуватися, щоб не створювати ризику для власного здоров’я.

Перевіряйте загальний стан та зір один раз на рік

Терапевт.

Звертатись до цього лікаря варто у будь-якому віці один раз на рік. Це перший фахівець, до якого ви будете приходити, він складе ваш особистий список лікарів, яких треба відвідати. Після сорока добре було б один раз на три роки проходити добове моніторування ЕКГ за Холтером (метод діагностики, під час якого запис електрокардіограми пацієнта фіксується протягом 24 годин на добу), особливо при скаргах на дискомфорт в ділянці серця, запаморочення. Терапевт також відправить вас на флюорографію, яку треба робити в будь-якому віці один раз на рік для раннього виявлення туберкульозу та пухлин легенів. Туберкульоз, всупереч міфу про те, що ним хворіють лише «бомжі», насправді любить молодих, працездатних і активних.

Офтальмолог.

Якщо скарг на зір немає, але близькі родичі носять окуляри, ви самі працюєте за комп’ютером або часто маєте справу із важкими предметами, тоді після 30 років цього лікаря треба відвідувати один раз на три роки. Важливо контролювати стан сітківки і судинної оболонки ока.

Після 40 років потрібно відвідувати офтальмолога один раз на рік-півтора, навіть якщо зір вас не турбує. Обов’язково приходьте уточнити гостроту зору, бо у цьому віці поступово розвивається далекозорість (зменшується еластичність кришталика, слабшають м’язи ока). Важливо виміряти очний тиск, оглянути очне дно за допомогою спеціального приладу – офтальмоскопа.

«Жіночі» та «чоловічі» захворювання: як і коли діагностувати

Гінеколог.

«Дамський» лікар зазвичай вимагає з’являтися у його кабінеті раз на півроку, звісно, якщо у вас немає проблем. Варто пам’ятати, що «жіночі захворювання» розвиваються стрімко і задавнювати їх в жодному разі не можна!

Після 35 років радять робити цитологію шийки матки – дослідження будови її клітин. Це потрібно для того, щоб не пропустити рак шийки матки на стадії, коли він зазвичай протікає ще без симптомів.

Ближче до 45 років багато жінок скаржаться на нерегулярність менструацій. Щоб бути впевненим, що це наближення менопаузи, а не щось інше, гінеколог призначить вам спеціальний аналіз крові (на рівень ФСГ – фолікулостимулюючого гормону). Високий рівень вкаже на початок менопаузи.

Після 50 років у жінок інша проблема – остеопороз. ВООЗ рекомендує з початком менопаузи пройти дослідження мінеральної щільності кісткової тканини. Потім ви можете повторювати їх кожні 5 років або за індивідуальною рекомендацією лікаря. Це дозволить вчасно розпочати профілактичний прийом ліків, у тому числі кальцію, вітаміну D. Інакше вас чекають болі в суглобах, погані зуби і волосся.

Уролог.

Це лікар, який спеціалізується на лікуванні захворювань сечостатевої системи. Багато хто помилково вважає уролога «чоловічим» лікарем і протиставляє його гінекологу. Це не так. Уролог займається як чоловічим, так і жіночим здоров’ям. Після 45 років жінкам і чоловікам варто навідуватись у кабінет цього лікаря один раз на два роки, навіть при гарному самопочутті. Ця вікова група вперше стикається із гіперактивністю сечового міхура (у 16% людей) і нетриманням сечі. Ці стани успішно лікуються, проте варто переконатись, що вони не пов’язані з інфекціями, пухлинами. Доктор призначить клінічний аналіз сечі, УЗД сечостатевої системи.

А ось безпосередньо чоловікам після 35-ти потрібно перевірятись раз на рік. До категорії ризику потрапляють насамперед ті, хто з офісного крісла пересідає в авто, а після нього – на диван перед телевізором. Малорухливий спосіб життя, нерегулярні статеві стосунки сприяють венозному застою у тазових органах чоловіків. Це створює сприятливі умови для розвитку інфекції в простаті. Крім того, застійним процесам дають «зелене світло» ще й такі недуги – варикозне розширення вен на ногах, геморой та запори.

Проктолог.

Якщо у вас немає скарг і спадкової схильності до онкозахворювань товстої кишки, ВООЗ рекомендує:

- після 45 років один раз на два роки здавати аналіз калу на приховану кров (виявляє наявність кровотечі слизової стравоходу, шлунка, кишечника).

- У 50 років можна вперше зробити колоноскопію. Ця медична процедура дає можливість візуально діагностувати такі захворювання, як виразки, поліпи, пухлини тощо.

Пам’ятайте: потрібно обов’язково звернутися до лікаря, якщо в ділянці анального каналу відчувається біль, дискомфорт, свербіж, печія або спостерігаються кровотечі, виділення слизу чи гною. Самолікування може лише зашкодити!

Перевірка щитовидної залози та новоутворень на шкірі

Ендокринолог.

Якщо вам ще немає сорока років, достатньо прийти один раз до лікаря, щоб отримати направлення на аналіз крові з вени на рівень ТТГ (тиреотропного гормону гіпофіза). Якщо ТТГ в нормі, то щитовидна залоза в порядку. Після сорока років аналіз крові з вени на рівень гормону гіпофіза ТТГ повинен стати регулярним. За стандартом ВООЗ, його рекомендується робити один раз на п’ять років. Особливо такий аналіз важливий для тих, у кого є прямі родичі із захворюваннями щитовидної залози .

Своєчасний огляд у лікаря може врятувати ваше життяФото – poradu.pp.ua

Не думайте, що відвідувати цього фахівця потрібно, тільки якщо ви плануєте вагітність або помітили негативні зміни у власному самопочутті. Несприятливі зміни гормонального фону можуть дати про себе знати лише через деякий час після того, як вони відбулись. Тож візит до ендокринолога може стати справжнім порятунком і дозволити зупинити розвиток хвороб вже на ранніх стадіях.

Онкодерматолог.

Половина всіх випадків меланоми (злоякісного новоутворення) вперше фіксується після 50 років. До цього віку для виявлення атипових невусів (набуте новоутворення) бажано пройти дерматоскопію – огляд підозрілих родимок – за допомогою мікроскопа.

Онкодерматолог у своїй роботі поєднує функції двох лікарів: дерматолога та онколога. Це фахівець вузького профілю і у звичайній поліклініці ви його не знайдете. Тут треба звертатись у приватну клініку.

Звичайно, соціальний рівень життя сильно впливає на якість лікування українців. Якщо у пацієнта є в кишені, приміром, лише 200 гривень, він у першу чергу купить що поїсти, а вже потім піде до аптеки по препарати. Але все ж таки намагаймося не нехтуйте своїм здоров’я та навчаймося його берегти. Вчасно проходьте обстеження – і це допоможе зберегти ваше життя.

Самодіагностика

• Порахуйте родимки на тiлi. Якщо їх понад 50, це може бути передумовою появи раку шкiри.

• Часто болить голова? Це свiдчить про схильнiсть до серцево-судинних недуг i слабкий iмунiтет.

• Об’єм талiї у жiнок не має бути більшим, нiж 81 см, а в чоловiкiв – 91. Iнакше не уникнути серцевих недуг.

• Що повiльнiший пульс, то триваліше життя. Якщо у 30 рокiв вiн менший, нiж 70 ударiв за хвилину, ви – потенцiйний довгожитель.

• Якщо долоні постiйно вкриті червоними плямами – щось не так iз печiнкою.

• Витягнiть руки перед собою. Тремтять? А температура вранцi постiйно нижча 36,6°? Вам час до ендокринолога.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter