Історія свята 1 травня походить з Чикаго

Теми
Надія Труш1 травня 2014 о 13:303845 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Історія свята 1 травня походить з Чикаго
Свято 1 травня в Україні лише починає відроджуватися у своєму справжньому історичному та класовому сенсі.

До останнього часу Першотравень був де-факто приватизований провладною номенклатурою та політичним офіціозом.

4фото з сайту ukranews.com

Профспілкові боси та політики влаштовували цього дня святкування «Дня весни, праці та шашлику», дефілюючи центром міста із різнокольоровими кульками, під бравурні мелодії вальсів – у той час, коли більшість трудівників України пораються із лопатами серед картопляних плантацій.

Цей специфічний пострадянський Першотравень не має нічого спільного із історичною традицією свята, що бере свій початок 1889 року – коли Паризький конгрес Другого Інтернаціоналу ухвалив рішення відзначати цей день як міжнародне свято солідарності робітників цілого світу.

Ця дата була обрана соціалістами та анархістами як знак пам’яті жертв поліцейської провокації на чиказькій площі Хеймаркет 1 травня 1886 року, де відбувся масовий страйк із гаслами боротьби за запровадження восьмигодинного робочого дня.

4Листівка чиказьких анархістів, яка скликала на мітинг на Хеймаркет. Це перший випуск листівки, з фразою «Робітники, озброюйтеся і приходьте з усією потугою!». У другому випуску листівки цих слів уже не було. Показовий німецький текст – у Чикаго було велике німецьке робітниче земляцтво.

Хронологія трагічних подій:

1 травня 1886 року робітники США організували у великих містах країни страйк із вимогами 8-годинного робочого дня замість 10-14-годинного. Центром незадоволення стало Чикаго, тут страйкували 40 тисяч робочих.

4Малюнок із відтворенням подій 4 травня 1886 року в Чикаго. Провокатор кидає бомбу в поліцію. У руках деяких робітників теж намальовані пістолети, інші розбігаються.

Власники одного із заводів звільнили 1500 осіб і завезли штрейкбрехерів. Під час сутички зі штрейкбрехерами на прохідній поліція, яка захищала привезених робітників, розігнала страйкарів із використанням зброї. Мінімум двоє страйкарів загинули.

4Чиказькі анархісти, засуджені до страти (двох помилують, один покінчить із життям) за вбитого на Хеймаркеті поліцейського

Довідка: Штрейкбрехер (нім. Streikbrecher, буквально – стачколом, що ламає страйк) – особа, зазвичай, найнята «на стороні» під час страйку, яка відмовляється брати участь у страйку і підтримувати страйкарів, займає сторону адміністрації у суперечці із страйкарями та підтримує її своїм виходом на роботу в період страйку. У переносному значенні – зрадник, зрадник спільних інтересів.

4Плакат Української Соціалістичної Радянської Республіки, орієнтовно 1931-1932 років. Заклики до створення Світового союзу радянських республік.

4 травня на площі Хеймаркет в Чикаго відбулася масова демонстрація проти таких дій влади. Поліція спробувала розігнати людей, провокатор кинув бомбу, почалася перестрілка. Результат – 7 поліцейських і 4 цивільних убиті, десятки поранені.

Поліція провела рейди і затримала кілька активістів анархістських організацій, які в той час навіть не перебували на площі. Їх засудили до смертної кари і повісили. За кілька років ці люди були визнані невинними, губернатор штату Іллінойс перепросить родичів. Метальника не знайдуть.

В честь страчених анархістів Паризький конгрес Інтернаціоналу (міжнародного об’єднання соціалістичних партій) 1889-го оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щороку проводити демонстрації із соціальними вимогами.

В Україні вперше свято відзначили у Львові 1890 року, коли 4-тисячний мітинг робітників на площі Ринок вимагав встановлення 8-годинного робочого дня, заборони праці дітей та нічної праці для жінок, запровадження загального виборчого права.

41920-ті роки. Російська соціалістична федерація та СРСР закликали до світової класової війни, аж доки 1936 року Сталін не вирішив будувати комунізм «в окремо взятій країні». Тому після Другої світової війни країни соцтабору не влилися в СРСР.

Перша маївка київських робітників відбулася 1894 року і була замаскована під традиційне святкування «за чаркою на природі». Прийшло близько 20 марксистів і «співчуваючих». Перше травня 1897-го вже відзначали страйком понад п’ятсот київських робітників. Заборонене царатом свято швидко набуло популярності.

41933 рік, Німеччина. «Перше Німецьке Травня»

Спершу Першотравень асоціювався винятково з соціалістичними рухами, але поступово визнавався і на державному рівні. В Україні вперше легально святкували в часи Центральної Ради 1917 року. Зараз 1 травня – свято у 142 країнах світу.

4У 1980-х тема Першотравня акцентувала на важливості миру, а не війни.

За матеріалами istpravda.com.ua

Читайте також:

У Полтаві на честь 1 травня комуністи влаштували мітинг

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter