За новим Законом «Про вищу освіту» студенти не відпрацьовуватимуть три роки

Студентські новини
Ольга Матвієнко14 квітня 2014 о 14:1917786 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 За новим Законом «Про вищу освіту» студенти не відпрацьовуватимуть три роки
​Відміна відпрацювання для бюджетників та акредитації вишів, новий розподіл вчених ступенів та створення Національної агенції з якості вищої освіти – лише деякі з новинок «Закону про вищу освіту».

За новим Законом «Про вищу освіту» студенти не відпрацьовуватимуть три рокиВерховна Рада розглянула проект Закону України "Про вищу освіту" (shkola.ostriv.in.ua)

Законопроект №1187-2 «Про вищу освіту» зареєстрували у Верховній Раді ще 21 січня 2013 року. 8 квітня 2014 року, після розгляду в профільному Комітеті ВР з питань освіти та науки, 230 депутатів проголосували його в першому читанні.

Автор законопроекту – народний депутат Віктор Балога. Підготовкою ж займалася робоча група під головуванням ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського.

Документ за деякими позиціями кардинально відрізняється від попередньої редакції.

Закон скасовує ступінь спеціаліста. У статті 5 встановлені наступні вчені ступені: молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук. Відповідно у класифікації відсутній ще один вчений ступінь – кандидата наук.

Виші видаватимуть дипломи як державного зразка за акредитованими спеціальностями, так і «власні документи про вищу освіту за акредитованими та неакредитованими спеціальностями». Зразок такого диплому визначатимуть у самому виші. Виші матимуть право видавати спільні дипломи, у тому числі – спільно з іноземними навчальними закладами. Випускник матиме право отримати подвійний диплом, якщо отримає одразу дві спеціальності.

У законопроекті передбачене створення Національної агенції з якості освіти. До її складу увійдуть всі без виключення вищі навчальні заклади незалежно від форми власності. Основна задача агенції – аналіз якості освітньої діяльності вишів, ліцензійна експертиза, формування єдиної бази спеціальностей, розробка стандартів вищої освіти, акредитація спеціальностей тощо. Раз на рік Нацагенція звітуватиме про свою роботу.

Відтепер поняття «вищий навчальний заклад ІІІ-ІV рівня акредитації» не буде. Усі виші поділятимуть на три види: університети, інтитути й академії, коледжі. Інститути та академії займатимуться підготовкою за окремими галузями, а в коледжах можна отримати лише ступінь молодшого спеціаліста.

Університету, академії, інституту незалежно від форми власності відповідно до законодавства Президентом України може бути надано статус національного. Раз на сім років Нацагенція перевіряє відповідність вишу статусу національного. Національному вищому навчальному закладу, що забезпечує проривний розвиток держави в певних галузях знань надається строком на сім років статус дослідницького університету.

Студенти за проектом закону зможуть отримувати «соціальну» та «академічну» стипендію. Розмір стипендії розраховуватиме Кабмін. Молодші спеціалісти розраховуватимуть на стипендію не нижче двох третин прожиткового мінімуму, а бакалаври та магістри – не нижче повного розміру прожиткового мінімуму, який зараз становить 1176 гривень.

Роки навчання записуватимуть до трудового стажу. Це стосуватиметься студентів на денній формі навчання у вищих навчальних закладах, аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі, інтернатурі, резидентурі за умови добровільної сплати страхових внесків.

Студентів більше не змушуватимуть відпрацьовувати за навчання на бюджетній основі. Принаймні такого пункту немає у законопроекті. Нагадаємо, що раніше студенти повинні були обов’язково відпрацювати три роки ті кошти, які витратили на їхнє навчання з державного чи міського бюджету.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter