Здаємо дитину на гуртки та секції

Теми
Ольга Правденко21 серпня 2014 о 08:466579 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Здаємо дитину на гуртки та секції
Психологи і педагоги позитивно висловлюються з приводу занять дитини в гуртках, секціях, на мовних курсах. Проте багато батьків вагаються з якого віку та на який саме гурток віддати своє чадо. Спробуємо розібратися разом.

Здаємо дитину на гуртки та секціїФото з сайту volynnews.com

З якого віку віддавати дитину в гуртки

Вважається, що чим раніше дитина розпочне займатися музикою, танцями, малюванням або почне вчити іноземні мови, тим швидше буде відбуватися дозрівання кори головного мозку, отже, і нервова система, психіка розвинуться раніше. Деякі види гурткової діяльності сприяють розвитку дрібної моторики рук, що позитивно впливає на півкулі мозку. Заняття спортом, танцями координують рухи, коректують поставу, зміцнюють м’язи, оздоровлюють і розвивають організм дитини. Вік 5-6 років вважається оптимальним для занять у гуртках та секціях. Не варто віддавати дитину відразу в кілька гуртків. Виберіть для неї не більше двох напрямків.

Не потрібно чекати 5-6 річного віку, щоб почати навчати дитину прикладних видів мистецтва, малювання, танцями, спортом. Якщо ви помітили у свого малюка здібності і бажання до певного виду діяльності, то віддайте його в гурток вже зараз. Створені групи для найменших, де вони можуть займатися малюванням, спортом і танцями. Плаванням можна займатися взагалі з 2-3 років. Цей вид спорту розвиває легені, м’язи і гартує організм.

Хлопчикам старше 5 років можна порекомендувати східні єдиноборства (айкідо, ушу, карате). Заняття в цих секціях розвивають координацію, спритність, силу. Дитина навчиться керувати своїми емоціями, концентруватися і спрямовувати енергію в потрібне русло. Такі види спорту, як футбол і хокей, навчать дитину діяти в команді, зроблять його витривалим і сильним.

Дівчаткам 4-5 років підійде фігурне катання, саме в цьому віці діти легко піддаються розтяжці. Танцювальні гуртки пропонують різні напрями танців, але найпопулярнішими вважаються – спортивні та латиноамериканські. Вони сприяють фізичному розвитку дитини, роблять його пластичним. Діти, що займаються танцями, більш спостережливі, уважні, у них краще пам’ять.

Для того, що б визначити, які гуртки підійдуть дитині (активні чи пасивні), спочатку визначте її потреби:

– активний, любить стрибати / бігати, легко заводить дружбу – командні види спорту (від футболу до роликів), бойові мистецтва (особливо хлопчикам), сучасні танці;

– активний, добре грає один, легше працює в контакті з кимось одним, ніж з натовпом, цілеспрямований – одиночні види спорту (теніс, плавання, атлетика), орієнтування, танці (парні, класичні), гімнастика;

– спокійний, схильний до занять, які вимагають концентрації – декоративно-прикладне мистецтво (ліплення, малювання, моделювання), інтелектуальні гуртки (настільні ігри, натуралістичні секції);

Це не означає, що замкнутiй і тихiй дитині не захочеться зайнятися баскетболом або хіп-хопом, тому, визначившись з потребами, потрібно врахувати бажання дитини.

Зробіть свій вибір на користь того чи іншого гуртка, враховуючи наступні критерії:

– різноманіття гуртків в одному місці (танці, малювання, ліпка і т.д);

– матеріальна база і спеціально оснащені приміщення (меблі, костюми, інтер’єр, зручності, комп’ютери тощо);

–склад викладачів та тренерів (освіта, досвід та особисті досягнення);

– місце розташування (відстань від дому відіграє важливу роль, оскільки діти втомлюються від довгої дороги);

– якість послуг, що надаються;

– врахуйте рекомендації знайомих.

ДОВІДКА За даними Міністерства освіти та науки, в Україні функціонує 14601 заклад позашкільної освіти. Проте вони охоплюють лише декілька відсотків з 4,5 мільйонів українських школярів.

І якщо через брак коштів (фінансування ведеться з прибуткової частини місцевих бюджетів за залишковим принципом) сільські діти позбавлені багатьох можливостей, які є у великих містах, то міським дітям просто бракує інформації про наявні можливості.

Вивчаємо іноземні мови – на курсах, з нянями, вдома

Для успіху в сучасному світі необхідно знати три, а то й чотири мови. Батьки вжез самого дитинства задумуються над тим, як вивчтити дитину іноземній мові. Багато задумуються над тим, з якого віку варто починати таке навчання. В інституті Філадельфії під керівництвом відомого лікаря Глена Домана довели, що найефективніше навчання відбувається в період зростання мозку. Так що навчити чому-небудь двох-і трирічного малюка набагато легше. Мало того, дослідження показали, що ті малюки, яких з раннього віку навчали іноземної мови, краще засвоюють рідну. Адже саме у віці до трьох років дитина здатна вбирати, наслідувати, слідувати, сприймати.

Але деякі фахівці вважають, що дітей краще починати вчити не раніше 4-х років. Наприклад, автор навчального посібника «Як навчити дітей говорити по-англійськи» ІШолпо вважає, що краще всього починати у віці п’яти років.

Де і як учити малюка

– Віддати на курси іноземної мови для дітей. Таких навчальних центрів чимало. І ціна на них варіюється. Малюкам викладають мову в ігровій формі. На заняттях розучують пісеньки, вірші, лічилки, співають колискові, розігрують сценки з улюблених казок, малюють. Обов’язково є розроблена заздалегідь програма. Як правило, туди входить вивчення літер, цифр, тварин, основних тем повсякденного життя малюка у вигляді гри. На багатьох курсах є і практичні заняття. Діти малюють, ліплять, роблять аплікації, розфарбовують, коментуючи на іноземній мові свої дії.

Мінус курсів: для того щоб малюк добре засвоював отримані знання, його треба водити на заняття не менше 3-х разів на тиждень і не пропускати. У групі повинно бути якомога менше дітей. Оптимальна кількість – не більше п’яти, щоб викладач міг приділити достатньо уваги кожній дитині.

Курси корисні, але до них бажано додавати постійну практику вдома і спілкування з носіями мови.

– Найняти приватного викладача. Безумовно, курси не замінять хорошого педагога, який буде займатися саме з вашою дитиною.

Мінуси: підібрати хорошого викладача не так-то легко. Адже важливо, щоб він не тільки вмів грамотно навчати дітей такого віку, але і знайшов спільну мову і з дитиною, і з батьками.

– Взяти няню-носія мови. Або ж няню, яка буде займатися з дитиною за посібниками. Але допомоги бувають різні.

Мінуси: за нянею важко простежити, як саме вона виконує свої обов’язки. Рідко коли няня і хороший викладач мови бувають в одній особі.

– Навчати дитину іноземній мові самим. Існує чимало інтерактивних ігор, за допомогою яких можна освоїти іноземну мову, а також різні комп’ютерні програми. З їх допомогою дитина вивчить ази нової мови.

Мінуси: для того щоб навчити малюка іноземної мови, бажано знати цю мову батькам і мати гарну вимову.

Створюємо передумови для вивчення мови

Якщо дитина ще дуже маленька, як захопити її незнайомими словами і не налякати?

Привчайте вухо дитини до різниці у звучанні двох мов. Купіть мультфільми англійською мовою. Перед переглядом обов’язково поясніть, що є інші мови і слова позначають те саме, але звучать по-іншому.

Дивіться при дитині фільми іноземною мовою, розучуйте віршики.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter