Вишиванка. Які секрети криються за візерунками

Територія жінки
Юлія Малицька9 вересня 2014 о 18:0167465 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Вишиванка. Які секрети криються за візерунками
Що означають таємні символи, як правильно підібрати орнамент.

ВишиванкиІсторія українського народу, його ментальність та особливості культури нерозривно пов’язані з творчістю. Одним із чудових витворів нашого талановитого народу є вишивка, що значною мірою характеризує матеріальну та духовну культуру України.

Про те, що вишивка була відома з незапам’ятних часів, свідчать кам’яні «скіфські баби», у яких добре видно схематичні зо­браження вишивки на вставках, подолі, манжетах рукавів. Жіночий одяг скіфських часів був схожий на довгі українські со­рочки, зібрані на шиї і рукавах. Український одяг мав відмінності в різних регіонах, що досягалися, зокрема, за допомогою вишив­ки та гаптування. Окрім сорочок, що мали вишивку довкола шиї, на рукавах, на подолі, вишивкою прикрашали фартух (хвартух) — невід’ємну деталь жіночого одягу, який оберігав майбутню матір від злих сил тощо.

Існує давня українська традиція протистояти злу красою. Са­ме це спонукало довгими зимовими вечорами вишивати, гаптува­ти одяг собі й рідним, коханим, укладаючи у вишиті узори найщиріші мрії та почуття. Майбутня наречена починала змалечку дбати про скриню: одяг собі, чоловікові та дітям, — вишивати рушники.

Вишиванкифото з сайта ukrinform.ua

Якщо для українців з давніх часів вишита сорочка була традиційним одягом, то в сучасних умовах вишиванка набула особливого значення в багатьох сферах людського життя, стала своєрідним засобом самовираження. Після отримання Україною незалежності багато з тих, хто позиціонував себе як саме українець, почав вдягати вишиванку на різні святкові заходи і навіть ходити в ній в звичайні дні.

Після Помаранчевої Революції дана тенденція суттєво змінилась. Значна частина українців почала себе усвідомлювати єдиною нацією і відокремлювати від інших націй, зокрема, російської. На хвилі загального піднесення тієї частини населення України, яка підтримала Помаранчеву Революцію, стало популярним все, що стосувалося національних традицій, зокрема, одягу. На сьогоднішній день вишиванки мають кожний другий українець.

Що ж таке - вишиванка ?

Що означають таємні символи , як правильно підібрати орнамент і які секрети криються за традиційними візерунками.

Українська вишиванка – це національний одяг, плід складної і клопіткої роботи, яка наповнена величезною палітрою кольорів і сакральними орнаментами.

Геометричні орнаменти

Вишиванки

Геометричні орнаменти зберігають у собі багато таємних символів, тісно переплітаючись з слов'янської міфологією. Геометричний орнамент це один з найпоширеніших видів вишивання. Для нього характерні ромби, кружальця, хрести, лінії, зигзаги. Крім того серед геометричного орнаменту дуже популярні символ «каракулі» і знак «безконечник», які прийшли до нас з часів трипільської культури.
Значення таємних символів геометричних орнаментів потрібно почати з Води і Сонця. Оскільки саме ці дві стихії частіше інших зустрічаються на українській вишиванки. Візерунок сонце зображували восьмикутним квіткою або розеткою. А ось візерунок води - схожий на скрученого вужа. Орнаменти Вода і Сонце символізують дві стихії. Їх наносили на дитячу сорочку як оберіг материнської та батьківської енергії.

Візерунки виконані хрестиком і з зображенням міні свастики це рухи за сонцем, яке символізує добро, і служать захистом від злих сил.

Вишиванка прикрашена ромбом з крапкою посередині - це символ родючості і чоловічої сили. Такі візерунки вишивалі блакитними нитками, які позначали повітря і небесну стихію.

Рослинні орнаменти

Вишиванки

Рослинні орнаменти на вишиванці мали продемонструвати красу природи. Ці візерунки уособлюють реально існуючі в природі форми. Найпоширенішими рослинними орнаментами у традиційній українській вишиванці вважаються такі мотиви: «калина», «дубове листя», «виноград», «барвінок», «хміль» і багато інших.
Значення таємних символів рослинного орнаменту потрібно почати з візерунка калини. У стародавні часи це дерево пов'язували з народженням Всесвіту і вогненної трійці: Місяця, Сонця і Зірок.

Назва калини походить від стародавньої назви сонця «коло». Візерунок калини на вишиванці символізував безсмертя роду, а також Відродження.

Візерунок дуб вишивали тільки на чоловічих сорочках. Дуб дерево Перуна, який був покровителем чоловічої енергії, розвитку та життя. Сорочка з цим орнаментом була магічним оберегом, живила чоловіка силою українського роду.

Значення таємних символів рослинного орнаменту продовжить виноград. Такі візерунки символізували радість і красу сімейного життя. На думку етнографів, виноградник це якась життєва нива, де чоловік як голова родини виступає в ролі сіяча, а от дружина зобов'язана ростити і доглядати за лозою та родиною. Вишиванки з виноградом притаманні Полтаві та Києву. А ось на Чернігівщині візерунки з виноградом наносили на рушники та скатертини.

Одним з головних візерунків є червоний мак. Вважалося, що вишиванка з маками повинна захистити його господаря від будь-якого зла. У сім'ях де чоловіки гинули на війні дівчата на свої сорочки наносили цей узор, зобов'язуючись зберегти і продовжити козацький рід.

А ось візерунки хмелю означають любов, молодість і буйство. Сорочки з хмелем носили хлопці, які готувалися до шлюбу.

І третій вид орнаменту це зооморфний або тваринний

ВишиванкиНайчастіше на вишиванку наносили зозулю, рибу, зайця, сову, метелика або півня. Зоомофорні орнаменти можна побачити в сукупності з різноманітними химерними сплетіннями.

Велике значення при виборі орнаменту слід приділити вишивальним швам і кольорам вишиванки

В кольорі вишиванки мається дуже багато таємних символів.

У чорні вишиванки як правило наряджали мерців. Чорні візерунки несуть погану енергетику і символізують горе від втрати близької людини.

А ось вишаванкі з орнаментом білим по білому вибрали молоді скромні дівчата. Така вишиванка підкреслювала природну красу дівчини і служила захистом від злих сил.

Червоний колір означає в вишиванках це добрий і сонячний знак удачі і захисту.

Зелений колір на вишиванці це символ народження і росту, яким наносили візерунки трави і листя.

Жовтий колір - достаток, багатство. Жовтий колір символізує сонце, як енергію всього живого на землі.

Отже, українська вишивка здавна відігравала роль оберега від тем­них сил. Уважалось, що вишивка на грудях захищає душу людини від руйнування, занепаду, а також умирання. Вишивка на плечах, особли­во в чоловічому одязі, додавала сили і захищала від ворогів. Козаки кодували у вишивці військові таємниці: кількість і склад війська.

Матеріали з сайту pro100news.info

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter