Як за країною-виробником знайти каву до смаку

Споживач
Ольга Матвієнко27 серпня 2014 о 18:224048 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як за країною-виробником знайти каву до смаку
​Існує декілька видів та сортів кави, основні країни виробники. Що значать їхні назви на етикетках і як за допомогою знань про ці країни та сорти обрати каву до смаку – у нашій рубриці «Кавоман».

Як за країною-виробником знайти каву до смакуСмак кави залежить від країни-виробника. Фото – osoznanie.org

Усього у світі існує близько 40 видів кавових дерев. Але звичайному поціновувачу цього напою повинні бути відомі усього три із них – арабіка, робуста та ліберіка.

Арабіка, наприклад, відрізняється більш високою якістю зерна, його розміром та доволі низьким вмістом кофеїну. У зернах цього виду більше ефірних олій, тому вони мають дуже сильний аромат.

Зерна робусти навпаки містять більше кофеїну. Смак завареної кави різкий. Сировину сортів робусти рідко використовують у чистому вигляді і змішують із арабікою. Робуста додає міцності такій суміші. Часто моносорта робусти використовують для приготування розчинної кави.

Як за країною-виробником знайти каву до смакуРізницю між арабікою та робустою видно навіть по формі зернят. Фото – beautycoffee.com.ua

Третій, не такий відомий сорт – ліберіка. Через низькі смакові якості цей вид не використовують у чистому вигляді, а додають у суміші.

Отже, найчастіше у якості моносортів (без домішок інших видів кави) на полицях магазинів та у кав’ярнях ми зустрічаємо саме арабіку. В основі назв моносортів цієї кави використовують назви основних країн виробників кавового зерна. У цьому випадку можна з легкістю порівняти каву із виноградом: смак та аромат кави залежить від того, в яких умовах, на якому ґрунті, в якому кліматі вона виросла. Уже потім на смак впливає обсмаження.

Отже, вибираємо каву за країною-виробником:

Бразилія FC – надзвичайно м’який смак із солодким присмаком.

Бразилія Сантос – м’який смак із кислинкою, аромат – солодкуватий.

Гватемала – гострий смак, із відтінками спецій, фруктів і темного шоколаду, підвищена кислотність, з ароматом диму.

Гондурас – кава характерна своєю міцністю, ніжним смаком. Це один з найбільш якісних сортів.

Ефіопія Джимма – містить велику кількість кофеїну, має унікальний насичений аромат і смак з вираженою кислинкою.

Кенія – кава з унікальним ароматом чорної смородини, містить велику кількість кислот. Вважається однією із кращих країн-виробників кави.

Колумбія Excelso – один із кращих сортів кави з вираженим винним присмаком і відмінним ароматом, середньої міцності.

Коста-Ріка – міцний насичений аромат і смак із сильною кислинкою, який нагадує добре витримане вино.

Індія – містить найменшу кількість кофеїну, аромат і смак міцний, багатий.

Мексика – міцна кава, смак з ніжним горіховим відтінком і легкою кислинкою.

Папуа Нова Гвінея – смак помірний з легкою кислинкою, краще використовувати в сумішах.

Сальвадор – сильно виражений пряний димний присмак із ніжним ароматом.

Нікарагуа Маргоджіп – елітний сорт преміум класу. Кава середньої насиченості, з екзотичним смаком і приємною кислинкою.

Звичайно, є ще безліч сортів арабіки. Це – лише основні із них, які найчастіше зустрічаються у магазинах.

Поділіться своїми секретами приготування кави вдома або розкажіть про кав’ярні, які відвідали під час подорожей

Планета Н2О - фільтри для води в Полтаві Кафе «Твоя кав’ярня»

Кав'ярня - шоколадниця «Маестро»