Як обрати твердопаливний котел та на що звернути увагу під час його установки

Споживач
Ольга Правденко21 грудня 2014 о 06:44131271 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як обрати твердопаливний котел та на що звернути увагу під час його установки
Твердопаливні котли, які бувають, скільки коштують, як правильно обрати, встановити та доглядати.

Як обрати твердопаливний котел та на що звернути увагу під час його установкиФото з сайту g.io.ua

Завдяки твердопаливній системі опалення підприємець економить понад 25 тисяч гривень

Від опалювання газом підприємець Юрій Гуртовенко відмовився 3 роки тому. Чоловік переобладнав котельню на своєму підприємстві, створивши твердопаливну систему. Повне переобладнання котельні коштувало підприємцю 14 тисяч гривень.

– Я порахував, що, навіть витративши гроші на установлення твердопаливної системи, зекономив 11 тисяч гривень, адже опалювати підприємство газом коштувало б мені 25 тисяч гривень, – коментує Юрій Гуртовенко. – Ми встановили добротний чавунний чеський котел, в який можна закладати будь-яке паливо: дрова, вугілля, пілети.

Якщо 3 роки тому підприємство Юрія Гуртовенка було першим у мікрорайоні, яке пішло на такі кардинальні зміни із системою опалення, то нині там залишилося лише одне, яке й досі користується газом. Нині чоловік не натішиться своєю далекоглядністю. Розповідає, що на такі кардинальні зміни пішов і через дороговизну газу, і тому, щоб не відправляти своїх працівників у неоплачувану відпустку взимку, оскільки його бізнес сезонний.

– Те, що газ для підприємців завжди коштував набагато дорожче, ніж для населення, не секрет. Проте цього року ціни на нього стали аж надто високими, – каже підприємець. – Я порахував, що за рік моє підприємство, де необхідно опалювати близько 300 метрів квадратних, у середньому використало б 4 тисячі кубів газу. За тисячу метрів кубічних блакитного палива необхідно платити 7700 гривень.

Юрій говорить, що в перший рік не довелося навіть купувати дров. Спиляв на дачі стару вербу, згадав про вугілля, запас якого 20 років пролежав нікому не потрібний. Зараз він опалює переважно вугіллям. Купує його у приватних осіб. Виявляється, у багатьох людей залишилися величезні запаси цього палива. До слова, офіційної ціни на вугілля немає, найдорожче він коштує на вугільному майданчику в Полтаві – 2400 гривень за тонну. На Донбасі нині можна купити тонну вугілля за 1000 гривень, це враховуючи витрати на бензин, щоб його привезти.

На сезон необхідно 10 метрів кубічних дров твердих порід, 2-3 куба низькокалорійних дров, які швидко розгораються, та 2-3 тонни вугілля. Все разом на сьогодні коштуватиме в середньому 6 тисяч гривень. Якщо зима буде теплою, запаси палива залишаться ще й на наступний рік.

– Безумовний плюс твердого опалення – економія. Мінус – трудомісткість, адже за котлом необхідно постійно стежити. Ми не наймали людину, яка б спеціально обслуговувала котельню. Робимо це власними силами. Вдень опалюють комірники, на вечір встановлюємо чергування, – каже Юрій Гуртовенко.

Які бувають твердопаливні котли

Традиційні

У таких котлах згорає паливо знизу вгору. Коефіцієнт корисної дії (ККД) коливається від 70% до 80%. Тривалість горіння – від 3 до 6 годин без акумуляційної ємності. Якщо такий котел на дровах підключити з акумуляційною ємністю, можна досягти того, що тривалість між докладанням палива в котел збільшиться від 1 до 10 годин. Такий інтервал, бо все залежить від об’єму ємності, якості дров, температури навколишнього середовища, утеплення об’єкту та від підібраної автоматики системи опалення. Чистити такий котел потрібно хоча б раз в три дні, якщо палити дровами, і кожного дня, якщо вугіллям.

Ціна в середньому – від 14-15 тисяч гривень

Піролізні

Це котли зворотного горіння з двома камерами згорання. Верхня – камера завантаження палива; нижня – це камера згорання, де утворюється піролізний газ, який теж згорає. Відповідно ми отримуємо більше тепла. ККД коливається від 82% до 100%. Тривалість горіння – від 5 до 10 годин без акумуляційної ємності. Чистити такий котел рекомендовано раз на тиждень, якщо опалювати дровами, і раз на день, якщо вугіллям. Сама чистка котла займає до 5 хвилин.

Піролізні котли кращі, ніж традиційні. У сучасних піролізних котлах великі камери завантаження для палива. Їх можна завантажувати раз на 3 дні. Такі котли дорожчі, ніж традиційні, але вони більші та автоматизовані. Бувають вугільні, дров’яні, комбіновані. Єдиний їхній мінус – не працюватимуть без електрики.

Ціна у середньому – 17-20 тисяч гривень.

Чавунні твердопаливні котли

Перевагою цього котла є те, що чавун довговічніший, ніж сталь. Але тут також є і мінуси. Вони лопаються від перепаду температур. Тобто, якщо котел буде перегріватись, ви не зможете різко його охолодити, наприклад, холодною водою, прослужить він недовго.

Стальні твердопаливні котли

Великою перевагою стальних котлів є те, що вони можуть витримувати різкі перепади температур – це дуже важливо. Особливо це актуально тоді, коли твердопаливний котел вже немає куди дівати тепло, а в ньому ще залишилась половина дров. Проте величезний мінус котлів зі сталі в тому, що вони не такі довговічні, ніж чавунні, можуть проіржавіти.

На що слід звернути увагу, купуючи твердопаливний котел

– Перед тим як купити твердопаливний котел, потрібно обрати майстрів, які правильно його підключають. Так, щоб твердопаливний котел горів безпечно й економно. Сьогодні багато підприємців, які продають котли, самі ж пропонують їх і встановити та підключити до системи опалення і навіть обладнати таку систему.

– Детально розпитайте в продавців та ознайомтеся із інструкцією стосовно того, який вид палива можна спалювати в котлі.

– Зверніть увагу на розмір дров, які можуть влізти у котел (на довжину і товщину).

– Вирахуйте тривалість горіння на одному завантаженні.

– З’ясуйте, як часто потрібно чистити котел та скільки часу триває чищення.

– Зверніть увагу на наявність та вид заходів безпеки.

Димохід – невід’ємна необхідна річ для твердопаливного котла.

Якщо ви визначилися, який котел вам потрібен, будьте готові до витрат на димохід, без якого не може працювати жоден твердопаливний котел.

Димохід твердопаливного котла в ідеалі повинен бути утепленим – «сандвіч» труба чи гільзованний цегляний. Висота його повинна становити мінімум 6 метрів, а перетин потрібно уточнювати залежно від котла. У випадку економного варіанта можна обійтися і не утепленим димоходом, але без конденсату відвідника термін служби котла може значно скоротитися.

Вертикальна труба димоходу в нижній частині повинна закінчуватися лійкою або ревізією, а патрубок від котла повинен бути вмонтований трохи вище за допомогою трійника, тоді кислотний конденсат, що виділяється під час перепаду температур, буде стікати в ревізію, а не в ваш котел.

Не забувайте, від якості та ефективності димаря залежатиме ефективність роботи котла – тривалість горіння, ККД, довговічність роботи теплообмінника, період профілактичних робіт.

Для ефективнішої експлуатації твердопаливного котла, якщо можливо, рекомендується встановлювати більшу термоізольовану буферну ємність і додаткову автоматику – це дозволяє значно збільшити час між закладанням палива. На жаль, не завжди є можливість спорудити буферну ємність, яка в ідеалі повинна відповідати 50 л на 1 кВт. Проте й буферна ємність меншого обсягу так само може зробити експлуатацію твердопаливного котла зручнішою та надійнішою.

Всім відомо, що будь-яка система опалення повинна бути обладнана запобіжним клапанами, які в разі аварійної ситуації скидають тиск. Для твердопаливного котла це дуже важливий момент, і тому рекомендується ставити два скидних клапана як на подачу, так і на «обратку».

Системи опалення

Ключову роль під час встановлення котла відіграє система опалення. Сучасні системи опалення дозволяють обігрівати будинки дуже економно, але у цих систем є один істотний недолік – висока вартість самого устаткування.

Системи опалення бувають гравітаційні (самоточні) та з примусовою циркуляцією.

Самоточні системи – енергонезалежні, в них гаряча вода піднімається вгору. Така система не потребує обов’язкового електропостачання, її можна посилити циркуляційним насосом. Розподілення тепла при такій системі відбувається ефективніше, по всій площі.

Система з примусовою циркуляцією ефективніша, вона дає більше тепла. Залежить від електрики, бо працює на циркуляційному насосі.

Найголовніше при будь-якому виді опалювання –газовому чи твердопаливному – це утеплення. Якщо у вас старі вікна і двері, холодні стіни чи підлога з дірками, то навіть найдосконаліший котел не врятує від холоду. Тож перш ніж приступити до переобладнання системи опалення, не забудьте утеплити свою оселю.

За рік попит на твердопаливні котли виріс утричі

Сучасні твердопаливні котли – задоволення не з дешевих. Фірма Олени Сергієнко торгує польськими та українськими твердопаливними котлами. Займаються реалізацією таких котлів у Полтаві вже четвертий рік.

– Порівняно з минулим роком, попит на них зріс утричі. Проте зросла й ціна удвічі – в середньому сам котел, не враховуючи витрат на додаткове обладнання та встановлення, коштує 17-20 тисяч гривень. Такі високі ціни пояснити просто, адже вони прив’язані до євро. Для вітчизняних пристроїв, наприклад, метал та автоматика закупляється за кордоном. Капітальні затрати на купівлю та облаштування великі, але швидко окупаються. На підприємствах – за 1-2 роки, у населення – трохи довше, – каже Олена Сергієнко.

Загалом, за словами жінки, вирахувати середню ціну, у скільки обійдеться котел, його встановлення та переобладнання системи опалення, складно.

– Все дуже індивідуально, залежить від площі будівлі, від того, наскільки облаштована система опалення, потрібні чи ні додаткові налаштування, наприклад, бойлер чи температурний програматор, – каже Олена Сергієнко.

Особливість котлів, які продають на фірмі пані Олени, в тому, що працюють вони не лише на дровах, а й на пілетах, вугіллі, тирсі і навіть торфі. Гарантія на польські опалювальні пристрої – 40 місяців, на вітчизняні – 18 місяців. Сучасні автоматизовані котли – це «розумні» котли. Вони використовують палива від 8 до 12 годин і, забираючи необхідну кількість тепла, переходять в режим очікування. Такі котли можна ставити також на водопостачання, додатково обладнавши бойлером.

Зазвичай купляють їх промислові та аграрні підприємства. Через надто високу ціну рідше може придбати населення. Перевагу твердопаливним котлам надають люди, які мають великі приватні будинки понад 150 метрів квадратних. Таку площу надто дорого опалювати газом, набагато вигідніше робити це твердим паливом.

– Найвигідніше твердопаливні котли встановлювати підприємцям, вони мають великі об’єми приміщення, яке необхідно опалювати та платять високу ціну за газ. Щодо приватних будинків, то на сьогодні не всі готові відійти від традиційного опалення газом, – розповідає підприємниця. – На мою думку, наша влада повинна системно працювати над зломом стереотипів та поступово відучувати людей від думки, що без газу обійтися неможливо.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter