Виносимо кімнатні квіти на вулицю та пересаджуємо в ґрунт

Статті
Ольга Правденко30 березня 2015 о 10:378538 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Виносимо кімнатні квіти на вулицю та пересаджуємо в ґрунт
Весна – час, коли кімнатні рослини потрібно переносити на вулицю або висаджувати в ґрунт.

Виносимо кімнатні квіти на вулицю та пересаджуємо в ґрунтДеякі із кімнатних квітів можна переносити на вулицю влітку. Фото – www.krasha.in.ua

Якщо ваші кімнатні квіти протягом року жили в умовах, наближених до природного середовища, то весняно-літні канікули на свіжому повітрі їм підуть тільки на користь. Хтось із приходом тепла виносить свої вазони з квітами на балкон, хтось – у сад, хтось везе навіть на дачу.

Але пам’ятайте: вуличні умови кімнатним квітам будуть корисні лише в тому випадку, якщо до них їх готували поступово і правильно. Якщо рослину різко виставити в середовище з іншою температурою, іншим газообміном, вологістю, вона отримає стрес і навіть може загинути.

«Золоте правило» для кімнатних квітів: температурна різниця між повітрям та водою, якою поливають рослину, не повинна перевищувати 8 градусів. В іншому разі квіти переживають так званий «температурний шок».

Кімнатні рослини, які люблять тепло, – орхідеї, гербери та фікуси – треба привчати до зміни температури поступово. Залишайте такі квіти на ніч на вулиці лише тоді, коли остаточно прийшло тепло і вночі немає різких похолодань. Більш витривалі у плані переїзду на вулицю юка, пеларгонія, гліцинія. Але якщо є загроза нічного заморозку чи різкого похолодання, вазони з квітами краще занести в дім чи укутати.

Виносимо кімнатні квіти на вулицю та пересаджуємо в ґрунтПелагронія чудово переносить переїзд на відкрите повітня. Фото – chudo-ogorod.ru

Особливо важливі перші два тижні адаптації до нових умов. Краще розмістити «переселенців» у затінку, можна виставляти під прямі сонячні промені лише вранці та ввечері, і то ненадовго. Важливо, щоб рослина стояла у затінку, була захищена від вітру, протягів.

Якщо квітка не любить надмірної вологи, подбайте про захист рослини від несподіваного природного поливу – дощу. Тут допоможуть імпровізовані навіси, чи тримайте вазон на терасі. Не забувайте й про тих, хто любить воду. Періодично влаштовуйте кімнатним квітам, які люблять воду, купання, але в жодному разі не робіть обприскування під сонячними променями! Не забувайте проводити санітарний огляд рослин, що літують на вулиці: регулярно перевіряйте, чи не поселилися у вазон або на саму рослину які-небудь шкідники.

Корисна порада: горщики та контейнери з квітами ставте на спеціальні підставки. По-перше, це гарантує рослині захист від швидкого зневоднення, по-друге, вбереже від небажаних гостей із ґрунту. Від останніх допоможе захиститись і звичайна капронова панчоха, натягнена знизу на горщик. Також не варто ставити вазони безпосередньо на траву, адже коли ви повернете квіти у будинок, на траві залишаться некрасиві залисини від горщика.

Як захистити квіти від випаровування та надмірного перегрівання

Влітку ґрунт дуже швидко втрачає запаси вологи через випаровування. Щоб зменшити інтенсивність випаровування, насипте на ґрунт у горщику шар сфагнуму. Це збереже для рослини дорогоцінні запаси води. Щоб горщик не перегрівався на сонці (якщо рослина стоїть не в затінку), обмотайте його папером чи тканиною. Тут можна пофантазувати і створити справжнє диво декору.

Дехто радить закопувати горщик із квіткою у землю. Це захистить землю у горщику від перегрівання, а також від пересихання, а ще ваші кімнатні рослини будуть мати такий вигляд, ніби тут і росли.

Які кімнатні рослини можна висаджувати у відкритий ґрунт

Багато квітникарів на літо висаджують кімнатні рослини прямо в ґрунт. Нормально літують у відкритому ґрунті різні сорти бальзамінів, амариліси, пеларгонія, гранат, жасмин, лавр, бальзамін (інша назва – Ванька мокрий), пасифлора, цитрусові, юка. Їх можна тримати у ґрунті аж до осені.

Виносимо кімнатні квіти на вулицю та пересаджуємо в ґрунтБальзамін на літо можна пересаджувати у ґрунт. Фото – zelenaya-kniga.ru

Переїжджати назад у будинок краще в серпні. Переїзд у приміщення – теж стрес. Тому тижнів за два до запланованої дати переселення починайте готувати квіти до того, що світла буде менше. Для цього спочатку по кілька годин тримайте вазони у затінку, поступово збільшуючи тривалість сеансів, потім можна заносити квіти у будинок. Не забудьте ретельно оглянути кожну квітку і горщик, чи немає там якихось шкідників. Павутинний кліщ, тля, білокрилка – частий «сувенір» кімнатних квітів, що побували у «літній відпустці» на вулиці.

Які квіти не обов’язково виносити на свіже повітря у теплу пору року

Алое, драцену, фуксію краще не виносити на вулицю.

Заміокулькас, люмбаго, аралія, пустельні кактуси однаково добре проведуть літо як у кімнатних умовах, так і на вулиці. Однак свіже повітря для пустельних кактусів набагато важливіше, ніж для більшості інших рослин. Багато кактусів можуть не зацвісти тільки тому, що їм не вистачає свіжого повітря. Тому на літо їх краще розміщувати на балконі або веранді. При цьому треба подбати, щоб вони були захищені від вітру і дощу. Якщо балкон засклений, то кактусам забезпечене й укриття та свіже повітря, а якщо ні – можна над полицею із кактусами зробити навіс із матеріалу, який пропускає світло, наприклад, із парникової плівки. Якщо кактусів багато, то краще поставити горщики на один загальний піднос, так їх легше переносити. В ідеалі було б добре поступово привчати кактуси до вулиці та залишати їх до кінця літа і навіть до початку осені цілодобово на свіжому повітрі. Привчання кактусів до нічного перепаду температур сприяє зміцненню шкірочки на стеблі рослини, процедура загартовування готує до холодної зимівлі. Такі кактуси відрізняються блискучими колючками, краще цвітуть і мають більшу опірність до хвороб. Однак при всій любові кактусів до свіжого повітря, протяги для них можуть виявитися згубними.

Які квіти не можна тримати на вулиці

Не варто виставляти на вулицю, навіть влітку, такі кімнатні квіти: декоративні бегонії, деякі види фіалок, дифенбахію, листяні кактуси, а також нефролепіс, адіантум.

Алоказіям, антуріумам, кімнатним марантам, монстерам, філодендронам теж краще не залишати стін будинку навіть у період теплого літа. Одна холодна ніч чи дощ можуть стати фатальними для цих тропічних рослин.

Як поливати квіти на вулиці

Коли спека триває кілька днів, рослини потребують рясного поливу. В жодному разі не поливайте квітку під яскравим сонцем. Дочекайтесь вечора чи поливайте зранку, коли сонце не таке палюче. Вода особливо потрібна квітам із великим листям. Поливати треба теплою водою, не використовуйте холодну з колодязя .

Як уникнути перезволоження квітів

Кімнатні рослини під відкритим небом не варто тримати у кашпо – після дощу там збирається вода. Також стежте за піддонами, а ще перевіряйте, чи не забились отвори – туди можуть залізти комахи.

До речі, про комах. Не забувайте оглядати рослини, які ви виставили на свіже повітря. Тля, слимаки дуже дошкуляють кімнатним квітам.

Ознаки тлі на рослині: липке скручене листя, верхівки та молоді пагони сохнуть. Позбутись тлі допоможе мильна вода. Також можна обприскати хвору рослину настоєм кропиви. Всі уражені пагони треба видалити.

Ще одна біда, яка може зіпсувати вашим кімнатним квітам літні канікули, – павутинний кліщ. Цей шкідник не переносить вологу, тому просто скупайте постраждалу рослину.

Якщо помітили погризені листочки – до вашої квітки знайшли дорогу слимаки. Поставте горщик у блюдце з водою – це буде для слизьких гостей чудовим аргументом забути дорогу до вашої квітки.

Якщо ви хочете винести на вулицю ліану, ставте її так, щоб потім восени рослину можна було без проблем і шкоди для неї розплутати, зняти і занести назад у дім.

Якщо рослина дуже висока чи має об’ємний кущ, її краще прикопати (безпосередньо рослину чи сам горщик), щоб вітер не пошкодив її.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter