Панацея чи ефект плацебо: чи всі медичні препарати дієві – коментар спеціаліста

Здоров'я
Наталія Сіробаб28 липня 2016 о 15:002045 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Панацея чи ефект плацебо: чи всі медичні препарати дієві – коментар спеціаліста
Ще кілька років тому професори медицини заявляли, що багато ліків не дають жодного ефекту. Чи варто сліпо довіряти рекламі медпрепаратів та призначенням лікарів і чи можна знайти дешевші аналоги закордонних ліків, розповіла фармацевт.

Панацея чи ефект плацебо: чи всі медичні препарати дієві – коментар спеціалістаЧи варто сліпо довіряти рекламі медпрепаратів та призначенням лікарів і чи можна знайти дешевші аналоги закордонних ліків, розповіла фармацевт

Ліки з примарним ефектом

Кожні другі ліки у світі абсолютно недієві, а деякі – навіть небезпечні. До такого висновку дійшли Філіп Івен і Бернард Дебре, французькі професори медицини, ще 2012 року.

Тоді говорили, що 56 найменувань ліків потрібно терміново вилучити з аптек. До цього списку потрапили засоби від раку, неврологічних хвороб, остеопорозу, психостимулятори, антидепресанти, контрацептиви 3 і 4-го покоління, препарати від куріння, діабету, серцево-судинних захворювань. Факт залишається фактом – спеціальні структури фармацевтичного ринку повинні визначати, наскільки корисні ті або інші ліки.

Нині ж у Мережі опублікували оновлений список неефективних медпрепаратів. Стосовно деяких із них нас проконсультувала фармацевт однієї з полтавських мереж аптек Аліна Вікторівна на правах анонімності.

1. «Актовегін», «Церебролізин», «Солкосерил».

Виробники цих медичних препаратів зазначають, що вони покращують мікроциркуляцію крові та процес регенерації тканин. На практиці, каже спеціаліст, після проходження курсу жодного ефекту не спостерігається.

– Ці ліки назначають комплексно при хворобах серця, зокрема, при ішемії, стенокардії, черепно-мозкових травмах, – розповідає Аліна Вікторівна.

2. «Арбідол», «Анаферон», «Віферон», «Циклоферон», «Імуномакс», «Лікопід», «Ізопринозин», «Енгістол», «Імудон» – вартісні імуномодулятори з недоведеною ефективністю. Проведені дослідження не дають підстав розглядати «Арбідол» як засіб із доведеною у випробуваннях активністю для лікування застудних захворювань, зокрема грипу. Дослідників із-за кордону по-справжньому цей препарат не зацікавив.

3. «Біфідумбактерин», «Біфіформ», «Лінекс», «Хілак Форте» – група пробіотиків. Тут слід зазначити, що діагнозу «дисбактеріоз», який так люблять ставити наші педіатри, ніде у світі більше не існує. До призначення пробіотиків у розвинених країнах ставляться з обережністю.

4. «Кaвінтон». Сьогодні до застосування не рекомендується: жодне доброякісне дослідження клінічно значущих ефектів у нього не виявило. Препарат маловивчений. Це речовина, яку отримують із листя рослини Vinca minor, тому у США та багатьох інших країнах належить до БАДів, а не до ліків. У Японії засіб вилучили з продажу через очевидну неефективність.

– «Кавінтон» надходить нам в аптеку по-різному: або як БАД, або як ліки. Це залежить від того, як його зареєстрували в Україні. Отже, самі виробники та наші фармацевти не визначились, що це таке, – розповідає фармацевт.

5. «Гліцин» (заспокійливий препарат) та «Тенотен» (гомеопатичний антидепресант) – седативні препарати, дія яких дуже індивідуальна, не всі люди відчувають від них ефект, каже Аліна.

6. «Геделікс» – засіб, який назначають для лікування кашлю при застудних захворюваннях дихальних шляхів, хронічних запальних захворювань бронхів. Ефективність медпрепарату при ГРВІ у дітей, так і в дорослих, не доведена.

7. «Діоксидин» – антибактеріальний препарат широкого спектру дії. Протипоказаний дітям через високу токсичність. Вкрай обережно призначати дорослим при захворюваннях носа і навколоносових пазух.

Якщо лікарі назначають цей препарат, потрібно ретельно слідувати інструкції, адже він має багато протипоказань, говорить спеціаліст.

– Так само з «Дімексидом», засіб потрібно розводити в певних пропорціях, недотримання їх загрожує людині опіками, – розповідає фармацевт.

8. «Біопарокс» – антибіотик для місцевого застосування. Назначають для лікування запальних та інфекційних захворювань носоглотки та дихальних шляхів.

– Зустрічала інформацію у мережі, що нещодавно цей препарат заборонили, адже після його застосування є летальні наслідки – померла дитина. Хоча, на мою думку, він дієвий. У сезон застудних захворювань щодо нього було багато схвальних відгуків, – каже спеціаліст.

Чи можна купити дешевше

Багато вартісних іноземних ліків мають українські відповідники. Щоб зорієнтувати наших читачів у широкому асортименті медпрепаратів, ми склали з фармацевтом таблицю іноземних засобів та їхніх вітчизняних аналогів.

Панацея чи ефект плацебо: чи всі медичні препарати дієві – коментар спеціаліста

Якщо людина прийшла в аптеку без призначення лікаря, каже фармацевт, їй порадять дієві препарати. Але риторичне запитання, на яку суму «упакують» покупця. Тож за можливості Аліна Вікторівна радить перевіряти дію медичних засобів у Мережі або консультуватиися у знайомих лікарів.

– До нас часто приходять і просять дати щось від тиску. Такі препарати має назначати медик. Ми пропонуємо, на нашу думку, класичні, безпечні ліки, але це все російська рулетка, адже призначення залежить від багатьох факторів. Треба враховувати вік людини, який у неї «робочий» тиск, а який високий, наявність серцевих недуг і таке інше, – розповідає спеціаліст.

По телебаченню рекламують ліки, які відпускають здебільшого без рецепта. Але надивившись реклами чи начитавшись в Інтернеті про медичні препарати та назначивши їх самому собі, можна добряче нашкодити, наголошує фармацевт.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter